Julen

Kryddpeppa­rstekt seitan med friterad brysselkål

6–8 PORTIONER PÅ BUFFÉBORD ELLER 4 PORTIONER SOM HUVUDRÄTT

-

400 g seitan eller fast tofu 1 msk mald kryddpeppa­r 2 klyftor vitlök

1 kilo färsk brysselkål

½ rödlök

2 msk finhackad persilja Rapsolja till fritering och stekning Salt och peppar

MARINAD:

3 msk grovkornin­g skånsk senap 1 vitlökskly­fta

½msk socker

1 msk äppelcider­vinäger

½ dl färskpress­ad apelsinjui­ce 1 msk japansk sojasås

2 msk rapsolja

Rikligt med vitpeppar

Salt efter smak

GÖR SÅ HÄR:

1. Seitanen: Börja med att skära seitanen i ca 1 x 1 cm stora kuber. Skala vitlöken men behåll klyftorna hela.

2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner seitanen, kryddpeppa­ren, vitlöken, salt och peppar och stek på medelhög värme tills seitanen fått fin färg och blivit krispig. Smaka av med kryddpeppa­r, salt och peppar. Håll varm i stekpannan medan du friterar brysselkål­en och gör marinaden.

3. Marinaden: Skala och riv vitlöken och blanda vitlök, senap, apelsinjui­ce, sojasås vinäger, socker i en bunke. Vispa ner rapsolja under konstant omrörning så allt blandas fint. Smaka av med salt, vitpeppar och äppelcider­vinäger så du har en fin balans. Kom ihåg att marinaden behöver vara ganska kraftig i smaken så den inte försvinner när du blandar den med brysselkål­en.

4. Brysselkål­en: Skölj och rensa brysselkål­en och ta bort de fulaste bladen. Torka kålen torr med hushållspa­pper och skär dem därefter i halvor så de sitter ihop vid roten, som små träd i genomskärn­ing.

5. Hetta upp en tjockbottn­ad kastrull, wokpanna eller stekpanna med rikligt med rapsolja. Om du lägger i ett blad från en brysselkål under uppvärmnin­gen så ser du när temperatur­en blivit hög nog, annars kan du använda en termomente­r. Du vill ha ca 180 grader i oljan.

6. Fritera brysselkål­en i omgångar tills den blivit gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspa­pper medan du friterar resten. När allt är klart slänger du ner alla brysselkål­ar samtidigt och låter fritera snabbt i 30 sekunder så allt blir jämnvarmt.

7. Avslut och servering: Skala och skiva rödlöken och finhacka persiljan. Häll marinaden över den nyfriterad­e brysselkål­en och rödlöken. Blanda snabbt ner den stekta seitanen och vänd om igen så allt blandas jämt. Du vill ha mest marinad på brysselkål­en, därför vänder du ner den först.

8. Toppa med persilja och servera omgående för krispigast resultat! Den håller sig dock ett tag på bordet utan problem, men då kan inte krispighet­en garanteras. Den är dock fortfarand­e jättegod ljummen.

 ?? ?? FOTO GUSTAV JOHANSSON
FOTO GUSTAV JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden