Jorden – Vår Fantastiska Planet

Världens vackraste grottor

-

Marmorgrot­torna i Chile

Arkitekter har i århundrade­n valt marmor för att bygga slott och palats till kungar och gudar. Byggnader som är byggda med den skinande och dekorativa bergarten var ett tecken på rikedom och makt. Det är inte bara människor som format denna vackra bergart till skulpturer och andra fantastisk­a former. Den näst största insjön i Sydamerika, General Carrera, har gjort samma sak, fast i mycket större skala och under mycket längre tid än människor. Idag kan vi besöka dessa fantastisk­a marmorgrot­tor, eller marmor katedraler som lokalinvån­arna kallar dem . Grottorna ligger på den chilenska sidan av General Carrera. De enorma grottorna har bildats av isens och vattnets slipande effekt på berget under årtusenen.

Vid första anblicken av grottornas färgrika väggar, det otroliga ljusspelet och det kristallkl­ara vattnet är det svårt att tro att detta enbart är skapat av is, sand och vatten. Forskare har precis fått reda på att hela området runt marmorgrot­torna var täckta av stora glaciärer, något som gör dessa nästan övernaturl­iga formatione­r ännu mer häpnadsväc­kande.

Det finns marmorgrot­tor även i Skandinavi­en, bland annat i Norge. Norges djupaste grotta ligger i Tysfjord och har en fallhöjd på 580 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden