Julen

”Våga mer växtbasera­t”

Gustav Johansson gör julbordet grönare och skönare – och lite godare

- NINA KINDBRO

Gravad lax, inlagd sill, köttbullar, griljerad skinka och brysselkål. Vid en första anblick ser det veganska julbordet riktigt klassiskt ut. – Det är enkelt att veganisera julens rätter utan att smakerna blir sämre, säger vegoblogga­ren Gustav Johansson.

Matbloggar­en, entreprenö­ren och kokboksför­fattaren Gustav Johansson börjar äta julmat redan i oktober så när julen väl kommer är det främst familjemys­et han ser fram mot.

– Julen är verkligen fantastisk, allra mest eftersom jag får träffa och umgås med familjen.

Bland julens rätter är Gustav ett stort fan av köttbullar­na, de veganska så klart, och den inlagda auberginen som ersätter sillen..

– Köttbullar­na ska vara hårt stekta med mycket kryddpeppa­r och senap. Och jag älskar senapssill, fast med aubergine då.

Om du väntar gäster som är veganer har Gustav flera tips att dela med sig av.

– Du kan utgå ifrån att inget är fel med själva smaken och upplevelse­n av de klassiska julrättern­a. Det är inte smaken av köttbullar vi veganer inte gillar utan det är ofta ett ställnings­tagande om djur och miljö som ligger bakom veganismen.

Han tycker att man kan våga ha mer växtbasera­t på julbordet. Bara för att det ska vara veganskt behöver du inte enbart äta brysselkål.

– Rulla köttbullar av formbar färs eller använd lättkokt aubergine i stället för sill. Det finns också mängder av färdiga rätter som är jättegoda. Håll dig till klassikern­a, gör mer och bjud alla.

Gustav tipsar också om att göra fler av de klassiska kålrättern­a som nästan alltid är veganska.

– Jag brukar också göra en saffransco­uscous med inspiratio­n från Marocko med torkade frukter och nötter. Man kan gärna röra sig mot det indiska eller nordafrika­nska köket och hitta juliga rätter med spiskummin, saffran, ingefära, kanel och kardemumma.

De gravade morötterna som ersätter laxen är också en av favoritern­a. Och den vanliga hovmästars­åsen är praktiskt nog vegansk som den är.

– Egentligen är morötterna inlagda men jag får en liknande effekt som med gravad lax. De flesta rotfrukter blir väldigt goda när man lägger in dem. Prova tunna skivor av palsternac­ka, kålrot eller förkokad rotselleri.

När Gustav gör de veganska julrättern­a jobbar han med flera olika parametrar, både utseende och smak på ursprungsr­ätten.

– Utseendet är jättevikti­gt men det ska vara i kombinatio­n med smakdelarn­a för att man ska uppleva att något är riktigt likt ursprungsr­ätten. Det behöver inte vara exakt likadant, men nästan, då går det att komma väldigt långt.

Gustav är väldigt förtjust i brysselkål och dukar gärna fram olika varianter. Ett av de nyare recepten hittar du här bredvid med friterad brysselkål och kryddpeppa­rstekt vegokött eller tofu.

Bland trenderna ser Gustav att vegoproduk­t-branschen utvecklas i rekordfart.

– Det kommer många nya företag som ger sig in i branschen vilket ger fler nya spännande produkter som vegansk tonfisk och fetaost.

Trenden med att dra ner på köttet fortsätter också enligt Gustav.

– Det är inte lika många som blir vegetarian­er eller veganer längre men väldigt många fler äter vego eller veganskt bara för att det är gott och enkelt.

Så passa på att göra årets julbord lite grönare, skönare och ännu godare.

 ?? ?? I Gustav Johanssons bok ”Vegansk husmanskos­t” finns alla klassiker – men i vegansk tappning.
I Gustav Johanssons bok ”Vegansk husmanskos­t” finns alla klassiker – men i vegansk tappning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden