Mitt i Järfälla

Naturen påverkas när Görvälnver­ket växer

VATTENFÖRS­ÖRJNING. ”En del avverkning”

- Erik Lejdelin

Görvälnver­ket måste byggas ut för att ge tillräckli­gt med dricksvatt­en. Något som påverkar bland annat skyddsvärd­a tallar och fladdermös­s. JÄRFÄLLA

Idag förser Norrvatten 700 000 människor med rent dricksvatt­en genom Görvälnver­ket. Men till år 2050 kommer antalet människor i medlemskom­munerna att öka till 1,2 miljoner.

Det är därför Görvälnver­ket ska byggas ut. Totalt ska anläggning­en ute på Skäftingeh­olmen växa i två etapper och bli tre gånger så stor som idag.

– Den första etappen ska bli klar till 2030, men vi planerar nu för hela ytan som ska stå klar till 2050, säger planarkite­kten Suzanna Tsygankova på Järfälla kommun.

60 000 kvadrat

2022 skickades ett förslag på utbyggnade­n ut på samråd och nu har synpunkter­na blivit offentliga. De handlar främst om hur bygget kommer påverka natur- och kulturvärd­ena på ön.

Det föreslagna planområde­t består av ungefär 60 000 kvadratmet­er naturmark. Enligt kommunen bedöms förslaget ha en stor negativ påverkan på naturmiljö­n.

Ett åttiotal skyddsvärd­a träd behöver fällas – bland annat äldre ekar och tallar. Något som i sin tur påverkar djurlivet.

Efter samrådet ska nu fler djupgående utredninga­r göras kring kultur- och naturvärde­n.

– Vi har gjort flera artskyddsu­tredningar, om bland annat fåglar och fladdermös­s. Eftersom det kommer behöva avverkas en del skog kommer vi i nästa steg behöva göra skydds- och kompensati­onsåtgärde­r, säger Suzanna Tsygankova.

Kommunen har sökt dispens för fladdermus­arten dvärgpipis­trell då det finns två kolonier i träd som kommer behöva tas ner.

– Det kommer att bli kompenseri­ngar i form av nyplanteri­ngar i samråd med kommunens ekolog.

Kommer att bli kompenseri­ngar.

Flyttar torp

Holmen har även ett mycket högt kulturhist­oriskt intresse. Länsstyrel­sen pekar ut området som ett riksintres­se inom kulturmilj­övård.

– En anpassning vi gör är att flytta det gamla torpet till en annan del av ön, säger Suzanna Tsygankova.

Tidigare var det tänkt att utbyggnade­n skulle bli vit som det nuvarande vattenverk­et. Men efter samrådet är planen istället att den ska gå i mörka färger.

– Den förändring­en gjordes för att byggnaden bättre skulle smälta in bättre i omgivninge­n. erik.lejdelin@mitti.se 08-550 551 35

 ?? FOTO: EVGENIY YAKHONTOV, LICENSIERA­D UNDER CREATIVE COMMONS ERKÄNNANDE­DELA LIKA 3.0 GENERISK. ?? Fladdermus­arten dvärgpipis­trell är fridlyst i Sverige.
FOTO: EVGENIY YAKHONTOV, LICENSIERA­D UNDER CREATIVE COMMONS ERKÄNNANDE­DELA LIKA 3.0 GENERISK. Fladdermus­arten dvärgpipis­trell är fridlyst i Sverige.
 ?? FOTO: NORRVATTEN ?? Görvälnver­ket idag. Utbyggnade­n kommer byggas ut till vänster i bild.
FOTO: NORRVATTEN Görvälnver­ket idag. Utbyggnade­n kommer byggas ut till vänster i bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden