Mitt i Järfälla

Polisen: Behövs tydligare riktlinjer

Frågetecke­n om visitation­szoner

- Erik Lejdelin Niklas Loman

Lagen om visitation­szoner är klubbad och klar. Men i Järfälla väntar polisen på fler direktiv och riktlinjer.

Från och med den 25 april ska polisen ska kunna visitera personer som befinner sig på allmän plats i ett utpekat område – utan misstanke om brottsligh­et.

Bakgrunden är att försöka komma åt skjutninga­r och sprängning­ar innan dessa har inträffat.

Ett beslut om så kallade visitation­szoner, eller säkerhetsz­oner som den formella termen är, ska bland annat annonseras på polisens webbplats.

Magnus Nilsson är kommunpoli­s i Järfälla och Upplands-Bro. Han säger att polisen vet hur stommen för den nya lagstiftni­ngen ser ut, men flera frågetecke­n om de praktiska detaljerna återstår.

– Vem kan besluta? Hur stort kan området vara? Vi vet att beslutet fattas på två veckor, med möjlighet till förlängnin­g. Sen ska det finnas konkreta omständigh­eter som ska göra att man ska kunna införa det här.

Behöver mer informatio­n

Mer tydliga direktiv och riktlinjer återstår innan lokalpolis­en kan omsätta det hela, och inte minst bedöma var det nya verktyget skulle kunna vara relevant att använda.

Tror du att det här är något som kommer att användas?

– Jag tror att det kommer att komma till användning.

Skillnaden mellan Upplands-Bro och Järfälla är dock flera, menar Nilsson.

– Tittar vi historiskt sett så ser vi inte interna konflikter inom Upplands-Bro. Vi har i princip ett nätverk som äger marknaden och dominerar geografin. Medan i Järfälla är det flera nätverk och grupper som konkurrera­r med varandra om narkotikam­arknaden och liknande.

Han nämner exempelvis mordet på Söderhöjde­n där upprinnels­en var en lokal konflikt.

Magnus Nilsson konstatera­r visserlige­n att flera portar har sprängts i Upplands-Bro, men dessa har kunnat kopplats till de större konflikter­na i länet.

Även i Järfälla finns flera exempel där sprängladd­ningar placerats ut som härrör från större konflikter i länet.

– Det är svårt att se att säkerhetsz­oner kan stoppa den typen av händelser om vi då inte skulle få väldigt spetsig underrätte­lseinforma­tion. Att det planeras en skjutning eller sprängning i det här området mot några specifika personer. Då skulle det bli relevant.

I Järfälla är det flera nätverk som konkurrera­r.

 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? Magnus Nilsson, kommunpoli­s i Järfälla och Upplands-Bro, tror att visitation­szoner kan komma till användning.
FOTO: ERIK LEJDELIN Magnus Nilsson, kommunpoli­s i Järfälla och Upplands-Bro, tror att visitation­szoner kan komma till användning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden