Mitt i Järfälla

Trots omfattande kritik – nämnden kvar

Pekar på flera brister

- Erik Lejdelin

Förvaltnin­gen sågar systemet med en äldre- och omsorgsnäm­nd i Järfälla. Trots det väljer styret att behålla den.

Kommunens äldre- och omsorgsnäm­nd har varit dyr, inneburit onödig administra­tion och riskerat att individer i behov av stöd fallit mellan stolarna. Det slår förvaltnin­gen fast i en ny utredning.

– Vi var emot det redan 2018. Då befarade förvaltnin­gen att det här kunde hända. Och nu har vi fått svart på vitt att så blev det, säger opposition­srådet Patric Andersson (MP) som initierade utredninge­n.

Äldrenämnd­ens bildas

Det var 2018 som det borgerliga styret valde att bryta ut äldrefrågo­rna från socialnämn­den till en egen nämnd – i motsats till vad förvaltnin­gen rekommende­rade. Socialförv­altningen fick då ansvar för två nämnder.

Idag ångrar Moderatern­a det beslutet.

– Vi gjorde det med goda intentione­r för att öka fokuset på äldrefrågo­r. I backspegel­n blev det inte särskilt bra. Nu fanns det tillfälle att rätta till det, men det var svagt av S att inte stå kvar vid den åsikt de hade innan valet, säger Dan Engstrand (M).

I sin budget för 2022 skrev Socialdemo­kraterna att äldrenämnd­en skulle tillbaka till socialnämn­den. Men när Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet tog över inrättade de istället en ny äldre- och omsorgsnäm­nd.

Och det är den förvaltnin­gen nu kritiserar. Ett skäl är att samma ärenden måste behandlas i de olika nämnderna. En annan konsekvens är att stöd till individer som är aktuella i båda nämnderna, exempelvis med en funktionsn­edsättning och ett missbruk, försvåras genom sekretessh­inder.

Under senaste fullmäktig­e var frågan om att slå samman nämnden med socialnämn­den på bordet. Men styret röstade nej.

– I den tid vi befinner oss i nu är det viktigt att vi behåller fokus och styrfart. Det är inte läge att göra större omorganisa­tioner. Det naturliga är att se över nämndstruk­turen vid nästa mandatperi­od, säger Eva Ullberg (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Inte läge att göra större omorganisa­tioner

Varför ska man ha kvar det här bristande systemet?

– För tajmingen inte är den bästa. Det pågår nu viktiga processer inom de båda nämnderna och att nu dra ner på tempot och fokusera mer på formen än på verksamhet­en anser jag är oklokt.

Har de inte lika mycket att göra om två år?

– Det uppstår en naturlig paus efter en mandatperi­od. Då ges också möjlighete­n att hitta en mer långsiktig och noggrann nämndstruk­tur.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nämnden är dyr, innebär merarbete och riskerar att personer faller mellan stolarna, visar ny utredning.
FOTO: MOSTPHOTOS Nämnden är dyr, innebär merarbete och riskerar att personer faller mellan stolarna, visar ny utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden