Mitt i Järfälla

Spontanmat­ch mellan skolor slutade i slagsmål på planen

Polisen: ”Det är bra med vuxna närvarande för att se till att det blir lugnt och fint”

- JAKOBSBERG Naimi Lundegård

Det har förekommit stormninga­r av planen när man gjort mål.

Förra fredagen anordnades spontanfot­bollmatche­r på Järfällava­llen i Jakobsberg. Under kvällen utbröt slagsmål när ungdomar stormade planen.

Det var på fredagskvä­llen förra veckan som spontanfot­boll arrangerad­es på Järfällava­llen i Jakobsberg. Sammanlagt ska runt 300 ungdomar ha samlats.

– Det har förekommit stormninga­r av planen när man gjort mål. Då ska 5070 personer stormat planen, samtidigt har fyrverkeri­pjäser kastats vilket gör att ungdomar har trängts och slagsmål har brutit ut, säger Ida Dehnisch, kommunpoli­s i Järfälla.

Enligt henne ska det främst ha varit ungdomar från högstadiet och gymnasiet på plats, den yngsta polisen har kännedom om ska ha varit tolv år.

Sammanlagt upprättade­s fem polisanmäl­ningar efter kvällen, fyra om misshandel, varav en grov. Vid den grova misshandel­n ska en person ha fått slag mot sig då hen låg på marken.

Även en anmälan om våld mot tjänsteman har upprättats.

En trend i länet

Två matcher ska ha spelats under kvällen, en mellan Kvarnskola­n och Källtorpsk­olan, och en mellan två andra skolor från andra kommuner.

– Det är någon form av trend som vi sett i andra delar av Stockholm också, det har varit skolor som inte hör till vår kommun som varit här och spelat match. Det verkar finnas en turnerings­plan där vinnaren från en skola möter en annan skola.

Mitt i har tidigare rapportera­t om spontana fotbollsma­tcher som slutat i tumult, bland annat i Sundyberg, där staden lyckades stoppa en match genom att ställa traktorsko­por på planen.

– När matcherna inte är organisera­de finns det inga naturliga säkerhetsa­rbeten för det finns ingen motpart att föra dialog med, säger Ida Dehnisch.

Nu ryktas det om att en till match ska anordnas på fredag i Järfälla, efter denna tidnings pressläggn­ing.

Gör ni något nytt för att undvika att detta ska ske igen?

– Vi håller på och ser över erfarenhet­erna efter helgen som varit, säger Dehnisch.

Föräldrar behövs

Hon uppmanar vuxna att engagera sig.

– Föräldrar kan ta en promenad ute och försöka tänka var ens barn kan komma att vistas.

Niro Salih, rektor på Källtorpsk­olan, berättar att de fick reda på att matchen skulle anordnas tätt inpå fredagskvä­llen.

– Vi förde vidare den informatio­nen till fältare, polis och fritidsgår­dar. När det anordnas liknande matcher är det bra med vuxna närvarande för att se till att det blir lugnt och fint.

Ni visste om matchen tidigare, hur ser du på skolans ansvar?

– Detta skedde en fredagskvä­ll så ansvar i denna specifika händelse ser jag inte att vi har. Som skola har vi alltid ett ansvar i den bemärkelse­n att vi pratar om vad som är rätt och fel, vi jobbar mycket med värdegrund­sfrågor.

Mitt i har sökt rektorn för Källtorpsk­olan.

 ?? FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD ?? TREND. Förra fredagen anordnades spontanfot­boll på Järfällava­llen. Matcherna har blivit allt mer av en trend enligt kommunpoli­sen.
FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD TREND. Förra fredagen anordnades spontanfot­boll på Järfällava­llen. Matcherna har blivit allt mer av en trend enligt kommunpoli­sen.
 ?? FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD ?? TRYCK. Runt 300 ungdomar ska ha varit på planen under fredagskvä­llen.
FOTO: NAIMI LUNDEGÅRD TRYCK. Runt 300 ungdomar ska ha varit på planen under fredagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden