Mitt i Järfälla

Här vill Åke bygga eget tomteland

Vill behålla magin kring julen

- Niklas Loman

Jultomten Åke Holm vill förverklig­a drömmen om att öppna en egen tomteverks­tad. Nu startar han en insamling för att be julälskare om hjälp.

Åke Holm har bott i grannkommu­nen Bro i 42 år och varit jultome hos många familjer.

Tomteuppdr­aget under de senaste tio åren har givit mersmak – och nu har han större idéer.

– Under de här åren så har jag börjat ge syre åt en tanke, eller en dröm, att skapa ett besöksvänl­igt ställe, där inte bara barnfamilj­er utan också barngruppe­r, förskolor och skolor kan få komma på besök.

Drömmen om en egen tomteverks­tad i Bro centrum har blivit allt mer intensiv de senaste åren. Åke Holm säger att han har gjort försök att hitta en lokal både genom kontakter och via det kommunala bostadsbol­aget, men än så länge har det inte burit frukt.

Åke Holm beskriver att en framtida tomteverks­tad skulle vara en mix av en plats för pyssel och inte minst en utställnin­gsyta för träföremål från förr i tiden. Det handlar om både leksaker och hushållspr­odukter från förr. Både hyvlade, smidda och limmade produkter.

– Traditione­llt sett och enligt många berättelse­r från långt tillbaka i tiden så var jultomten snickare från början.

Du är väl själv snickare? – Ja, det är jag. Men jag snickrar väl mer saker som är lite svåra att slå in till små paket eftersom jag är mer grovsnicka­re, jag bygger verandor och altaner och sånt där.

Det centrala är såklart jultomen. Det är jultomten som barnen vill träffa.

Startat egen insamling

Efter tips från en vän startade Åke en crowdfundi­ngkampanj. Crowdfundi­ng är en tjänst på internet där vem som helst kan beskriva en idé, projekt eller produkt och be om allmänhete­ns ekonomiska stöd för att förverklig­a det hela. Åke vill försöka samla in pengar till att hyra en lokal där verkstaden kan bli verklighet.

– Det centrala är såklart jultomten. Självklart. Det är jultomten som barnen vill träffa och se hans verkstad och besöka ett av hans många ställen som han har världen över.

Men du tänker dig alltså ett sorts mini-tomteland i Bro centrum?

– Ungefär så kan man kalla det, jag brukar själv använda det uttrycket faktiskt.

Förhoppnin­gen är att tomtelande­t skulle kunna erbjuda lite aktivitete­r då och då under hela året, som på loven och under vissa helger. niklas.loman@mitti.se 08-550 554 31

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Åke Holm vill ta julens magi till Bro – året runt.
FOTO: MOSTPHOTOS Åke Holm vill ta julens magi till Bro – året runt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Åke Holm är Brobo och även jultomte.
FOTO: PRIVAT Åke Holm är Brobo och även jultomte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden