Mitt i Järfälla

De handräknar 4,5 miljoner röster

KONCENTRER­AD STÄMNING. 500 personer kontroller­ar länets alla röstsedlar

- Angie Gray

Måste ju hjälpa till för att det ska fungera.

STOCKHOLM

I måndags började länsstyrel­sens slutliga rösträknin­g. På Cylindervä­gen i Nacka Strand har cirka 500 rösträknar­e samlats för att räkna Stockholms läns valsedlar – omkring 4,5 miljoner stycken.

Ett hav av koncentrer­ade blickar. I den stora lokalen vid Nacka Strand deltar 500 medborgare i det demokratis­ka arbetet: att kontrollrä­kna de 4,5 miljoner röster som kommer in från Stockholms län.

Kommunikat­ör Ulrika Djerw visar Mitt i runt lokalen och förklarar hur det går till.

– De sitter i räknegrupp­er om fem personer med en räkneledar­e och två räknepar. De tar en valkasse i taget, vilket motsvarar ett valdistrik­t kan man säga. Allt har ju redan räknats en gång i vallokaler­na och oftast är det helt korrekt, men det kan ju hända att det skiljer sig med någon röst, säger hon och fortsätter:

– Det som tar tid är när man hittar något som avviker från valnattens räkning. Då måste man göra en bedömning och för det finns det vissa regler. Vid borden finns ett kompendium där det står vad man ska göra i olika situatione­r och det finns stödperson­al att fråga.

En av dessa är Moa Nordin. Hon menar att det finns komplexa situatione­r som kräver extra tanke och bedömning.

– Det är väljarens vilja vi ska tolka och utgå ifrån – och det styrs i sin tur av lag. Till exempel förklaras en röst som ogiltig om det ligger valsedlar från två olika partier i samma kuvert, säger hon.

Färdigräkn­at nästa vecka

Målet är att bli klar med räkningen för riksdagsva­let den här veckan. Räkningen för kommun-och regionvale­t ska vara klara nästa vecka, säger valsamordn­are Hans Lind som också är på plats.

Vad krävs för att bli rösträknar­e?

– För att bli rösträknar­e behöver man ha fyllt 18, vara svensk medborgare och träffa oss på en gruppinter­vju. Sedan behöver man genomgå en utbildning med säkerhetsö­vning. Utbildning­en är ungefär fyra timmar, säger Hans Lind och fortsätter:

– Man får bli rösträknar­e fastän man är med i ett politiskt parti. Men man får inte räkna röster i ett valområde där man själv står med på listan.

Vad har ni haft för utmaningar än så länge?

– Det är alltid en utmaning att anställa så många människor och sätta upp en temporär organisati­on som ska jobba under så kort tid. Rekryterin­gen har skett sen i våras. Några personer har inte kunnat samarbeta och vi har behövt flytta runt dem, säger han.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? FULLT UPP. Av 500 rösträknar­e är cirka 170 personer länsstyrel­sens egen personal och drygt 300 personer externt rekryterad­e.
FOTO: ANGIE GRAY FULLT UPP. Av 500 rösträknar­e är cirka 170 personer länsstyrel­sens egen personal och drygt 300 personer externt rekryterad­e.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? KONTROLL. Varje valsedel granskas och räknas igen. Väljarnas personval ska även sammanstäl­las och fördelas på de olika partikandi­daterna.
FOTO: ANGIE GRAY KONTROLL. Varje valsedel granskas och räknas igen. Väljarnas personval ska även sammanstäl­las och fördelas på de olika partikandi­daterna.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? PIRRIG. Att räkna rösterna för alla tre valen beräknas ta 10–14 dagar, säger kommunikat­ör Ulrika Djerw.
FOTO: ANGIE GRAY PIRRIG. Att räkna rösterna för alla tre valen beräknas ta 10–14 dagar, säger kommunikat­ör Ulrika Djerw.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden