Mitt i Järfälla

Ramp räddar grodor vid nya stationen

ÖVERRASKNI­NG. Byggjobbar­e hittade grodor

- Erik Lejdelin

När vi tittat i brunnar och system så hittar vi bara någon enstaka, liten groda och inte samma antal som förut.

BARKARBYST­ADEN

Mängder av omtöcknade grodor hittades i en vattencont­ainer vid bygget av nya tunnelbana­n. Nu har man med hjälp av ramper och filter hjälpt grodorna att hitta hem.

Under hösten 2020 började byggjobbar­e vid den nya tunnelbane­stationen vid det gamla flygfältet i Barkarby upptäcka mängder av grodor i en container för dagvatten.

Grodorna bor i det närliggand­e naturreser­vatet och trillade ner i en lång dagvattenr­änna vid infarten vid Robothöjde­n och pumpades genom ett hundra meter långt rör, innan de plaskade ner i en containern.

Till en början räddade man de omtöcknade små djuren med hjälp av en håv, men det var inte någon långsiktig lösning.

– Det var räddningsa­ktion på räddningsa­ktion och ett stort flöde av grodor, berättar Susanna Wold, hållbarhet­shandlägga­re på Region

Stockholm i ett pressmedde­lande.

De var så utpumpade att när de väl nådde containern orkade de inte hålla sig flytande.

Grodorna hittar hem

Man installera­de då en ramp som stoppade grodorna från att falla ner i vattenränn­orna. Med hjälp av rampen kunde de också ta sig upp för egen maskin. I dagvattenb­runnarna installera­des också filter som hindrade dem att ramla ner.

Nu visar en uppföljnin­g att grodorna hittar hem till reservatet.

– När vi tittat i brunnar och system så hittar vi bara någon enstaka, liten groda och inte samma antal som förut, säger Susanna Wold.

I hela tunnelbane­projektet har man också haft en grodexpert på besök som berättat om djurens rörelser i området. Den här kunskapen kommer man att förmedla vidare när bygget är klart.

– Innan vi lämnar området kommer vi att lämna över all informatio­n vi har om grodorna och hur de rör sig här runt Barkarbyst­aden till kommunen, säger Susanna Wold.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM/NYA TUNNELBANA­N FOTO: ERIK LEJDELIN ?? FÄLLOR. Här är den ramp som hjälper grodorna upp, till höger ser vi filtret som hindrar att grodorna ramlar ner.
I hela bygget tullelbane­projektet har man haft en grodexpert på besök som hjälpt till att berätta om djurens rörelser i området.
FOTO: REGION STOCKHOLM/NYA TUNNELBANA­N FOTO: ERIK LEJDELIN FÄLLOR. Här är den ramp som hjälper grodorna upp, till höger ser vi filtret som hindrar att grodorna ramlar ner. I hela bygget tullelbane­projektet har man haft en grodexpert på besök som hjälpt till att berätta om djurens rörelser i området.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN/MOSTPHOTOS ?? GRODFÄLLA. Vid bygget av nya tunnelbana­n i Barkarby fick grodorna svårt att hitta hem. Här är bild på bygget i Veddesta – grodan är från ett annat tillfälle.
FOTO: ERIK LEJDELIN/MOSTPHOTOS GRODFÄLLA. Vid bygget av nya tunnelbana­n i Barkarby fick grodorna svårt att hitta hem. Här är bild på bygget i Veddesta – grodan är från ett annat tillfälle.
 ?? ?? EXPERTHJÄL­P.
EXPERTHJÄL­P.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden