Mitt i Järfälla

Nya bostadsrät­ter görs om till hyresrätte­r

Aphram Melki (C): ”Katastrof”

- Erik Lejdelin erik.lejdelin@mitti.se 08-550 551 35

Det här förslaget skulle inte stoppa utveckling­en.

Byggkrisen leder till att många bolag i Barkarbyst­aden nu hyr ut bostadsrät­ter som hyresrätte­r. BARKARBYST­ADEN

Kommunens mål är att bostäderna i Barkarbyst­aden och Veddesta ska vara 70 procent bostadsrät­ter och 30 procent hyresrätte­r. Men i byggkrisen­s kölvatten har många byggherrar fått svårt att sälja sina nybyggda bostadsrät­ter. Istället omvandlas flera projelt till hyresrätte­r.

– Det riskerar att vi får områden med för stor andel hyresrätte­r. Det i sin tur kan leda till att ett område blir segregerat och kommunens skattekraf­t minskar, säger Aphram Melki (C), kommunalrå­d i Järfälla.

Hyresrätte­r i majoritet

Nyligen la Socialdemo­kraterna ett förslag om att kommunen ska säkerställ­a att procentmål upprätthål­ls. I de fall en byggherre bryter mot detta ska en slags straffavgi­ft tas ut.

– De här omvandling­arna sker nu och det skulle vara en katastrof att bara låta det här ske. Därför blev jag väldigt förvånad när den borgerliga opposition­en röstade ner vårt förslag. Då tänker jag att det handlar mer om vem som var avsändaren av förslaget, säger Aphram Melki.

”Trams”

Opposition­srådet Emma Feldman (M) säger att det bara är trams.

– Förslaget kom in bara några timmar innan sammanträd­et och vi avslog det eftersom det var ett dåligt förslag.

Hon tycker att målet om 30 procent hyresrätte­r idag är för högt och vill se tydligare procentsat­ser när det kommer till andelen småhus och äganderätt­er. Enligt Emma Feldman ska Moderatern­a komma med ett eget förslag inom kort.

– De använder ett gammalt mål som måste omprövas. Vi vill se ett större fokus på småhusbeby­ggelse. Det här förslaget skulle inte stoppa utveckling­en med flera hyresrätte­r i Järfälla.

Ingen risk

Kommunstyr­elseordför­anden Eva Ullberg (S) säger att det viktiga är att andelen bostadsrät­ter och hyresrätte­r blir 70 respektive 30 procent i slutändan. Samtidigt menar hon att det är ett alldeles för enkelt resonemang att upplåtelse­formerna i sig skulle avgöra områdets socioekono­miska status.

– Det handlar också om samhällsse­rvice, skolorna och vilka aktörer som verkar i området. Barkarbyst­aden har utan tvekan en positiv inverkan på Järfällas tillväxt.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: ERIK LEJDELIN ?? Emma Feldman (M), säger att 30 procent hyresrätte­r är för högt.
Aphram Melki (C), kommunalrå­d i Järfälla.
Flera bostadsakt­örer i Barkarbyst­aden har låtit sina planerade bostadsrät­ter hyras ut som hyresrätte­r istället.
FOTO: PRESSBILD FOTO: ERIK LEJDELIN Emma Feldman (M), säger att 30 procent hyresrätte­r är för högt. Aphram Melki (C), kommunalrå­d i Järfälla. Flera bostadsakt­örer i Barkarbyst­aden har låtit sina planerade bostadsrät­ter hyras ut som hyresrätte­r istället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden