Kalla kriget

Rysslands störste tyrann: Stalin

-

STALIN VAR FÖRAKTAD AV MÅNGA, MEN BEUNDRAD AV SIN PUBLIK. HAN FÄRGADE SOVJETUNIO­NEN RÖTT UNDER EN AV HISTORIENS MEST BRUTALA OCH BLODIGA REGIMER.

Han var son till en fattig skomakare, från en familj av analfabete­r. Iosif Vissariono­vitj Dzjugasjvi­li verkade osannolik som en framtida diktator i den stora ångvält som var Sovjetunio­nen. Unge Iosif var född i en tid av stora förändring­ar. Under hans livstid skulle tsarerna, som styrt Ryssland under många generation­er, störtas från tronen – en omvälvande förändring av det ryska samhället, vilket skulle ge den här fattige pojken från Georgien möjlighet att ta sig till den yttersta toppen.

Stalin själv spelade inte någon större roll i den berömda revolution­en i oktober 1917, och det var inte förrän det ryska inbördeskr­iget 1917 till 1921 som hans hängivenhe­t och organisati­onsförmåga fångade Lenins uppmärksam­het och g jorde att han kunde stiga i graderna. Efter att ha fått smaka på makten ville Stalin ha mer och därför allierade han sig med den krasslige ledaren av Sovjet. När Lenins död var nära föreståend­e använde sig

Stalin, som nu var generalsek­reterare, av sin beräknande målmedvete­nhet för att se till att allt var på plats inför hans snabba väg till makten. Hans motståndar­e kastades ut från både partiet och Sovjetunio­nen, och förlorade senare livet. Stalin var besatt av att se till att hans styre inte väckte motstånd och rensade ut alla som vågade ifrågasätt­a honom. Snart var alla som var kvar några få starkt lojala och många som var skrämda till lydnad. Stalins skoningslö­sa sida hade tillskansa­t honom det största priset – Sovjetunio­nen.

Stalins minne är ett av de mest komplexa i historien. Han är utan tvekan en av de viktigaste ledarna under 1900-talet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden