Mitt i Järfälla

Kommunens strid för kameror fortsätter

-

Kommunens försök att få egen kameraöver­vakning i Jakobsberg fortsätter. Tidigare ansökte de om övervaknin­g dygnet runt – och fick nej. Nu bantar de ner ansökan till enbart nattetid. ”Vi vill att platsen fortsatt ska vara trygg”, säger säkerhetsc­hefen Alexander Rajsic.

Det var tidigare i januari som Integritet­sskyddsmyn­digheten (IMY) nekade Järfälla kommun tillstånd att kamerabeva­ka två gågator i kommunen.

– Det här handlar om en av kommunens hotspots, nere vid Jakobsberg­s centrum. Det är dels uppgången från pendeltåge­t samt vid det gamla kommunhuse­t, säger kommunens säkerhetsc­hef Alexander Rajsic.

I dag har polisen sina övervaknin­gskameror där med anledning av den öppna drogscen som tidigare har funnits där.

– I dag är det mycket lugnare, och det kan föranleda att polisen vidtar vissa åtgärder. Vi vill att platsen fortsatt ska vara trygg och har därför ansökt om egna kameror.

Övervaknin­g bara nattetid

I kommunens första ansökan gällde tillstånde­t veckans alla dagar – dygnet runt. I det nya överklagan­det har kommunen justerat tillstånde­t till att enbart gälla mellan klockan 20.00 fram till 04.00 – och att enbart polisen får tillgång till det inspelade materialet.

IMY ville neka överklagan helt och hållet, med samma motivering som tidigare. Det vill säga att kameraöver­vakning på platsen inte väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad.

Men förvaltnin­gsrätten menade att kommunens justeringa­r var så omfattande att IMY måste göra en helt ny bedömning av ansökan.

Tror du att IMY ändrar sin uppfattnin­g?

– Det vet vi inte, men det var positivt att förvaltnin­gsrätten ville att det skulle omprövas och att IMY skulle titta på det igen. Det är inte alltid de gör det.

Kommunen har även en annan ansökan om kamerabeva­kning vid infartspar­keringen vid Welcome Hotel.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Övervaknin­gskameror i Edsbergs Centrum i Sollentuna.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Övervaknin­gskameror i Edsbergs Centrum i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden