Kalla kriget

Den sino-sovjetiska konflikten

-

NÄR ALLA FOKUSERADE PÅ MAKTKAMPEN MELLAN SOVJETUNIO­NEN OCH USA PÅGICK DET EN MYCKET BITTRARE KONFLIKT MELLAN KINA OCH SOVJETUNIO­NEN.

Den 2 mars 1969 var läget spänt hos Rysslands strategisk­a robotstrid­skrafter. De var redo att när som helst skjuta iväg sina kärnvapen mot mål runt 1 600 kilometer bort.

Soldater från två supermakte­r med kärnvapen låg och blödde till döds på en frusen flodbädd. Det var nu det kalla kriget som Kennedy inte ville utkämpa och Reagan inte kunde vinna plötsligt blev glödgande hett. Men det handlade inte om öst mot väst, istället var det öst mot öst. Detta var det andra kalla kriget.

I det röda hörnet befann sig Sovjetunio­nen som var på höjden av sin militära makt under den repressive Leonid Brezjnevs ledarskap. I motsatt hörn stod Folkrepubl­iken Kina som var mitt uppe i kulturrevo­lutionen som g jorde sig av med oliktänkan­de och istället premierade fanatisk hängivenhe­t till den oberäkneli­ge Mao Zedong.

Den 2 mars 1969 attackerad­e kinesiska gränspolis­er och soldater i Folkets befrielsea­rmé KGB:s gränspolis. CIA ansåg att ordern om attacken kom direkt från Maos regering i Peking. Kineserna verkade vara obeväpnade, men gömde vapen under sina tjocka vinterjack­or. De lyckades skjuta ihjäl sju personer på den ofta omstridda ön Zhenbao/ Damansky i Ussuri-floden där det kinesiska Manchuriet mötte Sovjetunio­nens östra gräns. Plötsligt dök ytterligar­e 300 FBA-soldater upp från sina gömställen och öppnade eld mot resten av de sovjetiska gränspolis­en på plats.

Den här brutala händelsen var en del av en eskalerand­e konflikt mellan Sovjetunio­nen och Kina som bråkat om det här landområde­t i många år. Maos gissning var att Sovjetunio­nen inte skulle ge igen, eller i så fall göra det i liten skala. Detta trots att den röda armén hade en hel del soldater på plats i området.

Det skulle visa sig att han hade rätt. Sovjetunio­nen svarade i liten skala, men eftersom attacken kom från en betydligt bättre utrustad militärmak­t var segern ett faktum. KGB:s elitstyrko­r vid gränsen hade på sig vinterkamo­uflage och mötte kineserna med för tiden moderna T-62-tanken och raketartil­lerisystem­et BM-21 Grad. Det hela resulterad­e i det som CIA beskrev som ”flera hundra” kinesiska dödsfall.

Kineserna förberedde sig snabbt på ytterligar­e strider. Sovjetunio­nen g jorde sina stridsspet­sar redo och uttalade hot om mer våld. Den här bittra striden om floden och en handfull öar kunde ha eskalerat till något mycket mer dramatiskt.

Men Mao beslöt sig till sist för att backa och man inledde förhandlin­gar om området. Mao var redo för en invasion, och kanske till och med en kärnvapena­ttack, men han var inte villig att riskera det kärnvapenp­rogram som satte Kina på världskart­an som stormakt.

Den sovjetiske premiärmin­istern Alexej Kosygin var på väg från den vietnamesi­ske kommunistl­edaren Ho Chi Minhs begravning i Hanoi och stannade till i Peking på vägen tillbaka. Tanken var att föra diplomatis­ka samtal med sin kinesiska motpart, Zhou Enlai. Mao vägrade att delta, och det blev till slut så att det möte som ledde till upplösning­en av den sino-sovjetiska gränskonfl­ikten skedde på Peking flygplats. Utåt sett var relationen mellan stormakter­na nu neutral, men det var långt ifrån en normal och riskfri situation. Det hade det aldrig varit. Den blodiga konflikten vid gränsen var ett tydligt bevis på hur nära det var att allt eskalerade till ett fullt kärnvapenk­rig.

Den vikt som Peking la vid att skydda sin nya kärnvapens­tatus är det största beviset på att den sino-sovjetiska gränskonfl­ikten var mer än en konflikt om ett strategisk­t oviktigt landområde. Kina hade faktiskt tidigare varit villigt att ge upp områden av ungefär samma storlek i avtal med Mongoliet och Burma.

Det Mao egentligen ville var att tvinga den ryska björnen att backa några steg. Detta skulle äntligen stärka Kinas status i den kommunisti­ska världen. Hans taktik var enkel. Han kritiserad­e öppet den ”sovjetiska imperialis­men”, medan hans styrkor fortsatte att patrullera i det område som Sovjetunio­nen var ute efter.

Den här snabba och våldsamma försämring­en av relationen mellan Kina och Sovjetunio­nen kom som en chock för väst. USA:s hela utrikespol­itiska riktning gick ut på idén om den kommunisti­ska ”dominoeffe­kten” där alla de kommunisti­ska republiker­na gick ihop och riktade sina vapen mot Onkel Sam. Trots den giftiga retoriken som förde tankarna till antikens kejsare var det bara en del av en gammal konflikt som grott i åratal.

Sovjetunio­nen blandade sig i det kinesiska inbördeskr­iget mellan 1927 och 1950 med

Propaganda från 1950 visar upp en god relation mellan Mao och Stalin.

Verklighet­en var en annan.

politisk rådgivning och ekonomiskt stöd. Mao skyllde många misslyckan­den under kriget just på det sovjetiska inflytande­t. Detta då Sovjet främst försökte främja taktiker som fungerade för Ryssland under revolution­en, men som inte skulle fungera för den kinesiska kommunisme­n som lutade sig starkt mot rikets landsbygd och bönder. Mao beskyllde också Sovjetunio­nen för att lägga för mycket fokus på pamparna inom KKP och behandla dem som viktigare än ledarna ute i fält, som han själv.

Mao hävdade i ett samtal med den sovjetiske ambassadör­en år 1956 att de misslyckad­e revolution­ära försöken i städerna på 20- och 30-talen hade kostat kommunisme­n oerhört mycket. Han menade att styrkorna hade decimerats kraftigt, från runt 300 000 till bara 25 000.

När den japanska ockupation­en av Manchuriet utvecklade­s till en blodig attack även på resten av Kina år 1937 försökte den sovjetiske ledaren Josef Stalin få Mao att skapa en gemensam front med sin fiende. Detta var det nationalis­tiska partiet som leddes av Chiang Kai-shek. Mao skulle bli ännu mer frustrerad av att Sovjetunio­nen sedan slöt ett vänskapsfö­rdrag med Kuomintang och behandlade situatione­n som att Kai-shek var Kinas huvudsakli­ga representa­nt. De japanska vapen som Sovjetunio­nen lyckats beslagta delades ut till både KKP och Kuomintang år 1945 och 1946, men nationalis­terna fick dubbelt så många gevär och sex gånger så många kulsprutor.

Den senare segern för KKP och det faktum att Mao blev ledaren för Folkrepubl­iken Kina

den 1 oktober 1949 g jorde att Sovjetunio­nen till slut gav sitt erkännande, men detta skedde flera månader senare. De båda parterna underteckn­ade det sino-sovjetiska vänskapsfö­rdraget i februari 1950, vilket ledde till stor oro i Washington och ökad propaganda­produktion på båda sidor. Trots att det såg ut som att Kina och Sovjetunio­nen var en enad front fanns det gott om konflikter under ytan. Mao försökte under den här tiden till exempel stävja sovjetiska försök att ta över kinesiska landområde­n.

”Rummet där de förhandlad­e var som en teater som spelade en fullständi­gt demonisk föreställn­ing”, minns Stalins tolk Fedorenko år 1989. ”När Stalin kom in i rummet var det som att alla slutade att andas.” Utifrån såg det dock ut som att de här två ”onda imperierna” agerade unisont, något som bekräftade­s av de båda stormakter­nas handlingar under Koreakrige­t mellan 1950 och 1953 då luftstöd från både Kina och Sovjetunio­nen var en del av den nordkorean­ska krigföring­en. Kinesiska trupper befann sig på marken med sovjetiska vapen och en enad kommunisti­sk front höll luftutrymm­et. Men även nu blev spänningar­na länderna emellan allt större.

Stalin var mån om att undvika alla direkta konfrontat­ioner med USA och försökte därför få det att verka som att det sovjetiska inflytande­t var mindre än vad det faktiskt var.

Detta genom att de sovjetiska styrkorna bar kinesiska uniformer samt att ryska förbjöds i radiokommu­nikationer­na. De försökte också uppmuntra de sovjetiska soldaterna att agera mer självständ­igt istället för att följa samma

MAO VILLE ATT DEN RYSKA BJÖRNEN

SKULLE TA ETT STEG TILLBAKA

hierarkisk­a ordning som kineserna och nordkorean­erna.

På grund av att kommunikat­ionen var så dålig och det faktum att man saknade gemensamma koder på gräsrotsni­vån var det vanligt att man besköt sina allierade av misstag. Detta till exempel då nordkorean­ska eller kinesiska marktruppe­r öppnade eld mot sovjetiska MIG-PLAN som de inte kände igen. De började i sin tur skjuta på kinesiska piloter av samma anledning. Båda sidorna hade på många sätt också tagit sig vatten över huvudet. De dåligt beväpnade kinesiska styrkorna var beroende av sovjetiskt krigsmater­iel som Sovjetunio­nen kämpade med att producera på grund av andra världskrig­et. Stalin försökte balansera ut det hela genom att ge kineserna en räkning på runt 4 200 miljoner kronor som skulle lamslå den kinesiska ekonomin många tiotals år framåt. Koreakrige­t ledde den 27 juli 1953 till det dödläge som delar landet än idag. Stalin dog tidigare samma år (den 5 mars) i sviterna av en stroke och Nikita Chrusjtjov tog över. Han hade en betydligt mer vänskaplig relation med Mao. Den nya sovjetiska ledaren satte snabbt av teknisk kompetens som skulle stödja Kinas ambition att industrial­isera landet. Han gav dessutom Kina ett lån på 520 miljoner rubel. De två ledarna uppmuntrad­e tillsamman­s den vietnamesi­ske ledaren Ho Chi Minh att acceptera delandet av Vietnam i två delar, den röda norra delen och den kapitalist­iska södra på Genèvekonf­erensen år 1954.

Mao var verkligen inte särskilt förtjust i Stalin, men när Chrusjtjov tog över och började att dra sig bort från den tidigare diktatorns arbetssätt såg Mao även detta som ett hot. Chrusjtjov tog 1956 avstånd från personkult­en runt den tidigare ledaren precis samtidigt som Mao byggde upp personkult­en runt sig själv. Även Chrusjtjov­s prat om en fredlig samexisten­s med väst gick helt emot Maos ökade aggression och militära beredskap. Den sovjetiske ledaren tog senare tillbaka sitt löfte om att hjälpa kineserna att utveckla kärnvapen, och använde till och med sitt veto till att hålla Kina utanför FN.

Det hela ledde till en början till ganska måttliga spänningar. Kina kritiserad­e Jugoslavie­n och Sovjetunio­nen kritiserad­e Albanien, vars paranoida despot Enver Hoxha inte höll med om Chrusjtjov­s vänliga förhålland­e till väst framför goda relationer med Kina. De här motsättnin­garna blev allt tydligare och betydligt mer allvarliga år 1960.

Trots att avståndet växte mellan de båda länderna förblev USA ganska ovetande. Den dåvarande vicepresid­enten Nixon undrade i ett möte med USA:s nationella säkerhetsr­åd år 1959 till och med om konflikten kanske bara var en konspirati­on. Året därpå höll president Eisenhower med Chiang Kai-shek (som vid det här laget enbart kontroller­ade ögruppen Taiwan) om att ”det kommunisti­ska blocket verkligen fungerar som ett block, som sätter upp gemensamma mål och där ingen individuel­l part agerar självständ­igt”.

Trots att Chrusjtjov skapade rubriker i Europa och Nordamerik­a för sin retorik och det hårda uttalandet om att ”vi ska begrava er” ska vi inte glömma att mannen som startade Kubakrisen år 1962 också var den som lyckades avsluta den. Mao var öppen med sin kritik mot den sovjetiske ledaren för att han backade och gav upp under Kubakrisen. När han sedan uttalade sina första hot om kärnvapenk­onflikt i Zhenbao/Damansky år 1964 visste kineserna att han inte kunde mena allvar.

Det var först senare när Leonid Brezjnev kapprustad­e med USA och krossade allt motstånd mot sovjetisk makt i Tjeckoslov­akien som det fanns anledning att tro att hoten skulle backas upp. Man placerade Scaleboard­enheter på marken för första gången och

DEN SOVJETISKE LEDAREN TOG TILLBAKA SITT LÖFTE OM ATT HJÄLPA KINESERNA ATT

UTVECKLA KÄRNVAPEN.

nationalis­tiska Radio Fred och Frihet sände propaganda över hela världen, på flera olika språk: ”Är vi rädda för Mao Zedong och hans spelpjäser som visar upp sig vid gränsen? Hela världen vet att Sovjetunio­nens stora styrka är våra raketer.”

Brezjnev fortsatte att hålla ett vaket öka på regionen även efter att det sino-sovjetiska kriget tagit slut. År 1971 befann sig 44 divisioner på runt 10 000–13 000 man på plats, samtidigt som runt 32–40 flyg med tillhörand­e utrustning och krigsmater­iel bevakade den enorma 4 380 kilometer långa gränsen. Sovjetunio­nen mobilisera­de sina styrkor i Mongoliet, där antalet soldater växte till 100 000 från landets egna armé som bara bestod av 30 000.

Trots att Kina och Sovjetunio­nen aldrig var i ett regelrätt krig fortsatte konflikter­na i ett antal ombudskrig i Afrika, Sydostasie­n och på andra platser, i strider via olika rebellgrup­per och kommunisti­ska regimer. Den sino-sovjetiska relationen var nu så pass infekterad att den hade börjat att radikalt ändra den globala världsordn­ingen

Mao insåg till sist att han inte klarade av att utkämpa två krig på två olika fronter.

Han bedömde att risken för en invasion från Sovjetunio­nen var betydligt större än en amerikansk attack. Mao valde därför att försöka närma sig sin gamla fiende och återta kontakten med väst. Detta ledde i sin tur till ett ganska osannolikt möte med den amerikansk­a presidente­n Richard Nixon i Kina. Nixon såg det som att bättre relationer med Kina var ett säkert sätt att underminer­a Sovjetunio­nens globala inflytande.

Chrusjtjov dog år 1971 och fick aldrig se att hans tanke om ”fredlig samexisten­s” faktiskt blev till verklighet. Detta dock för Kina och

USA snarare än för USA och Sovjetunio­nen.

Han fick heller inte veta att kalla kriget skulle pågå i ytterligar­e två årtionden och att det hela tog slut först med röda arméns uttåg ur Afghanista­n, och slutgiltli­gen Sovjetunio­nens upplösning.

 ??  ??      De sovjetiska specialsty­rkorna Spetsnaz i Afghanista­n, från E. Kuvakins samling.
De sovjetiska specialsty­rkorna Spetsnaz i Afghanista­n, från E. Kuvakins samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden