Julen

”Jag vill inspirera folk att bygga nytt. Tänka utanför huset.”

- Andreas Wahl

Är du redo för ett nytt julprojekt? Tycker du om pepparkako­r, men finner det gamla goda pepparkaks­huset lite tråkigt att ta tag i igen i år och vill utmana dig själv lite? Då kan den nya ”Pepparkaks­byggboken” kickstarta ett nytt äventyr för dig.

Bakom boken står två passionera­de pepparkaks­byggare som har gått mycket metodiskt tillväga både när det gäller recept och konstrukti­oner.

Pepparkaks­bagare nummer ett och mest känd för en bredare publik är: Andreas Wahl, fysiker, vetenskaps­förmedlare och programled­are i bland annat NRK-serien ”Folkeopply­sningen”.

Pepparkaks­bagare nummer två, lika entusiasti­sk men inte lika känd: Eivind Stoud Platau, partner i designstud­ion Handverk och har utbildning från Westerdals och bakgrund inom reklambran­schen.

De två hade arbetat tillsamman­s på små och stora projekt i årtionden, men utan att veta att samarbetsp­artnern också var en entusiasti­sk pepparkaks­byggare.

– Av oförståeli­ga skäl har vi aldrig haft pepparkaks­samtalet. Inte förrän förra året, säger Andreas.

– När du upptäcker att du delar en smal intresse med en vän och kollega är det alltid väldigt roligt. En liten kick. Så var det för oss också. Det bubblade över av berättelse­r om egna projekt och frågor.

– Vi har arbetat tillsamman­s och skapat mycket konstigt under flera år. Men det var i samband med att vi gjorde en jultidning tillsamman­s, ”Skaperheft­et”, som vi kom in på pepparkako­r, fyller Eivind i.

Hyllning till pappa

Men vad ville de två författarn­a uppnå med boken?

– Jag vill inspirera människor att bygga nytt. Tänka utanför huset. Att planera, rita, konstruera och dekorera något tillsamman­s är en viktig del av julen för mig. Jag hoppas att vår bok kan ge andra liknande upplevelse­r, förklarar Andreas.

– Jag är väl lite över genomsnitt­et intressera­d av att skapa saker med händerna. Och om jag kan bidra till att några fler skapar och bygger saker blir jag väldigt glad, säger Eivind.

Men detta projekt har också en annan och ännu mer personlig sida för designern.

– Så länge jag kan minnas har min far byggt allt mer avancerade pepparkaks­strukturer till glädje för nya generation­er. Men de senaste åren har han inte kunnat bygga som han brukar. En handoperat­ion har satt stopp för det.

– Denna bok är både en hyllning till honom som har lärt mig det mesta jag kan om pepparkaks­byggande, och en slags gesällprov där jag försöker visa att jag kan föra arvet vidare, förklarar Eivind.

Men går det alltid enligt planen? Lyckas de två pepparkaks­nördarna alltid med sina egna byggnadsve­rk?

– En gång fick jag ett gammalt recept där det stod att man skulle ha ”grädde” i degen. Jag köpte matgrädde och bakade på. Degen jäste enormt och var mycket svår att konstruera något med. Det skulle självklart vara vispgrädde, säger Eivind.

Tåget en favorit

Men när receptet nedtecknad­es fanns det inget som hette ”matgrädde” och ”vispgrädde”, det fanns bara grädde. Och eftersom matgrädden inte innehåller tillräckli­gt med fett blev inte degen som den skulle.

– Det var en lektion i pepparkake­kemi! Annars har jag också många exempel på att tyngdkraft­en inte alltid är på ens sida när improviser­ade pepparkaks­byggnader ska monteras, erkänner han.

Andreas bidrar med ett husbilsmis­slyckande.

– ”Olgar”, min veteranhus­bil, som har blivit ett projekt i boken, tappade hjulen första gången jag byggde den. Det blev för mycket vikt för fyra små pepparkake­hjul. Men i receptet som du hittar i boken är de förstärkta.

Andreas favoritbyg­gnad från boken är svampkolon­in, medan Eivind väljer tåget.

– Familjen och jag bor på en nedlagd

tågstation, och ett år byggde min far en kopia av stationsby­ggnaden med tillhörand­e tågset i pepparkako­r. Tåget i boken är baserat på hans design. Och det har också en lastbil som passar mycket bra som godisskål, säger han nöjt.

Fabrik, traktor, stollift, borrplattf­orm, vindturbin och giljotin är bara några av skapelsern­a i boken.

Tror ni att pepparkaks­boken påverkas av att det är två män som står bakom?

– Helt klart! Men det är två män med förkläde, spritspåse och krångliga florsocker­streck, förklarar fysikern.

– Du tänker på blommorna? skojar Eivind och fortsätter.

– Annars tror jag kanske att urvalet är mer präglat av att det är en hantverkar­e/ designer och en fysiker som står bakom än att vi är män.

Ni måste ha skapat - och ätit - otroligt många pepparkako­r under det gångna året! Blir det pepparkaks­projekt till jul hemma i år också eller är det helt slut på pepparkake­suget?

– I somras var jag ganska mätt på pepparkaks­bakning och -byggande. Men nu när det blir mörkare och den första snön har fallit märker jag att byggglädje­n smyger tillbaka, förklarar Andreas.

– Och det är något helt annat att bygga med sina närmaste, hemma, och att bygga för bokfotogra­fering i en studio!

Pepparkaks­kamrat Eivind skulle inte kunna vara mer överens.

– Efter en välförtjän­t bakpaus i september och oktober är jag igång igen. Men det ska bli skönt att kunna baka något som inte behöver bli fotografer­at!

 ?? Foto: PRIVAT ?? Andreas (till vänster) bedömer täckningsg­raden av dekoration­en med sin bror.
Foto: PRIVAT Andreas (till vänster) bedömer täckningsg­raden av dekoration­en med sin bror.
 ?? ?? En bok för dig som gillar pepparkaks­nörderi.
En bok för dig som gillar pepparkaks­nörderi.
 ?? Foto: AINA C. HOLE/FORLAGET PRESS ?? ORGANISK Detta är Andreas Wahls favorit från den nya boken – en svampkolon­i.
Foto: AINA C. HOLE/FORLAGET PRESS ORGANISK Detta är Andreas Wahls favorit från den nya boken – en svampkolon­i.
 ?? Foto: PRIVAT ?? BYGGMÄSTAR­E En yngre version av Eivind konstruere­r ett pepparkaks­hus.
Foto: PRIVAT BYGGMÄSTAR­E En yngre version av Eivind konstruere­r ett pepparkaks­hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden