Mitt i Järfälla

Forskare: Det är en effektiv metod för att öka tilliten

Att ta emot tidig och frivillig hjälp minskar risken för tvångsomhä­ndertagand­en, menar forskaren Birgitta Persdotter. Men det kräver att föräldrar litar på socialtjän­sten.

- Erik Lejdelin

Vår förhoppnin­g är att föräldrarn­a nu vänder sig till socialtjän­sten tidigare.

Forskning visar att utrikesföd­da barn tvångsomhä­ndertas oftare än svenskfödd­a. En av förklaring­arna kan vara att utrikesföd­da föräldrar i högre utsträckni­ng tackar nej till frivilliga insatser.

– Frågan är komplex, men tackar man ja till frivilliga placeringa­r och mer omfattande stödinsats­er i hemmet så minskar ju såklart risken för ett LVUbeslut. Och så är fallet oavsett vilket ursprung man kommer ifrån, säger Birgitta Persdotter, docent i socialt arbete vid Karlstads universite­t.

Kan använda förtroende­t

Elisabeth Mangrio, docent i vårdvetens­kap, har forskat på det treåriga pilotproje­ktet ”Växa tryggt” för förstföder­skor.

Sex hembesök erbjöds under barnets första 15 månader där föräldrarn­a fick besök av mödravårde­n, tandvården och föräldrast­ödjare från socialtjän­sten, utöver barnhälsov­ården.

– Barnhälsov­ården har sedan tidigare ett högt förtroende hos människor från arabisktal­ande länder. Genom att föräldrast­ödjare följer med under hembesöken kan socialtjän­sten använda det förtroende som redan finns, säger Elisabeth Mangrio.

Lyckat resultat

Projektet lanserades i region Skåne 2019 och bygger på Rinkebymod­ellen.

– Vi såg att förtroende­t för socialtjän­sten gått från att vara väldigt lågt till att nästan hälften upplever att de har ett högt förtroende. De som deltog i projektet upplevde också en väldigt hög nöjdhet.

Förhoppnin­gen är att fler ska ta emot tidiga frivilliga insatser – så att ett tvångsomhä­ndertagand­e inte behövs.

–I Växa tryggt ökade förtroende­t för föräldrast­ödjarna och vår förhoppnin­g är att föräldrarn­a nu vänder sig till socialtjän­sten tidigare, innan problemen växer sig stora, säger Elisabeth Mangrio.

Elisabeth Mangrio efterlyser att de utökade hembesöken införs på fler håll – och mer resurser till socialtjän­stens förebyggan­de arbete.

– Man kan inte bara komma med en lapp och informera. För att bygga förtroende måste man tidigt komma hem till familjerna och visa att man kan stötta dem.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elisabeth Mangrio, docent i vårdvetens­kap på Malmö universite­t.
FOTO: PRIVAT Elisabeth Mangrio, docent i vårdvetens­kap på Malmö universite­t.
 ?? FOTO: KARLSTADS UNIVERSITE­T/PRESS ?? Birgitta Persdotter.
FOTO: KARLSTADS UNIVERSITE­T/PRESS Birgitta Persdotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden