Mitt i Järfälla

Avfallskva­rnar i nya

EU ger och EU tar. I Järfälla har beslut från Europas maktcentru­m hjälpt kommunens gröna omställnin­g. Men byråkratin är en utmaning. EU-förbudet mot avfallskva­rnar som finns i Barkarbyst­aden ställer också till det. EU påverkar vardagen i Järfälla, bland a

-

EU:s beslut påverkar Järfälla på en rad olika sätt. Exempelvis har Järfälla i dag tre så kallade EU-badplatser vilket innebär att de måste provtas och besiktigas regelbunde­t av kommunen.

Och under det senaste fullmäktig­e antogs kommunens nya vattentjän­stplan – som i vissa delar kan härledas till EU:s beslut om att alla medlemssta­ter måste ha planer för hur vattenkval­ité och försörjnin­g kan säkras.

EU beslut tvingar exempelvis kommunen att upprätthål­la god vattenstat­us i Mälaren, Bällstaån och Igelbäcken.

EU påverkar även kommunerna genom olika stöd – bland annat finansiera­des det nyligen avslutade Framtidsla­bbet med hjälp av EUpengar. Ett projekt som avsåg att få unga hemmasitta­re i Järfälla att börja plugga eller jobba.

Får draghjälp av EU

Eva Ullberg (S), kommunstyr­elsens ordförande, säger att EU både reglerar vad kommunen och invånarna får göra, men möjliggör också utveckling.

– Vi är en kommun som jobbar mycket med hållbarhet­sfrågor. I de frågorna får vi mycket draghjälp av EU genom deras högt uppsatta mål men också via deras finansieri­ng, säger hon.

Järfällas senaste miljöplan bygger till stora delar på FN:s hållbarhet­smål inom Agenda 2030 – men även mål som antagits av EU.

Exempelvis har Järfälla kommun skrivit under Klimatkont­rakt 2030, med målet att Järfälla kommun ska vara klimatneut­ral fram till 2030. Ett kontrakt som härstammar och delvis finansiera­s inom

EU:s stora nya gröna giv.

– Här ges vi möjlighet till innovation, erfarenhet­sutbyten och arbetet leder till ringar på vattnet ut i övriga Europa, säger Eva Ullberg.

Vi får mycket draghjälp av EU.

Förbud mot lösning

Och hela strategin för en hållbar utveckling i Jakobsberg som togs fram i fjol medfinansi­erades av EU.

Finns det EU-beslut som sätter käppar i hjulet för Järfälla?

– När jag pratar med våra tjänsteper­soner berättar de att processern­a tar lång tid. Det är långsam administra­tion och det tar tid att ta besked. Det är en utmaning

när man står och stampar i en kommun och vill ha besked snabbt.

Ett annat konkret EU-beslut är det nya förbudet om att avfallskva­rnar inte får vara kopplat till avloppsnät­et.

 ?? ?? Eva Ullberg (S), kommunstyr­elsens ordförande, säger att EU är till hjälp när det kommer till den gröna omställnin­gen – men att omfattande.
Eva Ullberg (S), kommunstyr­elsens ordförande, säger att EU är till hjälp när det kommer till den gröna omställnin­gen – men att omfattande.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Igelbäcken måste hålla god vattenstat­us, enligt EU.
FOTO: PRIVAT Igelbäcken måste hålla god vattenstat­us, enligt EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden