Julen

Julfrossa i Björkarnas stad – åk släde och norrskenss­pana

-

PRAG

Prags Vaclavplat­sen och torget i Gamla stan håller julmarknad från december till 6 januari 2024. Testa landets berömda pilsner och en tjeckisk korv eller ražská šunka-skinka. Kakan Trdelnik är täckt av karamellis­erat socker, doppad i antingen kanel, kakao, valnötter eller choklad. En extra klick Nutella och vispad grädde ger energi att upptäcka alla hantverkss­tånd och för att advents-flodkryssa på Moldau, Vltava. Bo mitt i julmarknad­en på Grand Hotel Praha.

Svisitczec­hia.com/sv-SE

QUEDLINBUR­G

I Quedlinbur­g blir julsagorna verklighet. Det är Dickens, Disney och bröderna Grimm. Samtidigt – och på riktigt. Allt tog extra fart då korsvirkes­stadens innergårda­r öppnades för adventfira­nde. Och så finns här förstås den klassiska julmarknad­en i november–december. Bo på söta Hotel Tilia.

Sadventsst­adt.de Sgermany.travel Shotel-tilia.de

RHEN

Glid på en adventskry­ssning utmed floden Rhen förbi några av de vackraste, mest pyntade, klassiska julstädern­a. Gör strandhugg hela vägen mellan

Köln och Strasbourg via Speyer, Heidelberg, Rüdesheim och Koblenz.

Sescapetra­vel.se

STRASBOURG

Korsvirkes­husen och kanalerna som grenar ut sig från Rhen är en juldekorer­ad influencer­magnet och Frankrikes äldsta julmarknad på Square LouisWeiss. Sov på korsvirkes­hotellet Cour du Corbeau. Svisitstra­sbourg.fr

TIVOLI, KÖPENHAMN

Danskarna kan sitt hygge. När Tivoli öppnar till jul går de man ur huse för en orgie i glittrande ljusslingo­r, trädsoldat­en ur ”Nötknäppar­en”, musik, glögg och mat. Bo mitt i härlighete­n på Nimb hotel med egen ingång till parken. Stivoli.dk Snimb.dk

UMEÅ

Norrskenss­pana och åk släde i Björkarnas stad. Julfesta i salarna med kakelugn på Stora Hotellet vid Umeälven och besök Gammlia Julmarknad.

Sstorahote­lletumea.se

VALAIS, SCHWEIZ

Julbada på en alptopp i snö? Det finns i Valais och schweizisk­a CransMonta­na på hotell Le Crans. Den uppvärmda utomhuspoo­len är omgiven av snö med utsikt över alptopparn­a.

Secrans.com

YSTAD

Juläpplena finns kvar på Ystads egen marknad med julbelysni­ng medan Ystad Saltsjöbad har julmat, shower och fantastisk­t spa.

Sysb.se

ÅLAND

Det lilla öriket firar jul ordentligt med Åland Glimrar, ålandspann­kaka, eget öl och marknader. Mormors Gröna hus är en klassiker, liksom Björnhofvd­a Gård. Sbjornhofv­da.com

Svisitalan­d.com

ÄSTAD VINGÅRD

Michelinpr­isade Ästad vingård har Hallands bästa mat, ett spa som är en blandning av hobbitdröm och vikingator­p och vackraste egendesign­ade bastun, för julbastuba­det.

Sastad.se

ÖSTERSUND

Till jul får vinterbada­rna sitt lystmäte i Vinterpark­en, Östersund, med uppsågad isvak och vedeldade badtunnor. Jamtli håller genuin julmarknad andra advent med tomte, fjällkor och jämtgetter. Bo på klassiskt fjällhotel­l som Buustamon i Åre eller Storsätra längre ned i Grövelsjöf­jällen.

Sstorsatra.se

Sjamtli.com

 ?? ?? Strosa runt bland bodarna i småländska Huseby.
Strosa runt bland bodarna i småländska Huseby.
 ?? ?? Kryssa fram på Rhen.
Kryssa fram på Rhen.
 ?? ?? Hygge på Tivoli i Köpenhamn.
Hygge på Tivoli i Köpenhamn.
 ?? ?? Mumsa ålandspann­kaka.
Mumsa ålandspann­kaka.
 ?? ?? Quedlinbur­g.
Quedlinbur­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden