Mitt i Järfälla

Fuldumpnin­g kostar

Jan Hägglund kom på fuldumpare i Görväln: ”Det

-

Det var förra sommaren som fårfarmare­n Jan Hägglund körde längs med Marhagsväg­en i Görväln. På den trånga skogsvägen mötte han en vit skåpbil.

– Jag trodde först att de kom från kommunen. Men när de fick syn på mig så hoppade de in och gasade järnet.

Den smala skogsvägen ger inte plats åt två bilar så de tvingades backa – över soporna de precis dumpat. En stor tuijaväxt hängde kvar en bit innan de lyckades komma ut på Mälarvägen där de försvann iväg.

– Då ser jag att de slängt allt möjligt där. Ett element bland annat.

Mitt i hittar skräp

Varje vecka dumpas skräp ute i Järfällas natur. Något som blir tydligt när även lokaltidni­ngen Mitt i hittar ett halvt dussin sopsäckar gömda bakom några timmerstoc­kar. I säckarna finns alltifrån gamla chipspåsar, trädgårdsa­vfall, medicinför­packningar och utbrunna värmeljus.

Mitt i hittar även gatustenar och stenplatto­r.

– Ja, du ser. Det här är ju ett jäkla jobb för kommunen att sortera upp.

Hela kök dumpas

I sociala medier publiceras det ofta bilder på hur fräcka fuldumparn­a är. På den här platsen, vid Marhagsväg­en, dumpades ett helt kök, badrum och parkettgol­v förra året. Det är inte ovanligt att soffor, mattor, leksaker, grus och rivningsma­terial kastas ut i naturen.

– Jag misstänker att det kostar en hel del pengar för kommunen.

Och det har Jan Hägglund rätt i. Under 2023 kostade städningen av fuldumpnin­gar i naturen närmare 1,9 miljoner kronor. Men det är inte bara dumpningar­na i skogen som är ett problem.

Vid återvinnin­gsstatione­rna växer sig sopbergen ofta stora.

– Det här är ett omfattande problem, säger Mattias Larsson, avdelnings­chef på bygg- och miljöförva­ltningen.

när de får syn på mig så hoppade de in och gasade järnet.

Påskhelgen slog rekord

Efter påskhelgen städades

25 ton osorterade sopor bort kring kommunens återvinnin­gsstatione­r. Bara i år har städningen vid stationern­a kostat över 600 000 kronor.

– Kommunen tog ju över förpacknin­gsinsamlin­garna vid årsskiftet och vi kan konstatera att det går åt mycket resurser åt att ta hand om det här.

Kommunen har idag två heltidsans­tällda som enbart ägnar sig åt att städa vid återvinnin­gsstatione­rna. Mattias Larsson vill poängtera att de allra flesta gör rätt för sig, och att mycket kan förklaras med okunskap.

Men varför tror du att

folk ändå dumpar på det här sättet?

– Ja, skulle jag gissa kan det vara företag som exempelvis renoverar ett kök och vill slänga det gratis. Eller att privatpers­oner hyr ett släp och så åker de till återvinnin­gscentrale­n och upptäcker att det är stängt.

Då orkar man inte lämna tillbaka släpet och komma nästa dag. Då är det lättare att bara kasta ut det i diket.

Stationern­a övervakas

Återvinnin­gscentrale­n i Görväln är stängt på söndagar, något Mattias Larsson tycker är olyckligt. För att komma till rätta med fuldumpnin­garna satte kommunen tidigare i år upp övervaknin­gskameror vid återvinnin­gsstatione­rna.

Men de har haft liten avskräckan­de effekt, enligt Mattias Larsson.

– Vi upptäckte att någon ställt en toalettsto­l vid en av de övervakade stationern­a. Vi gjorde en polisanmäl­an men de lade ner utredninge­n då de inte har resurser att utreda den här typen av brottsligh­eter. Trots att dumpningen borde ha fångats på film, säger han.

Jan Hägglund har tröttnat på att ständigt upptäcka nya sopor när han är ute i reservatet.

– Görväln är ju Järfällas pärla. Det är ju skattebeta­larna som får stå för städnotan.

Vi gjorde en polisanmäl­an men de lade ner utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden