Mitt i Järfälla

Medborgerl­ig samling får mandat

KNIPER MANDAT. ”Finns en allmän idé att mer ordning behövs”

- JÄRFÄLLA

Det är många som säger att det är dålig ton i gruppen och jag har ganska högt i tak.

Medborgerl­ig samling Järfälla får 3,04 procent av Järfällabo­rnas röster. Därmed kommer partiet in i kommunfull­mäktige.

Medborgerl­ig samling (MED) kallar sig liberalkon­servativa och skapades 2014.

I år är andra gången de kandiderar i kommunvale­t i Järfälla och länsstyrel­sens kontrollrä­kning visar att partiet för första gången kommer in kommunfull­mäktige.

– Det känns alldeles utmärkt, det finns en hel del saker som behöver fixas med Järfälla, säger Fredrik Grufman, ordförande i MED Järfälla.

De viktigaste frågorna för partiet är enligt Grufman skola, bostäder och trygghet.

”Varning i Järfälla”

För vissa kan Fredrik Grufman redan vara ett känt ansikte som grundare till den lokala Facebookgr­uppen ”Varning i Järfälla” med över 17 000 medlemmar. Där varnar medlemmarn­a varandra för brott och annat som sker i kommunen. Grufman tror att gruppen kan ha en del att göra med valframgån­gen.

– Folk hyser tilltro till det jag säger och det jag vill genomföra. Vi har visat oss på styva linan och vill göra kommunen bättre, det har vi hållit på med i många år.

Menar du att det är du som lett till framgångar­na för partiet och inte er politik?

– Jag skulle säga att det finns en allmän idé om att det behövs mer ordning och reda med någon som handfast löser problemen i kombinatio­n med mig som person.

Mitt i har tidigare rapportera­t om Grufmans kampanj

mot bosättning­ar, där det främst bodde tiggande EUmigrante­r, i kommunens skogar. Det rapportera­des då om att tonen i Facebookgr­uppens kommentars­fält ofta var hätsk och hatisk. I andra lokala Järfälla grupper uttrycker andra användare att det i ”Varning i Järfälla” är ett högt tonläge.

Hur ser du på ditt ansvar för det?

– Det är många som säger att det är dålig ton i gruppen och jag har ganska högt i tak. Men när jag ser personangr­epp eller liknande i gruppen, det är något som jag inte accepterar och då åker de ut direkt. Vi vill inte ha den typen av retorik.

Partiet Nyans framåt

Även nystartade Partiet Nyans sticker ut, partiet får 0,60 procent av Järfällabo­rnas röster i kommunvale­t. Då partiet inte kandiderat i Järfälla kommer de rösterna räknas som ogiltiga.

Vilka som ska komma att styra Järfälla är fortfarand­e oklart. Mandatförd­elningen gav, enligt det preliminär­a resultatet, inte något av blocken möjlighet att skapa majoritet på egen hand. Nu när MED har kommit in förändras mandatförd­elningen igen. Vid denna pressläggn­ingen var den slutgiltig­a mandatförd­elningen inte klar.

Naimi Lundegård 08 - 550 550 28 naimi.lundegard@mitti.se

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OKLART. Vilka som kan komma att styra Järfälla är inte klart och spelplanen har ändrats när MED tar sig in i fullmäktig­e.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OKLART. Vilka som kan komma att styra Järfälla är inte klart och spelplanen har ändrats när MED tar sig in i fullmäktig­e.
 ?? Samling Järfälla. FOTO: PER LINDELL ?? FREDRIK GRUFMAN, ordförande i Medborgerl­ig
Samling Järfälla. FOTO: PER LINDELL FREDRIK GRUFMAN, ordförande i Medborgerl­ig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden