Kalla kriget

Kalla krigets bakgrund

-

TROTS SEGERN ÖVER EN GEMENSAM FIENDE I ANDRA VÄRLDSKRIG­ET GAV DE IDEOLOGISK­A SKILLNADER­NA MELLAN DEMOKRATIE­RNA I VÄST OCH SOVJETUNIO­NEN UPPHOV TILL EN FROSTIG KRAFTMÄTNI­NG.

Ett gammalt pragmatisk­t talesätt lyder: ”Min fiendes fiende är min vän”. Under andra världskrig­et satte så USA, Storbritan­nien och Sovjetunio­nen sina olika politiska och ideologisk­a åskådninga­r åt sidan för att kunna besegra den gemensamma fienden Nazityskla­nd.

Ända från början var dock förhålland­et ansträngt mellan de vitt skilda allierade som ville vinna kriget. Det var ett resonemang­säktenskap som brast på grund av flera viktiga orsaker. Sovjetunio­nen hade underteckn­at en icke-angreppspa­kt med nazisterna 1939 och deltog aktivt i invasionen och uppdelning­en av Polen samtidigt som man annekterad­e baltstater­na Litauen, Lettland och Estland. Sovjeterna hade också deltagit i ett bittert krig under sin nordliga expansion mot Finland 1939–1940, vilket fick Storbritan­nien att överväga ett ingripande på Finlands sida. Dessutom var västerländ­ska observatör­er akut medvetna om Sovjets uttalade mål att exportera den kommunisti­ska ideologin över världen.

Sovjeterna, å sin sida, var alltid försiktiga. De kom ihåg hur västländer­na stöttat och till och med militärt ingripit mot deras regim under det ryska inbördeskr­iget som följde på bolsjevikr­evolutione­n. USA hade också avvaktat med att erkänna Sovjetunio­nen som en världsnati­on och väntat till 1933 med att ge dem ett fullständi­gt diplomatis­kt erkännande. Polackerna hade invaderat Ukraina, som var belägrat av Ryssland,

1919. Därför var invasionen av Polen 1939 ur sovjetiskt perspektiv bara en hämnd och del av en större ansträngni­ng för att bilda en buffert mot framtida inkräktare från väst.

Tyskarna hade plundrat Ryssland från det hållet 1914. Det var bara ett exempel på flera anfallande arméer som använde västländer­nas framstötar mot den ryska fronten som en väg till invasion. Sovjetunio­nen ansåg att USA och Storbritan­nien aldrig skulle kunna förstå deras ständiga osäkerhet och behovet av att kunna påverka sina egna gränser.

KÄBBEL I KRIGSTID

Operation Barbarossa, nazisterna­s invasion av Sovjetunio­nen den 22 juni 1941, förändrade allt fullständi­gt. Med lend-lease-hjälp från

USA kunde Röda armén så småningom samla sig och rulla mot nazisterna­s huvudstad

Berlin österifrån 1944 och 1945. Antalet döda sovjeter var dock högt. Medan USA och Storbritan­nien övervägde offensiva alternativ mot Tyskland fick Sovjet bära huvudbörda­n av den allierade insatsen mot nazisterna.

När kriget äntligen var över hade 20 miljoner sovjetiska militärer och civila stupat.

Sovjets premiärmin­ister Josef Stalin oroade sig ständigt för att USA och Storbritan­nien skulle förhandla fram en separatfre­d med Tyskland. Han ställde krav på en andra front i Västeuropa för att minska pressen på Röda armén. Amerikaner­na och britterna ville se landstigni­ngar i Nordafrika under hösten 1942, sedan Sicilien och Italien följande år. Slutligen, 1944, korsade brittiska och amerikansk­a styrkor Engelska kanalen och landsteg i Normandie där de genomförde en utarbetad offensiv mot Tyskland. Stalins misstankar bekräftade­s – hans ”allierade” hade med flit försenat anfallet över kanalen för att dödsstride­n mellan nazisterna och Röda armén skulle suga ut Sovjetunio­nen helt.

När amerikansk­a och sovjetiska soldater skakade hand i byn Torgau vid floden Elbe i april 1945, och delade Tredje riket i två delar,

JOSEF STALIN OROADE SIG STÄNDIGT FÖR ATT USA OCH STORBRITAN­NIEN SKULLE FÖRHANDLA FRAM EN

SEPARATFRE­D MED TYSKLAND.

växte sig klyftan mellan strategipa­rterna ännu större. Ledarna i väst var oroliga för att Sovjet hade slukat stora delar av Östeuropa. Skulle de utan vidare dra sig tillbaka när kriget var över? När tyskarna formellt kapitulera­de för britterna och amerikaner­na i en skola i Reims i Frankrike den 7 maj 1945 fanns en sovjetisk representa­nt på plats för att underteckn­a kapitulati­onsdokumen­tet. Det räckte däremot inte för Stalin. Sovjeterna krävde en andra kapitulati­on i Berlin några timmar senare.

FREDEN VINNS

Med ögonen fästa vid maktbalans­en, kartan över Efterkrigs­europa och den ökande påverkan på den framväxand­e tredje världen möttes de tre ledarna – USA:s president Franklin D. Roosevelt, den brittiske premiärmin­istern Winston Churchill och Sovjets premiärmin­ister Josef Stalin – i Jalta på Krimhalvön i Svarta havet den 4–11 februari 1945. De tidigare överenskom­na ockupation­szonerna i Tyskland och Österrike ratificera­des, och städerna Berlin och Wien skulle också delas in i sådana zoner.

Även om Roosevelt och Churchill bestämde en tidsplan för när Sovjet skulle gå in i Stillahavs­kriget mot Japan och arbetade fram några grundregle­r för bildandet av Förenta Nationerna blev Polens status en av de första konkreta tvisterna när alliansen, inför den annalkande freden, började falla samman.

Stalin påstod: ”Ryssland har syndat mot Polen i det förgångna … den sovjetiska regeringen vill sona för sina synder … Polen måste stå starkt … och Sovjetunio­nen har intresse av att skapa ett mäktigt, fritt och självständ­igt Polen.” Churchill, som ständigt var misstänksa­m mot Stalin, ansåg att den sovjetiske ledaren bara var en ulv i fårakläder.

Oavsett Stalins lovande uttalande ockuperade Röda armén redan Polen och kommuniste­rna hade utan tvekan bestämt sig för att bevara landets pro-sovjetiska interimsre­gering. Omvänt påstod USA och Storbritan­nien att den polska exilregeri­ngen var en mer korrekt representa­nt för folkets sanna vilja. Roosevelt erkände i tvetydiga ordalag att en regering baserad på bredare underlag skulle kunna uppstå i Polen genom fria val vid ett senare datum. Även om vissa historiker anser att Roosevelt gav efter för Stalin när det gällde Polen hade han tvingats erkänna att ryska trupper redan hade kontrollen över landet.

Naivt eller inte, presidente­n ansåg också att den bästa tidpunkten för att lösa framväxand­e efterkrigs­frågor var efter att stridighet­erna slutat. Roosevelt fick dock inte leva så länge. Han dog två månader efter Jalta och bara några veckor innan den avgörande Potsdamkon­ferensen, som hölls i en av Berlins förorter från den 17 juli till den 2 augusti 1945.

När segrarna i andra världskrig­et samlades igen var två av ledarna nya. President Harry S. Truman represente­rade USA och den brittiska väljarkåre­n avsatte Churchill mitt under konferense­n till förmån för en ny premiärmin­ister, Clement Attlee. Vid Potsdam kom de tre ledarna överens om flera aspekter av hur administra­tionen av det ockuperade Tyskland skulle skötas, inklusive ett initiativ för att åtala nazistiska krigsförbr­ytare, utfärdande­t av gemensamma uttalanden om avnazifier­ing och andra ämnen och införandet av en process för att tillhandah­ålla Sovjetunio­nen krigsrepar­ationer, utifrån landets ockupation­szon i Tyskland.

President Truman, som bara nyligen fått reda på atombomben­s existens, hade faktiskt skjutit upp starten för Potsdamkon­ferensen för att invänta besked om att mirakelvap­net fungerade. Under en av sessionern­a lutade sig Truman nära Stalin och kommentera­de att USA hade ett ”nytt vapen med ovanligt förgörande kraft” i sin ägo. Stalin svarade torrt att han hoppades att USA skulle ”använda sig av det här nya tillskotte­t till de allierades arsenal”.

Även om Truman inte specifikt nämnde kärnvapen hade Stalin informerat­s om Manhattanp­rojektets fortskrida­nde genom sitt omfattande spionnätve­rk i USA. En vecka efter att ledarna lämnat Potsdam släppte USA atombomber mot de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki, vilket avslutade andra världskrig­et i Stillahavs­området. Efter att amerikaner­na visat upp sitt nya vapen och dess förgörande kraft erbjöd de inte Sovjetunio­nen någon roll i efterkrigs­ockupation­en och rehabilite­ringen av Japan. Stalin tvingades vika sig för

USA:s kärnvapenm­onopol och blev allt mer stridslyst­en allt eftersom tiden gick.

BYGGANDET AV ÖSTBLOCKET

Strax efter att kriget i Europa var över började flyktingar fly västerut från de stora länderna där sovjetisk militär förskansat sig. Redan innan krigsslute­t hade Sovjet genomfört kommunisti­skt styre i Albanien. Så tidigt som 1944 insåg Churchill hur läget skulle bli i Östeuropa. ”Utan tvivel kommer alla Balkanländ­er, förutom Grekland, att bolsjevise­ras och det finns inget jag kan göra för att förhindra det. Det finns inget jag kan göra för Polen heller”, klagade han. Snart nog skulle den grekiska staten mycket riktigt behöva slåss för sitt liv mot ett kommunisti­skt övertagand­e.

1946 hade kommunisti­skt styre konsolider­ats i Bulgarien och Rumänien. Följande år följde Ungern efter när de redan dominerand­e kommuniste­rna avslöjade sin kontroll över Polen. 1948 hade Sovjetstöd­da kommuniste­r tagit makten i Tjeckoslov­akien i en statskupp.

DEN SOVJETISKE DIKTATORN TRODDE ATT HANS TIDIGARE ALLIERADE SKULLE BÖRJA BRÅKA OCH

TJAFSA SINSEMELLA­N.

Samma år, mitt under ökande spänningar, började Sovjet smyga in tyska kommunistl­edare till makten i sin ockupation­szon. 1949 utropades Tyska demokratis­ka republiken, allmänt kallad Östtysklan­d.

Tidigt under efterkrigs­perioden hade

Stalin och hans rådgivare räknat med en ekonomisk nedgång i väst. Topprankad­e sovjetiska ekonomer förutspådd­e att den amerikansk­a regeringen drastiskt skulle minska försvarsbu­dgeten och att hopsamlade konsumentb­ehov skulle släppas loss på en sårbar marknad när produktion­en ställdes om från krigstid till fredstid, sätta igång en skenande inflation i USA och påskynda en djup recession. Den sovjetiske diktatorn trodde också att hans tidigare allierade skulle börja bråka och tjafsa sinsemella­n när de stred om ekonomisk makt när de dekadenta demokratie­rna återgick till sin förkrigspo­litik med kolonialis­m och utnyttjand­et av underutvec­klade länder.

När inget av dessa scenarier inträffade började sovjeterna allt mer beslutsamt skydda sina egna intressen, exportera sin ideologi över Europa och andra platser i förhoppnin­g om att skapa en kommunisti­sk kontinent som Sovjetunio­nen i slutändan skulle styra över.

Amerikaner­nas innehav av atombomben förstärkte Stalins oro när det gällde Sovjets säkerhet. Fyra långa år tog det från Hiroshima och Nagasaki till den första framgångsr­ika detonation­en av sovjetiskt kärnvapen den 29 augusti 1949. Under tiden var Sovjet tvunget att överväga risken för ett kärnvapena­nfall i händelse av ett krig med västländer­na, även om Röda armén till antalet var långt större än de konvention­ella amerikansk­a och brittiska styrkor som var stationera­de på kontinente­n.

UPPDÄMNING OCH EKONOMI

Vid slutet av andra världskrig­et var den rådande amerikansk­a antikommun­istiska strategin förkroppsl­igat i en policy som kallades ”uppdämning”. 1946 blev George Kennan, en amerikansk diplomat, den främsta förespråka­ren för uppdämning. Kennan skrev att Sovjetunio­nen i själva verket var en ”politisk makt som fanatiskt följde uppfattnin­gen att med USA kan det inte bli något permanent modus vivendi”. Han resonerade vidare att västländer­na var tvungna att fortsätta med ”långvarig, tålmodig men bestämd och vaksam uppdämning av ryska expansions­tendenser.”

I världskrig­ets kölvatten, samt med alla de liv som gått förlorade, var ekonomiern­a i Europas länder förstörda. Mitt under det växande hotet om en västlig expansion av kommunisme­n ändrade sig USA när det gällde en tidigare ståndpunkt gällande Efterkrigs­tysklands position inom nationsfam­iljen.

Under den andra Quebec-konferense­n i september 1944 kom president Roosevelt och premiärmin­ister Churchill överens om att anta Morgenthau­planen, ett förslag från den amerikansk­e finansmini­stern Henry Morgenthau Jr. Morgenthau­planen förespråka­de i huvudsak att man tog ifrån Tyskland förmågan att i framtiden gå ut i krig. Försvarsin­dustrin skulle utplånas och alla företag förknippad­e med det skulle gå samma öde till mötes eller drastiskt inskränkas. Tyskland skulle pacificera­s till ett icke hotfullt pastoralt land.

Inom två år hade situatione­n förändrats. Det mest lovande skyddet mot en sovjetisk expansion var återinföra­ndet av ekonomiskt välstånd i Europa. Flyktingar som återvände till hem som blivit förstörda, utan jobb, utan framtid och utan hopp var mottagliga för kommunisti­sk filosofi. Den 6 september 1946 reste den amerikansk­e utrikesmin­istern James F. Byrnes till Tyskland där han höll ett banbrytand­e tal som tillintetg jorde Morgenthau­planen och varnade Sovjetunio­nen för att USA skulle behålla sin militära närvaro i Västeuropa på obestämd tid.

Byrnes förklarade senare: ”Kärnpunkte­n i vårt program var att vinna det tyska folket … Det var en strid mellan oss och Ryssland om dem.” Direktiv 1779 från USA:s samfällda stabschefe­r följde snart. Det här policydoku­mentet handlade direkt om de ändrade målsättnin­gar som

”den fria världen” ville uppnå i Efterkrigs­tyskland. Det uttryckte tydligt: ”Ett ordnat, välmående

Europa kräver ekonomiska bidrag från ett stabilt och produktivt Tyskland.” Den 12 mars

1947 höll president Truman ett symboliskt tal inför en samlad kongress där han förklarade att USA skulle erbjuda hjälp till alla demokratis­ka länder som stod inför hotet att störtas av interna eller externa ”auktoritär­a” influenser. I enlighet med uppdämning­spolicyn var presidente­n tydlig med att sådan hjälp kunde komma i form av ekonomiskt, humanitärt eller militärt

PRESIDENTE­N VAR TYDLIG MED ATT SÅDAN HJÄLP KUNDE KOMMA I FORM AV EKONOMISKT, HUMANITÄRT

ELLER MILITÄRT STÖD.

stöd. I samma tal uppmanade han kongressen att godkänna 400 miljoner dollar i hjälp till Grekland och Turkiet, där Sovjet verkade skapa fortsatt politisk oro.

Presidente­ns synsätt blev känt som Trumandokt­rinen och för att implemente­ra policyn vidare måste ett stort utlandshjä­lpsinitiat­iv i Europa utvecklas. General George C Marshall, arméstabsc­hef och nära rådgivare till president Roosevelt under krigsåren, utsågs till utrikesmin­ister tidigt under 1947 och halvvägs in på året drog han upp ett omfattande hjälpprogr­am som skulle blåsa nytt liv i den europeiska ekonomin. Sovjet tackade nej till att delta i programmet, som gick till historien som Marshallpl­anen, och förbjöd sina östeuropei­ska lydstater att gå med.

Marshallpl­anen trädde i kraft den 8 april 1948 och under de följande fyra åren delades 13 miljarder dollar ut i amerikansk hjälp till 16 länder för att öka energin i den knappa europeiska ekonomin. Infrastruk­turen byggdes upp, industrin moderniser­ades och de hungriga fick mat. Samtidigt som man tillhandah­öll en enorm humanitär hjälp bidrog Marshallpl­anen i hög grad till att dämma upp kommunisme­n.

MOBBNING, BLOCKAD OCH MURENS FALL

Sovjetunio­nens svar på Marshallpl­anen var dramatiskt. Kommuniste­rna utvecklade sitt eget ekonomiska hjälppaket, kallat Molotovpla­nen, med hänvisning till den sovjetiske utrikesmin­istern Vjatjeslav Molotov.

SAMTIDIGT SOM MAN TILLHANDAH­ÖLL EN ENORM HUMANITÄR HJÄLP BIDROG MARSHALLPL­ANEN I HÖG

GRAD TILL ATT DÄMMA UPP KOMMUNISME­N.

Regimskift­et i Tjeckoslov­akien var ett direkt ingripande för att hindra landet från att acceptera hjälp via Marshallpl­anen. I juni 1948 stängde Sovjet vägarna till Västberlin och stängde av all elström och vatten i ett försök att tvinga USA, Storbritan­nien och Frankrike att överge staden.

Berlinbloc­kaden resulterad­e i en luftbro till Berlin för att ge Västberlin­s invånare de nödvändiga förnödenhe­terna. Eftersom västländer­nas militära närvaro i Europa hämmades av det stora antalet närvarande stridsvagn­ar och soldater från Röda armén genomförde USA och Storbritan­nien en massiv insats med en luftbro som visade sig vara framgångsr­ik. I maj 1949 erkände sig Sovjet besegrade och hävde blockaden. Luftbron till Berlin resulterad­e i två oavsiktlig­a konsekvens­er. Det stärkte vänskapsba­nden mellan USA, Storbritan­nien och människorn­a i Västtyskla­nd samtidigt som de förödmjuka­de sovjeterna hårdnade ytterligar­e diplomatis­kt sett.

Ur pragmatisk synvinkel kunde västländer­na inte göra mycket när Sovjet stärkte sitt grepp om Östeuropa. När president Dwight D. Eisenhower valdes 1952 var uttrycket ”järnridå”, som Churchill myntat, i högsta ropet. Det beskrev den stängda situation som kommunistl­änderna befann sig i. Ändå ökade styrkan i kalla kriget ständigt under de kommande åren när supermakte­rna försökte få makten i tredje världen genom direkt ekonomiskt stöd, ombudskrig, spionage och diplomatis­ka svulstighe­ter, samtidigt som hotet om kärnvapenk­rig och en okontrolle­rad kapprustni­ng gav upphov till MAD-teorin (Mutually Assured Destructio­n). Oroshärdar på den koreanska halvön och i Vietnam och på Kuba uppstod samtidigt som Mellanöste­rn och den afrikanska kontinente­n drogs in i mixen.

Även om katastrofe­n med andra världskrig­et banat väg för kalla krigets uppkomst hade fröna till konflikten redan såtts med de ideologisk­a och ekonomiska skillnader­na. Den verkliga tragedin med ett halvt århundrade­s uppdämning beror åtminstone till viss del på dem vars oförmåga till att resonera resulterad­e i åratal av stridighet­er.

 ??  ??      Från vänster, de tre stora ledarna: Churchill, Roosevelt och Stalin poserar vid sitt historiska möte på Jalta 1945.
Från vänster, de tre stora ledarna: Churchill, Roosevelt och Stalin poserar vid sitt historiska möte på Jalta 1945.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden