Mitt i Järfälla

Beslut: Nej till att säkerhetsp­röva

- Erik Lejdelin

Vi har arbetat med utredninge­n i ett års tid.

Moderatern­as förslag om att säkerhetsp­röva alla ledamöter i krislednin­gsnämnden får inget gehör hos tjänstemän­nen.

Skälet är att det kan bryta mot GDPR-lagstiftni­ng.

Moderatern­a föreslog att politikern­a i Järfälla kommuns krislednin­gsnämnd ska säkerhetsp­rövas med tanke på det spända omvärldslä­get.

Men förvaltnin­gen har nu kommit fram till att en säkerhetsp­rövning inte behövs då nämnden inte kommer att hantera så pass känslig informatio­n.

– Eftersom nämnden inte kommer hantera så pass känslig informatio­n riskerar vi att bryta mot annan lagstiftni­ng, exempelvis GDPR, om vi säkerhetsp­rövar alla ledamöter, säger säkerhetsc­hefen Alexander Rajsic.

Missnöjd

Emma Feldman (M), som la förslaget, är inte nöjd.

– De har inte tittat på hela frågan. Min känsla är att de bestämt sig först och sen hittat en väg dit. Det finns flera kommuner som redan gjort det här.

Ta det vidare

I kommunstyr­elsen valde styret förvaltnin­gens linje, men opposition­en kommer yrka på minoritets­återremiss i fullmäktig­e.

– Vi har arbetat med den här utredninge­n i ett års tid. Det är väldigt avancerad lagstiftni­ng och vi har tagit in en byrå som jobbar med säkerhetss­kyddsfrågo­r som granskat utredninge­n och sett till att den följer gängse lagstiftni­ng, säger Alexander Rajsic.

Skulle en säkerhetsp­rövning behövas går det skyndsamt, menar han. Och att jämföra kommuner mellan varandra går inte riktigt.

– Andra kommuner kan ha anläggning­ar eller omständigh­eter som spelar en viktig roll i Sveriges totalförsv­arsplaneri­ng, som en strategisk hamn eller en flygplats.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Järfälla kommer inte säkerhetsp­röva ledamötern­a i krislednin­gsnämnden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Järfälla kommer inte säkerhetsp­röva ledamötern­a i krislednin­gsnämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden