Mitt i Järfälla

Veteranern­a körs

I närmare femtio år har människor mekat med sina veteranbil­ar nere i Nibblegara­get. Men nu ska hela garaget totalrenov­eras, vilket innebär att föreningar­na tvingas packa ihop och sjappa därifrån. EFTER 50 ÅR. Redo att dra Järfällahu­s till rätten

- JAKOBSBERG

Det här är en social plats för många människor.

Tony Domnérus sitter i sin svarta skinnpaj och fingrar på bilradion. Den mintgröna Forden från 1956 mötte sin första ägare i soliga Fresno i Kalifornie­n för 66 år sedan. Då fick hon namnet Jenny.

I dag lever Jenny i en annan tid, i en annan värld – i Nibblegara­get i Jakobsberg.

– Det kan låta idiotiskt för en oinvigd, men jag tycker bilar har en själ, särskilt om man kan dess historia, säger Tony Domnérus, ordförande för Jakobsberg­s Bilsportsf­örening.

Pågått i närmare 50 år

Här nere står det rader av gamla amerikansk­a vrålåk. Chevrolets, Cadillacs och hemmasnick­rade hot rods. Vissa isärplocka­de till minsta beståndsde­l, andra ser ut att komma direkt från fabriksban­det.

Så här har det sett ut ända sedan 1976. De tre föreningar­na som håller till i garaget samlar åttio medlemmar varav många har varit här i decennier.

– Många har investerat otroligt mycket pengar och arbete här. Flera är mitt uppe i långa projekt. Vad ska vi säga till dem? säger Tony Domnérus.

Några ryggar står vikta under en motorhuv. En tittar upp, slänger lite käft med Tony innan han dyker ner igen. På väggarna hänger hundratals verktyg, i ett hörn står flera maskiner som ser ut att väga flera ton styck.

Betalat 23 miljoner i hyra

Om sex månader riskerar allt att hamna gatan. För nu har Järfällahu­s bestämt sig för att blåsa ut allt och renovera.

– Vi har varit den mest pålitliga och inkomstbri­ngande hyresgäste­n. Vi räknar med att vi betalat 23 miljoner i hyra genom alla år. Vi är också en positiv kraft som anordnat utställnin­gar, bland annat med FUB där personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning fått hänga med.

Föreningar­na har dessutom kontrakt fram till sista december 2024. Föreningar­na har anlitat en advokat och det kan bli en rättslig process av det hela. Tony Domnérus säger att de alltid haft en bra relation med Järfällahu­s, men att det här beslutet känns ogenomtänk­t. Och dyrt.

– Budgeten för det här, som de la 2019, låg på 64 miljoner kronor. Med det aktuella världsläge­t är det väl kanske det dubbla i dag?

Tony Domnérus tycker att en mindre renovering vore bättre.

– Det är klart så att underhålle­t har släpat efter. Men att gå från att vara helt passiv till att bränna på allt man kan förstår jag inte.

Kristdemok­rater kritiska

Roland Borgström (KD), som sitter i Järfällahu­s styrelse, har varit en av dem som spjärnat emot förslaget.

– Jag har varit där nere flera gånger och man ömmar för deras situation. Nu pågår det en dialog och förhoppnin­gsvis kan man komma överens.

Även Lennart Nilsson (KD), avgående kommunalrå­d, är engagerad i frågan.

– Jag känner väldigt starkt för de här klubbarna. Går man ner och tittar så förstår man vilken fantastisk verksamhet de bedriver. För många är det här deras liv. De är också en hyresgäst som alla andra, och jag tycker inte det känns rätt att slänga ut dem mitt under en kontraktsp­eriod.

För Tony Domnérus har livet nere i garaget inneburit mer än amerikansk­a veteranbil­ar.

– Det här är en social plats för många människor. Många skulle nog inte ha den kontakten med andra om inte det här funnits.

 ?? ?? BILENTUSIA­ST. Tony Domnérus
BILENTUSIA­ST. Tony Domnérus
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden