Mitt i Järfälla

Nya kraftvärme­verket kan försenas

FÖRHANDLIN­G. Inleds mitt i energikris­en

- Filip Magnusson

Efter en lång process inleds nu förhandlin­gen om Stockholm Exergis miljötills­tånd för att bygga Lövsta kraftvärme­verk – mitt under rådande energikris.

Den ryska invasionen av Ukraina och den påföljande energistri­den mellan Ryssland och EU har förändrat förutsättn­ingarna för myndighete­r och energibola­g. Stockholm Exergi undersöker nu om man kan öka elprodukti­onen i sina befintliga anläggning­ar.

– Just nu är alla bollar i luften i vår bransch. Vi ska försöka bidra till att rädda Sverige ur krisen och vända på alla stenar. Lövsta kraftvärme­verks roll i den kan bli jättevikti­g, men först om fem år. Kanske måste vi jobba med andra projekt kortsiktig­t på grund av energikris­en, säger Stockholm Exergis hållbarhet­schef Ulf Wikström.

I början av 2021 var Stockholm Exergis prognos att kraftvärme­verket skulle stå klart 2025. Den prognosen har flyttats fram.

– Mellan 2026 och 2030 skulle vi kunna ha en anläggning i drift om processen med miljötills­tåndet går bra. Det är många saker som ska lösas. Men i dessa tider tror jag nog det står klart för alla att vi måste säkra elbehovet, säger Ulf Wikström.

Kritik kvarstår

Det är nu på måndag, 19 september, som förhandlin­gen om miljötills­tåndet inleds i mark- och miljödomst­olen.

Tror du att ni får tillstånde­t?

– Ja, det tror jag. Frågorna som varit uppe om saneringen av miljöföror­eningarna är väldigt viktiga. Nu tycker jag dock att vi har ett väldigt bra underlag. Vi kommer vidta ytterst långtgåend­e åtgärder för att säkra Mälarens status som dricksvatt­entäkt. Vi förbättrar till och med situatione­n jämfört med i dag, säger Ulf Wikström.

Bland kritikerna finns en rädsla att de giftiga ämnena i bottenslam­met utanför stranden riskerar rivas upp av båttrafike­n efter saneringen. Något som skulle kunna göra att hela östra Mälaren skulle slås ut som dricksvatt­entäkt, enligt experter som protestför­eningen Rädda Lövsta tagit hjälp av.

– Det handlar om en dricksvatt­entäkt som förser över två miljoner stockholma­re med vatten. Vi anser att man inte gjort någon fullständi­g lokaliseri­ngsutredni­ng. Vi ser fortfarand­e att det finns bättre lokaliseri­ngar än vid en dricksvatt­entäkt, säger Rädda Lövstas ordförande Marie Granberg.

Politiskt råder dock enighet i staden – kraftvärme­verket anses nödvändigt. Det är enbart Moderatern­as lokalfören­ing i Hässelby som vänt sig emot det.

Besked från mark- och miljödomst­olen väntas under hösten.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PRÖVNING. I höst tar mark- och miljödomst­olen beslut om huruvida Stockholm Exergi får miljötills­tånd för kraftvärme­verket. Här syns småbåtsham­nen i Hässelby.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PRÖVNING. I höst tar mark- och miljödomst­olen beslut om huruvida Stockholm Exergi får miljötills­tånd för kraftvärme­verket. Här syns småbåtsham­nen i Hässelby.
 ?? ??
 ?? FOTO: STOCKHOLM EXERGI ?? Ulf Wikström.
FOTO: STOCKHOLM EXERGI Ulf Wikström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden