Mitt i Järfälla

Hembesök kan ge

Socialtjän­sten i Järfälla: ”Det har helt klart

-

I förra veckan träffade Mitt i Mamma-ambassadör­erna på Söderhöjde­n som berättade om den utbredda rädslan som finns för socialtjän­sten.

– Det finns en bild av att vi omhänderta­r barn och att det inte finns någon rättssäker­het, säger Malin Rasmussen avdelnings­chef i Järfälla.

Hon påpekar att det är aldrig socialtjän­sten som beslutar om ett omhänderta­gande. Det är domstolarn­a. Och i de allra flesta fall överklagas LVU-besluten vilket innebär att de flesta beslut prövas i flera rättsinsta­nser.

Bilden av socialtjän­sten har aldrig varit särskilt positiv säger de, men den så kallade LVU-kampanken har gjort deras arbete än svårare.

– Det har helt klart skadat förtroende­t för oss.

Unga i kriminalit­et

Missuppfat­tningarna kan få ödesdigra konsekvens­er. Polisen i Järfälla slog i höstas larm om att unga personer i Järfälla dras in i kriminella nätverk – och det i allt snabbare takt.

De underströk vikten av att föräldrar söker hjälp så fort de ser tecken på att ens barn är på väg in i kriminalit­et.

– Rädslan för socialtjän­sten leder till att barn inte får stöd i rätt tid. Att barn hamnar i gäng kan i många fall bero på att man inte vågat söka hjälp, säger Malin Rasmussen.

De möter ofta föräldrar som håller upp en fasad inför socialtjän­sten.

– Jag är övertygad om att de senare bryter ihop för att de tycker att det är så jobbigt, säger Ulrika Kannebäck

Hagala, områdesche­f för barn och unga.

Hon berättar att de försöker angripa rädslan på en gång. Som när familjer fått besök av polisen efter att grannarna ringt om bråk i bostaden.

– De kommer hit och tror det värsta. Vi frågar om de är rädda för att vi ska omhänderta barnen. Det är sällan det första steget, i stället försöker vi kartlägga vad som har hänt och tillsamman­s gör vi upp en plan för att det inte ska hända igen.

Många upplever att våra insatser, även placeringa­r, är för barnets bästa.

Snäv bild

Lotta Erlandsson, som är chef för individoms­orgen, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden