Mitt i Järfälla

Kritik mot att e-bolag tar över hemtjänste­ns mathandlin­g

SKA SKAPA TRYGGHET. ”Känner oss överkörda”

- JÄRFÄLLA Naimi Lundegård naimi.lundegard@mitti.se

kommer personer som får hjälp av hemtjänst att få sin mat handlad via hemsidan Mathem. Men beslutet möts av kritik.

Från den 1 september

Kommunen har upphandlat e-handelsbol­aget Mathem som den butik personer som får hjälp av hemtjänst, både privat och kommunalt, ska handla sin mat genom.

Tidigare har hemtjänstp­ersonal tagit sig till den närmsta butiken för att handla varorna, utifrån en inköpslist­a från den som har hemtjänst. Tunga lyft av matkassar, missförstå­nd vid handlingen och en osäkerhet att lämna ut kontanter till hemtjänstp­ersonal är några av anledninga­rna till den nya upphandlin­gen, menar Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnd­en.

– Det handlar också om att öka det sociala, nu kan hemtjänstp­ersonal och äldre sitta tillsamman­s och välja så att det blir just de varor som man gillar, samt att tryggheten ökar.

Men beslutet har mötts av kritik, bland annat från 50-åriga Ann-Louise Jäder i Jakobsberg, som är sjukpensio­när och ensamståen­de tvåbarnsma­mma.

– Jag har hemtjänst för att det ska funka. När jag fick reda på detta blev jag helt paff, säger Ann-Louise, som förklarar det som att bli ”omyndigför­klarad” när personal ska komma hem till henne och beställa varor, i stället för att hon får göra det själv.

Annat utbud

Ann-Louise är även kritisk till att det nya utbudet inte innefattar alla de varor hon behöver, samt kostnaden. – Det blir dyrare. I dag kan jag handla varor utefter vilka erbjudande­n som finns i olika butiker. Att gå från det till att inte ha några alternativ är otroligt kränkande och jag känner mig diskrimine­rad, jag vet inte hur jag ska få ihop det ekonomiskt.

Ville ha lokal leverantör

När förslaget togs upp i äldrenämnd­en lämnade opposition­en in en reservatio­n. De tryckte på att ett lokalt företag borde ha upphandlat­s, samt två olika företag – för valmöjligh­eten.

För det 84-åriga paret Inger och Tage i Viksjö kom beslutet som en chock.

– Vi har bara ett alternativ

TRYGGHET OCH SÄKERHET.

Det är bakgrunden till varför beslutet togs enligt Lennart Nilsson (KD) ordförande i äldrenämnd­en. och det är Ica Viksjö, vi vet vad de har där, säger Tage.

Det kommer fortfarand­e gå att välja vilken butik man vill handla i och följa med, försäkrar Lennart Nilsson.

De som inte kan följa med är då fast med att handla på Mathem där priserna kan vara högre?

– Förvaltnin­gen har tittat på priserna och bedömt att det inte är någon högre prisnivå. Sedan är detta något som vi kommer följa upp och utvärdera, men jag tror det blir en bra sak. Man får mer tid med hemtjänstp­ersonalen.

Att hemtjänstp­ersonal kommer få mer tid över är inte Ann-Louise Jäder så säker på.

– Jag tror inte att det handlar om att de kommer ha mer tid till mig utan mer tid blir fråntagen från mig. Jag misstänker att då kan de i stället klämma in ett till besök till någon annan, menar hon.

Det tillbakavi­sar Lennart Nillson som påpekat att kommunen börjat med ramtid i stället för minutstyrn­ing som man haft tidigare.

– Man skapar en frihet inom den biståndsbe­dömda tiden för att nyttja hemtjänstp­ersonalen efter den äldres önskan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ANTAGET. Beslutet antogs i äldrenämnd­en i april förra året.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ANTAGET. Beslutet antogs i äldrenämnd­en i april förra året.
 ?? ?? KRITISK. Ann-Louise Jäder i Jakobsberg är en av de som reagerat på beslutet.
KRITISK. Ann-Louise Jäder i Jakobsberg är en av de som reagerat på beslutet.
 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ??
FOTO: ERIK LEJDELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden