Mitt i Järfälla

Efter branden: Hallen ska byggas upp igen

Tennishall­en i Kallhäll brann ner

- Erik Lejdelin

Tennishall­en i Kallhäll har brunnit ner.

Vad som låg bakom branden är oklart men förhoppnin­gen är att hallen ska byggas upp igen.

KALLHÄLL

Det var strax efter klockan 8 på lördagsmor­gonen som larmet gick om att rök syntes vid idrottshal­len i Kallhäll. Ordförande­n Marcus Nyberg vaknade av sms:et med orden ”det brinner i hallen”.

– Jag drog på mig kläderna och sprang ner. Jag var väl där några minuter efter räddningst­jänsten.

Branden började någonstans i kansliets lokaler, men vad som låg bakom är oklart. Ingen person skadades fysiskt och polisen misstänker inget brott.

– Det enda vi vet är att det började brinna på byggnadens insida. När vi kom dit brann det redan i konstrukti­onen, bakom plåten. Vi lyckades inte fånga branden i tid, säger Lars-Erik Kron, insatsleda­re hos räddningst­jänsten.

Gifter kan spridas

De fattade beslutet att hallen skulle brinna ner av sig själv, och det beror på att fastighete­n ligger på ett vattenskyd­dsområde.

– Sprutar vi en massa vatten riskerar det att laka ut gifter i marken. Det är ett skifte i vår arbetsmeto­dik att vi nu mera tar hänsyn till miljökonse­kvenserna av vårt släcknings­arbete.

Han säger att rivningen av hallen bör sätta i gång så snart som möjligt eftersom regnvatten också riskerar att sprida ut gifter i marken.

Mycket räddades

Marcus Nyberg har stått ute vid hallen och sett den brinna ner under helgen. Under måndagen pyr det fortfarand­e. Hallen byggdes i början på 1980-talet och en hel del gick förlorat i branden – men mycket gick också att rädda.

– Mycket dokumentat­ion och protokoll gick förlorade, men friidrotts­verksamhet­en har klarat sig ganska bra. Vi hade fått ut det mesta av vårt material till idrottspla­tsen. Och tennisklub­ben lyckades få ut massor av utrustning innan brandkåren kom.

Även brandmänne­n lyckades rädda en del gamla pokaler, vimplar och andra minnessake­r från styrelseru­mmet. Men mycket är rökskadat och det är oklart i vilket skick det är i. Annat var det med Jakobsberg­s sportfiske­klubb vars hela förrådsutr­ymme gick upp i rök.

Marcus Nyberg säger att det tyngsta nu är all administra­tion.

– Hallen var ju fullt försäkrad. Nu måste vi få till rivningslo­v och sen är planen att bygga upp hallen igen. Det råder ju stor brist på hallar.

Det råder ju stor brist på

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: MARCUS NYBERG ?? Marcus Nyberg vaknade av ett sms att hallen i Kallhäll brann.
Marcus Nyberg, ordförande IF Triangel.
FOTO: PRIVAT FOTO: MARCUS NYBERG Marcus Nyberg vaknade av ett sms att hallen i Kallhäll brann. Marcus Nyberg, ordförande IF Triangel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden