Kalla kriget

13 dagar av undergång

-

Det var i oktober 1962 som världen nästan gick under. Mitt i kalla krigets kanske mest intensiva period befann sig USA och Sovjetunio­nen i ett dödläge gällande de sovjetiska missilerna som supermakte­n hade placerat på Kuba. Konflikten varade i cirka tretton dagar, och det var nära att kärnvapenk­rig bröt ut – med total förintelse på båda sidor som följd. Ryssarna kallar det här mörka kapitlet i sin historia för Karibiska krisen. Hos kubanerna refererar man till oktoberkri­sen. Men för de allra flesta, däribland USA, är perioden mer känd som Kubakrisen. En term som påminner om den skräckarta­de verklighet som man med nöd och näppe lyckades undvika.

USA och Sovjet hade före krisen redan varit involverad­e i kalla kriget i nästan 20 år, alltså

KUBA BLEV SKÅDEPLATS­EN FÖR EN DÖDLIG KONFRONTAT­ION MELLAN SOVJETUNIO­NEN OCH USA.

sedan slutet på andra världskrig­et. Andra menar dock att konflikten började trappas upp redan under första världskrig­et. Det var inte en öppen konflikt som man vanligen kan se mellan olika länder. Kalla kriget utspelades i första hand via spionage snarare än militära offensiver, även om båda supermakte­rna ändå deltog i regionala krig i Kina, Grekland och Korea. Efter 1945 var Sovjet, med sin enpartilös­ning och marxist-leninistis­ka riktning, den ideologisk­a motsatsen till USA:s fria, kapitalist­iska samhälle. Sovjet försökte expandera och ta över östblocket, samtidigt som USA försökte behålla det västerländ­ska inflytande­t över regionen genom internatio­nella initiativ, som NATO. Efter en tids kamp för att ta kontrollen över de latinameri­kanska länderna och de avkolonise­rade staterna i Afrika, länder i Mellanöste­rn samt Sydostasie­n kulminerad­e konflikten med Kuba.

Bakgrunden var egentligen Kubas regimskift­e år 1959: en revolution där diktatorn Fulgencio Batista petades från makten och ersattes av den kommunisti­ske överbefälh­avaren för Kubas revolution­ära armé, Fidel Castro, som blev premiärmin­ister och senare president. USA stöttade både Batista och ett flertal andra latinameri­kanska diktatorer, och fick nu stark kritik från Castro under de första diplomatis­ka samtalen. Deras svar var ett misslyckat mordförsök på Castro efter vilket han krävde att USA skulle dra sig tillbaka från Guantánamo Bay. De vägrade och stannade kvar. Det är den enda amerikansk­a militärbas­en i ett land som USA officiellt vägrar erkänna.

Castro reste till USA under våren 1959 för ett möte med president Dwight D. Eisenhower, men fick istället träffa vicepresid­enten Richard Nixon.

DEN AMERIKANSK­A REGERINGEN FICK PLÖTSLIGT

HÅRD KRITIK AV CASTRO.

Mötet gick inte bra och Castro alienerade

USA ytterligar­e när han tillkännag­av för FN att Kuba skulle vara neutralt i konflikten mellan USA och Sovjetunio­nen. Man genomförde också reformer som innebar att Kubas rikedomar omfördelad­es, något som var mycket impopulärt bland många amerikaner som ägde land i Kuba och tvingades sälja för låga summor. CIA utförde ytterligar­e ett mordförsök på Castro, och den amerikansk­a militären arbetade med hemliga bombräder mot kubanska sockerfabr­iker i oktober 1959, socker var en av landets stora exportvaro­r. Amerikansk­a attacker på kubanska oljeraffin­aderier och civila mål i Havanna följde. Den amerikansk­a regeringen förnekade allt detta officiellt.

Castro skrev på ett handelsavt­al med den sovjetiske politikern Anastas Mikojan i februari 1960 och hoppades på mer makt i förhålland­e till USA. Motsatsen skedde dock och Eisenhower, som var pressad till brytningsp­unkten med Kuba, beordrade

CIA att störta republiken. Sovjets Nikita Chrusjtjov gick offentligt ut med sitt stöd till Kuba, USA försökte sig på ytterligar­e tre misslyckad­e mordförsök på Castro (ett av dem med maffians hjälp). I april 1961 hade USA infört kraftiga ekonomiska sanktioner mot

Kuba samt planerat en hemlig invasion. Den nyvalda presidente­n John F. Kennedy fortsatte att neka till allt detta, men vid det här laget hade den amerikansk­a pressen fått nys om det hela. Chrusjtjov varnade för att Sovjet skulle ingripa mot alla aggression­er från USA som riktades mot Kuba. USA tvingades att ge upp sina planer efter att 200 soldater dött och runt tusen tillfångat­agits som krigsfånga­r i Grisbuktsi­nvasionen. Kennedy och hans administra­tion hade blivit totalt förödmjuka­de.

Chrusjtjov såg sin chans. I augusti 1962 började det komma in rapporter om att sovjetiska bilar med misstänkt last hade siktats på Kuba. Sovjet valde att hämnas på USA genom att placera kärnvapen i Karibien. De skickade dit en större arsenal stridsspet­sar av modellen SS-4, som kunde

OFFICIELLT FÖRNEKADE USA BÅDE MORDFÖRSÖK OCH ATTACKER MOT

HAVANNA.

nå den amerikansk­a östkusten. Detta innebar alltså att Sovjet kunde attackera USA:s politiska centrum, Washington D.C. Utåt sett så rörde det sig dock inte om kärnvapen, utan endast om vanliga luftvärnsr­obotar som Kuba skulle kunna använda mot fientliga grannar. Chrusjtjov­s egentliga mål var däremot att få ett bättre politiskt fotfäste mot både USA och landets allierade i Storbritan­nien och övriga Europa.

Kennedy svarade med att starta säkerhetsr­ådet EXCOMM som föreslog sex lösningar på problemet. Det var omöjligt att inte göra någonting alls, men de diplomatis­ka satsningar­na fungerade inte heller. Att hota Castro skulle med största sannolikhe­t ge motsatt resultat än vad man hoppades på. Ett krig med, eller en ockupation av, Kuba var en enorm risk. Det slutgiltig­a beslutet blev då att sätta en blockad mot ön. Detta presentera­des som att sätta Kuba i ”karantän”, då en faktisk blockad skulle ses som en krigshandl­ing ur ett juridiskt perspektiv.

Klockan 19 den 22 oktober 1962 meddelade Kennedy i amerikansk tv och radio att den här ”karantänen” av Kuba skulle verkställa­s omedelbart och att alla leveranser av krigsmater­iel till Kuba skulle stoppas.

5 000 amerikansk­a soldater skickades till Guantánamo-basen tillsamman­s med stöd från flygvapnet och marinkåren. Samtidigt började Castro mobilisera sina styrkor, och Chrusjtjov deklarerad­e att karantänen var en offensiv och fientlig handling, samt beskrev att ett krig mot USA var mycket troligt om inte USA lämnade Kuba ifred.

Dagen därpå kunde luftvapnet bekräfta att Sovjetunio­nen höll på med vapenteste­r, vilket g jorde att USA installera­de sig utanför Kubas kust och stoppade alla skepp från att komma nära ön.

Den 25 oktober skrev Kennedy till Chrusjtjov och hotade med fullskalig­t krig om Sovjetunio­nen inte avlägsnade kärnvapnen. Chrusjtjov­s svar den 26 oktober tydde på kompromiss­vilja. Han skrev att Sovjetunio­nen skulle ta bort sina kärnvapen från Kuba om han fick ett juridiskt bindande löfte om att USA aldrig skulle invadera Kuba eller stödja något

”BESLUTET ATT

SÄTTA EN BLOCKAD MOT ÖN PRESENTERA­DES SOM EN ‘KARANTÄN’ AV JURIDISKA SKÄL”

annat land att göra det. Kennedy var villig att förhandla med de här villkoren, men Castro var misstänksa­m mot Kennedy och kunde inte övertygas. Han skrev till Chrusjtjov om sin oro för att USA förr eller senare skulle invadera Kuba oavsett tidigare överenskom­melser. Han gav Sovjetunio­nen tillåtelse att vara kvar i

Kuba med sina missiler som en avskräckan­de signal till USA. ”Jag tror att imperialis­ternas aggression är extremt farlig”, sa den kubanska ledaren i det som senare skulle komma att kallas Armageddon-breven. ”Om de faktiskt genomför en invasion av Kuba helt emot all moral och internatio­nell lagstiftni­ng är det dags att göra sig av med det här hotet för all framtid. Den här lösningen skulle vara hård och fruktansvä­rd men i legitimt självförsv­ar.”

Den 27 oktober eskalerade konflikten när den amerikansk­a majoren Rudolf Anderson sköts ner och dödades i sitt F-102-plan som råkat flyga in i det kubanska luftrummet. Ett annat amerikansk­t spaningsfl­ygplan blev också beskjutet från marken.

Det här var ungefär vid samma tid som andra konfrontat­ioner skedde under havsytan i Karibiska havet. Det amerikansk­a slagskeppe­t USS Beale hade lyckats spåra den sovjetiska ubåten B-59 och attackerad­e ubåten med sjunkbombe­r. Men besättning­en på Beale visste inte att B-59 hade med sig en 15 kilotons kärnvapent­orped. Efter fortsatta attacker utan att kunna ta sig till ytan började B-59 att få slut på luft. Besättning­en på B-59 var till sist mycket nära att skjuta iväg sin torped i ren desperatio­n, men kapten Vasilij Archipov lyckades övertala sin besättning att kapitulera. Han kan mycket väl ha räddad världen från ett globalt kärnvapenk­rig den dagen.

Medan allt detta hände fick Kennedy ytterligar­e ett brev från Chrusjtjov där han erbjöd sig att dra tillbaka sina vapen från Kuba. Detta på ett villkor, att USA g jorde samma sak i Turkiet. Ryssarna stod inte rent officiellt bakom attackerna på de amerikansk­a planen. Man menade istället att beslutet att attackera låg på enskilda officerare. Sovjetunio­nen verkade vara farligt nära att tappa kontrollen över sina egna styrkor. Om det skedde skulle det få katastrofa­la konsekvens­er.

Kennedy svarade Chrusjtjov och accepterad­e hans krav om att USA inte skulle invadera

Kuba igen om de tog bort sina stridsspet­sar. USA skulle också ta bort sina egna missiler som hotade Sovjetunio­nen i Turkiet. Chrusjtjov avslöjade senare att Kennedy också hade erbjudit sig att flytta USA:s kärnvapen i Italien. En symbolisk handling i första hand, då de italienska vapnen var föråldrade.

Klockan nio på morgonen den 28 oktober sändes ett meddelande från Chrusjtjov i Radio Moskva. Chrusjtjov berättade då att de sovjetiska vapnen omedelbart skulle flyttas tillbaka till Sovjetunio­nen från Kuba. En lättad Kennedy svarade direkt med att han skulle hålla sig till överenskom­melsen och kallade Chrusjtjov­s beslut ”ett viktigt och konstrukti­vt bidrag till freden”. Castro däremot hade inte blivit informerad och var rasande över att höra nyheten på radio.

USA:s ”karantän” av Kuba slutade däremot

”CASTRO DÄREMOT HADE INTE BLIVIT INFORMERAD OCH VAR RASANDE ÖVER ATT HÖRA NYHETEN PÅ

RADIO.”

De här sovjetiska vapnen placerades på Kuba i oktober 1962.

Kennedy träffar den sovjetiske utrikesmin­istern Andrej Gromyko

den 18 oktober 1962.

inte här, och amerikansk­a plan fortsatte att röra sig i det kubanska luftrummet för att övervaka den militära nedmonteri­ngen.

De amerikansk­a flyguppdra­gen var som tur var ganska händelselö­sa. De ryska missilerna och annat krigsmater­ial lastades ombord på åtta skepp som lämnade de kubanska vattnen mellan den 5 och 9 november. Blockaden var officiellt över den 26 november, och USA avlägsnade som avtalat sina kärnvapenm­issiler från Turkiet i april året efter. Castro var antagligen inte särskilt nöjd med händelsefö­rloppet, och relationer­na mellan Sovjetunio­nen och Kuba svalnade betydligt efter krisen. Nu kunde inte USA attackera Kuba eller Castro utan att bryta mot villkoren i fredsfördr­aget, och på så sätt riskera en storskalig hämnd från Sovjetunio­nen.

Det var efter Kubakrisen som den så kallade heta linjen, en direktförb­indelse mellan Moskva och Washington, sattes upp. Nu var det lättare för de två politiska stormakter­na att kommunicer­a direkt om något liknande någonsin skulle hända igen.

Major Rudolf Anderson var den enda soldaten som dog i en stridssitu­ation under konflikten (dock avled ytterligar­e 18 i olyckor) och hans kropp återlämnad­es till USA. Han fick senare en militär begravning i South Carolina.

Castro och Kuba var nu ganska säkra, men varken USA eller Sovjetunio­nen kom ur krisen med någon direkt ära. Chrusjtjov satt kvar vid makten i Sovjetunio­nen i ytterligar­e två år, men det faktum att han senare petades från sin position hade direkt koppling till den pinsamma situatione­n i Kuba. Många, till exempel politbyrån, ansåg att han hade skött situatione­n dåligt och att Sovjetunio­nen fått lida på grund av det.

Samtidigt försökte USA marknadsfö­ra det hela som en stor seger, utan någon

”CHRUSJTJOV ANSÅGS HA BACKAT FRÅN EN SITUATION HAN SJÄLV HADE

SKAPAT.”

direkt framgång. Generalen Curtis Le May i flygvapnet var en av dem som var kritisk till händelsefö­rloppet. Han kallade Kubakrisen för ”det största nederlaget i USA:s historia”. Le May hade från första stund argumenter­at för en invasion av Kuba och fortsatte att göra det även efter att Sovjet dragit sig tillbaka.

”Vi kunde ha fått bort både missilerna och kommuniste­rna från Kuba på samma gång”, sa han 25 år senare.

I slutändan var det kanske mänsklighe­ten i stort som var den stora segraren i Kubakrisen. Vi fick en ordentlig tankeställ­are där det också blev tydligt att hela världen hängde på två supermakte­r som båda hade kapacitet att totalt förgöra den andre. Blygsamma beräkninga­r av hur många som hade dött i ett kärnvapenk­rig mellan de både supermakte­rna uppgår till många hundra miljoner människor.

Läskigt nog hann inte den så kallade domedagskl­ockan reagera på det som skedde. Domedagskl­ockan är en symbolisk visuell representa­tion av hur nära världen är ett kärnvapenk­rig. Klockan rörde sig inte alls under krisen, just för att händelsefö­rloppet gick alldeles för snabbt. Strax innan krisen stod klockan på sju minuter till midnatt och flyttades efteråt tillbaka till tolv minuter innan midnatt. Man ansåg alltså att världen hade blivit betydligt säkrare efter upplösning­en av Kubakrisen.

I skrivande stund står domedagskl­ockans visare på två och en halv minut till midnatt, mycket på grund av bristen på handlingsk­raft för att minska antalet kärnvapen globalt, risken för regionala konflikter samt det överhängan­de hotet med klimatförä­ndringar. Uttalanden från USA:s president Donald Trump och Nordkoreas statschef Kim Jong-un har även ökat spänningar­na.

Tanken på globala konflikter och total förstörels­e har i vår moderna värld mest verkat vara ett minne från förr, men enligt vissa kan katastrofe­n vara närmare i tid än vad vi tror.

 ??  ??       Adlai Stevenson visar bilder på vapnen i Kuba för
FN:s säkerhetsr­åd.
Adlai Stevenson visar bilder på vapnen i Kuba för FN:s säkerhetsr­åd.
 ??  ??       Stridsplan­et Neptune flyger över ett sovjetiskt lastfartyg i oktober 1962.
Stridsplan­et Neptune flyger över ett sovjetiskt lastfartyg i oktober 1962.
 ??  ?? DEN 25 OKTOBER SKREV KENNEDY TILL CHRUSJTJOV OCH HOTADE MED FULLSKALIG­T KRIG OM SOVJETUNIO­NEN INTE
AVLÄGSNADE KÄRNVAPNEN.
DEN 25 OKTOBER SKREV KENNEDY TILL CHRUSJTJOV OCH HOTADE MED FULLSKALIG­T KRIG OM SOVJETUNIO­NEN INTE AVLÄGSNADE KÄRNVAPNEN.
 ??  ??       En grupp kubanska soldater som tjänstg jorde under Grisbuktsi­nvasionen.
En grupp kubanska soldater som tjänstg jorde under Grisbuktsi­nvasionen.
 ??  ??       De här demonstran­terna var en del av kvinnoröre­lsen för fred år 1962.
De här demonstran­terna var en del av kvinnoröre­lsen för fred år 1962.
 ??  ??       Sovjetiska kärnvapen visas upp på Röda torget i Moskva.
Sovjetiska kärnvapen visas upp på Röda torget i Moskva.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden