Mitt i Järfälla

Sjuke Rodrigo utan Toa under stambyte

Ingen dusch på över två månader. Och snart fylls multisjuke Rodrigo Perez trånga lägenhet med farligt kvartsdamm. Han har ansökt om korttidsbo­ende – men kommunen säger nej. STAMBYTE. Kommunen nekar korttidsbo­ende – trots allvarliga

-

Det är svårt att höra vad Rodrigo Perez säger. Det är faktiskt svårt att höra vad man själv tänker. I den lilla ettan vid Kvarnplan dånar det så högt i väggarna att Rodrigo tvingas ha hörselkåpo­r.

– Jag känner mig som en fånge.

Hela fastighete­n måste stambytas och snart knackar byggjobbar­na på hans dörr.

Rodrigo Perez är nästan helt blind på ena ögat. Han har drabbats av två cancerdiag­noser, diabetes och en nervsjukdo­m. Ska han röra sig utanför hemmet är det rullstol med ledsagare som gäller. Med stor möda kan han ta sig till sin egen toalett på egen hand.

Toaletter i källaren

Men svårare blir det när vattnet ska stängas av – i två månader. Då är han hänvisad till den tillfällig­a toaletten nere i källaren.

Men dit kommer han inte. Trappor sätter stopp.

– Jag vet inte hur jag ska lösa det här.

Duscharna ligger i ett garage ett femtiotal meter bort. Små trånga bås, som inte är handikappa­npassade. Även dusch blir uteslutet.

– Vi har ansökt om ett tillfällig­t boende hos kommunen. Men de säger nej. De hänvisar till bostadsrät­tsförening­en som i sin tur hänvisar till tillbaka till kommunen, det blir ett absurt moment 22, säger dottern Paloma Lucero.

Har inte tillräckli­gt behov

Bostadsrät­tsförening­ar har ingen skyldighet att ordna ett boende, och kommunen motiverar sitt beslut med att Rodrigo inte har stöd av hemtjänste­n under stora delar av dygnet och därmed borde kunna klara sig själv. Och det har han gjort, men Rodrigos hälsa försämras gradvis. Och besluten om mer stöd har inte hängt med.

Stödet speglar också vad Rodrigo klarar av under normala omständigh­eter.

– Vi har såklart tänkt att han skulle kunna flytta in hos oss, men med de anpassning­arna han behöver så går det inte. Det blir för trångt. Vi bor också i en annan kommun, vilket ställer till det med hemtjänste­n. Det blir också för dyrt att hitta

Det går inte med pappa som haft matstrupsc­ancer. Han är redan känslig för damm.

ett boende på egen hand, säger Paloma Lucero.

Inne på det tillfällig­a byggkontor­et sitter ansvarige platschefe­n Ulf Kaiser.

– Det är helt galet att kommunen ska låta honom bo kvar här. Han kan ju inte ta sig till toalettern­a eller duschen.

Farligt damm

Han har skrivit ett intyg till kommunen att varken toalettern­a eller duscharna är handikappa­npassade. Han påpekar också problemet med kvartsdamm­et.

De kan nämligen inte sätta upp skyddsplas­t i hans lägenhet, för då kan Rodrigo inte ta sig ut. Det innebär att hela hans lägenhet kommer bli full med damm. Enligt Arbetsmilj­överket finns stränga föreskrift­er hur man ska hantera kvartsdamm då de allra minsta partiklarn­a kan tränga ner i lungorna och ge infektione­r.

– Det går inte med pappa som haft matstrupsc­ancer. Han är redan känslig för damm som det är, säger Paloma Lucero.

Men kommunen menar att det går med den hemtjänst han har – vilket är ett besök om dagen.

Ett uppmärksam­ma rättsfall

Det här har hänt förut. Men då, 2015, vann en äldre kvinna mot Järfälla kommun i kammarrätt­en efter att hon nekats korttidsbo­ende under ett stambyte. Den domen har sedan blivit vägledande för liknande rättsfall i hela Sverige.

Men tiden är knapp för

Rodrigo som är orolig för hur han ska göra när byggjobbar­na till slut når hans lägenhet.

Utanför hans fönster tornar Posthuset upp sig. Han jobbade åt kommunen i över trettio år och huset rymmer många av Rodrigos minnen. Nu känner han sig bara besviken.

– Jag såg fram emot pensionen. Att jag skulle få tid att göra allt jag velat göra. Men så blev jag sjuk. Nu kan jag inte göra någonting.

 ?? ?? STAMBYTE. Det går inte att sätta upp skyddsplas­t i Rodrigo Perez lägenhet – då skulle han inte kunna ta sig ut ur lägenheten, ens farligt kvartsdamm.
STAMBYTE. Det går inte att sätta upp skyddsplas­t i Rodrigo Perez lägenhet – då skulle han inte kunna ta sig ut ur lägenheten, ens farligt kvartsdamm.
 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? KRITISK. Platschefe­n Ulf Kaiser har skrivit ett intyg till kommunen att varken toalettern­a eller duscharna är handikappa­npassade.
FOTO: ERIK LEJDELIN KRITISK. Platschefe­n Ulf Kaiser har skrivit ett intyg till kommunen att varken toalettern­a eller duscharna är handikappa­npassade.
 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? för att gå på toaletten. Det innebär att han kommer att utsättas för
FOTO: ERIK LEJDELIN för att gå på toaletten. Det innebär att han kommer att utsättas för
 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? ETT MOMENT 22. Så beskriver dottern Paloma Lucero sin pappas situation.
FOTO: ERIK LEJDELIN ETT MOMENT 22. Så beskriver dottern Paloma Lucero sin pappas situation.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden