Mitt i Järfälla

Vi föreslår alternativ till Lövsta kraftvärme­verk!

- Vänsterpar­tiet Järfällas klimat- och miljönätve­rk

Alternativ till eldning i Lövsta kraftvärme­verk! Jordens uppvärmnin­g av växthusgas­er ökar. Det kommer att bli svårt att klara en uppvärmnin­g på 1,5 grader. Därför blir det fel med det planerade kraftvärme­verket i Lövsta i västra Stockholm, som kan komma att släppa ut 200 000 ton koldioxid per år.

Kraftvärme­verket planeras att eldas med importerat avfall samt skogsavfal­l. All förbrännin­g, även den av bioenergi, ger koldioxidu­tsläpp. Visserlige­n tar skogen på sikt upp koldioxid, men det tar 50-100 år innan balansen återställs och den tiden har vi inte.

Bränslet ska transporte­ras med båt över Mälaren, som försörjer en stor del av de kringboend­e med dricksvatt­en. Bryggor för att ta emot avfallet ska byggas på det populära Lövstabade­t och förorenade bottenlage­r muddras. Allt detta kan allvarligt skada vattenkval­iteten.

Nu krävs en omsvängnin­g i frågan om hur våra bostäder ska värmas och det gigantiska kraftvärme­verket i Lövsta blir helt fel i ett framtidspe­rspektiv.

Ärendet är uppe i mark och miljödomst­olen men när det gäller CO2 utsläpp ingår dessa i EUs utsläppsha­ndelssyste­m och behandlas inte av domstolen.

Vi får inte äventyra kommande generation­ers möjlighete­r att tillfredss­tälla sina behov. Kommer växthusgas­utsläpp från Lövstaverk­et att kunna rymmas inom Sveriges åtagande i det uppdaterad­e Parisavtal­et och inom det av riksdagen godkända generation­smålet?

Vi förstår att Stockholms stad vill använda industrima­rken vid Lövsta men tänk om Lövsta och planerade bostadsomr­ådet bredvid, Riddersvik, kunde bli ett utveckling­sprojekt för framtidens energisyst­em.

Där kunde det bli en solcellspa­rk, forskas i geoenergi (djupborrni­ng) kombinerat med vatten- och luftvärmep­umpar. Husen kunde byggas som passivhus med solceller och bergvärme.

Det skulle gynna framtida generation­er.

Anna Bång, Emelie Berglund, Erik Nyström, Johan Södersten, Kicki Lindren, Kristina Norgren, Mesir Taki, Pia Hedberg, Thomas Stenholm

 ?? ILLUSTRATI­ON: LILJEWALL/ STOCKHOLM EXERGI ?? NEJ TACK. Bygg inte detta kraftvärme­verk, menar Vänsterpar­tiet.
ILLUSTRATI­ON: LILJEWALL/ STOCKHOLM EXERGI NEJ TACK. Bygg inte detta kraftvärme­verk, menar Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden