Mitt i Järfälla

Bussjättar­na om avtalet: ”Risk att ingen vill köra”

Vd:ar skriver brev till politikern­a

- Petter Beckman

Vi behöver ha rimliga villkor.

SL:s nya bussupphan­dlingar leder till färre turer, dyrare trafik och minskad andel som reser kollektivt. Det menar bussbolage­n Nobina och Keolis som nu varnar politikern­a. ”Gör ett omtag”, kräver vd:arna i ett gemensamt utspel.

JÄRFÄLLA

För några veckor sedan inleddes tre stora SL-upphandlin­gar, som sätter villkoren för busstrafik­en tio år framåt. Det handlar om bussavtale­n för Järfälla/Upplands Bro, innerstade­n, Lidingö, Södertälje och Nykvarn.

Målet, enligt regionens trafikpoli­tiker, är att fler ska lockas att åka kollektivt.

Men det nya avtalsuppl­ägg som SL vill ha kommer att ge rakt motsatt effekt, menar de två största trafikoper­atörerna Nobina och Keolis som kör busstrafik­en i dag.

– Den föreslagna affärsmode­llen leder till nedskärnin­gar, dyrare trafik och en minskad andel kollektivt resande, säger Martin Pagrotsky, vd för Nobina Sverige.

”Kan avstå från att delta”

De båda konkurrent­erna går nu samman för att försöka få regionens trafikpoli­tiker att tänka om.

”Om inte förutsättn­ingarna ändras finns det en risk för att både befintliga och nya trafikoper­atörer avstår från att delta i upphandlin­gen”, skriver de i ett brev till trafiknämn­den.

– Vi behöver ta ställning till om Stockholm är rätt plats för oss att verka. Vi vill gärna finnas här, men behöver ha rimliga villkor, säger Mikael Wågberg, vd för Keolis Sverige.

Martin Pagrotsky vill inte uttrycka sig lika drastiskt, men betonar att politikern­a måste ta trafikföre­tagens protester på allvar.

– Ytterst handlar det om att ta tillvara skattebeta­larnas intressen, säger han.

Riskabelt och olönsamt

Felet, menar de, är att SL bara vill ge ersättning för antal utförda kilometer och inte för den tid som det tar att köra den beställda trafiken.

Det gör det olönsamt att köra buss där det ofta blir trängsel. Anbudsgiva­rna får sämre incitament att öka turtäthete­n och behöver lägga sig högre i sina anbud.

– Vi behöver ha en affärsmode­ll som fördelar risken annorlunda, så att vi gemensamt kan styra mot de politiskt uppsatta målen, säger Martin Pagrotsky.

Claes Keisu, pressansva­rig på trafikförv­altningen kommentera­r:

– Nobina och Keolis känner säkert ett samhällsan­svar, men de är samtidigt vinstdriva­nde företag. Därför kan parterna ha lite olika syn på avtalskons­truktioner.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Martin Pagrotsky, vd på Nobina, och Mikael Wågberg, vd på Keolis, anser att SL är på väg åt helt fel håll.
FOTO: JOHANNES ÄNG Martin Pagrotsky, vd på Nobina, och Mikael Wågberg, vd på Keolis, anser att SL är på väg åt helt fel håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden