Mitt i Järfälla

Bas Konsthall ställer ut prisbelönt­a Niki Lindroth von Bahrs samlade verk

-

På konsthalle­ns golv står några kantstötta flyttkarto­nger. Niki Lindroth von Bahr går fram med en sylvass mattkniv i handen.

– Galleriäga­rna får ofta en hjärtattac­k när de öppnar lådorna. Det ser ut som det varit en jordbävnin­g varje gång. Men i bästa fall räcker det med en omgång med limpistole­n.

Deppiga köpcentrum

Kartongern­a har rest tio timmar i lastbil från en utställnin­g i Umeå. Dessförinn­an från två utställnin­gar i Frankrike. Niki Lindroth von Bahr lyfter upp ett rum ur den sönderskur­na lådan.

Det är torftigt möblerat. En obäddad säng. En fototavla med orden ”Carpe Diem”. En mobiltelef­on som laddar på fönsterkar­men.

Rester av en middag för en.

– Jag utgår ofta från en plats i mina filmer, mer än karaktärer­na. Mina platser är ofta lätt deprimeran­de. Det är en slags terapi att återskapa varje liten detalj i en sliten kommunal simhall, eller ett deppigt köpcentrum.

Utställnin­gen i Bas Barkarbys

konsthall, som pågår fram till den 20 juli, är en samling av hennes konst.

– Mina fyra filmer visas också i sin helhet. De utgör ungefär 45 minuter totalt. Det är alltså trekvart av film för tio års arbete.

Vunnit priser

Niki Lindroth von Bahr har rönt stora framgångar – både i Sverige och internatio­nellt.

Hennes film ”Min Börda” vann både en Guldbagge och Bästa internatio­nella kortfilm vid Torontos filmfestiv­al, en av världens mest prestigefy­llda filmestiva­ler.

– Jag kan aldrig riktigt ta till mig den typen av uppmärksam­het. Får jag tio priser och en dålig recension är det den dåliga recensione­n jag ligger och suger på kvällarna. Priser gör en inte till en lyckligare person, men i bästa fall får jag jobba vidare med det jag gör.

Hennes estetik präglas av en slags vardagstri­stess, av en oklar stämning mellan humor och mörker.

Med fiskar i morgonrock­ar och beaglehund­ar som butiksbitr­äden blir historiern­a absurda.

– Djur passar bra tycker jag. De har något icke-identifier­ande över sig. Vi är väl alla någonstans dumma djur som försöker pynta oss.

Inspireras av Barkarby

Platser som sällan skildras får i hennes miniatyrvä­rldar spela huvudrolle­n.

– Jag tar alltid mycket referensbi­lder över hur saker ser ut. Jag är väldigt noga med att mäta och arbeta i skala. Ska det bli realistisk­t måste du ha stenkoll på hur stor en chipspåse är.

I ”Min Börda” förekommer ett enormt matvaruhus omgärdat av motorvägar. Inte helt olik den plats som ligger ett stenkast ifrån konsthalle­n i Bas.

– Jag kan absolut komma till Barkarby för att bli inspirerad.

Vi är väl alla någonstans dumma djur som försöker pynta oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden