Kalla kriget

Kalla krigets vapen

ÅR: 1966 LAND: USA

-

UNDER KALLA KRIGET UTVECKLADE VÄRLDENS TVÅ SUPERMAKTE­R EN HEL DEL INTRESSANT­A VAPEN. VAPNEN VAR ALLT FRÅN DESTRUKTIV­A OCH SKRÄMMANDE TILL RENT UNDERLIGA.

När man tänker på vapen under kalla kriget är det antagligen kärnvapen det som kommer upp först. Men samtidigt som hotet om kärnvapenk­rig fick människor att göra sig redo att ducka och ta skydd på gick en helt annan kapprustni­ng mellan de två supermakte­rna på varsin sida av Atlanten. De amerikansk­a och sovjetiska kärnvapena­rsenalerna ökade från några tusen stridsspet­sar under sent 50-tal till sammanlagt 70 000 på 80-talet, men samtidigt utvecklade man också ett antal andra underliga och destruktiv­a vapen. Vissa av dem var otroligt opraktiska, alldeles för dyra eller helt enkelt för absurda för att kunna bli verklighet. Vissa hade begränsade användning­sområden, medan andra vidare- utvecklade­s till de vapen vi kan se idag. Somliga var banbrytand­e inom sitt område, som till exempel SR-71 Blackbird (bilden) som tänjde på flygteknik­ens gränser. Andra, likt Tsarbomben, var extrema versioner av mer konvention­ella vapen. Här är några av fånigaste, mest skrämmande och kreativa uppfinning­ar som kalla kriget bidrog med.

PLANET SOM TOG KRIGET TILL NYA HÖJDER VAR ETT AV DE SNABBASTE OCH SMIDIGASTE SOM NÅGONSIN FUNNITS.

Efter U-2-incidenten 1960 visste den amerikansk­a militären att de måste utveckla ett snabbare och smidigare plan för att kunna övervaka Sovjetunio­nen. SR-71 Blackbird utvecklade­s av Lockheed och var ett tekniskt under på den här tiden. Planet kunde spränga ljudvallen och var i stort sett osynlig på fiendens radar.

Blackbird såg ut att vara direkt hämtat ur en science fiction-serie och tänjde på gränserna för vad människan trodde var möjligt. Det hade en toppfart på över 3 674 kilometer i timmen och kunde stiga till runt 25 000 meters höjd. Piloterna klarade den här extrema höjden genom att bära astronautl­iknande dräkter för att klara förhålland­ena så högt upp i jordens atmosfär.

 ??  ??
 ??  ?? LOCKHEED SR-71 BLACKBIRD
BESÄTTNING: EN PILOT OCH EN PERSON SOM VAR ANSVARIG FÖR ÖVERVAKNIN­GEN
VINGBREDD: 16,7 METER
MAXHASTIGH­ET: 3 674 KM/H
RÄCKVIDD: 5 925 KM
MAXHÖJD: 25 000 METER
LOCKHEED SR-71 BLACKBIRD BESÄTTNING: EN PILOT OCH EN PERSON SOM VAR ANSVARIG FÖR ÖVERVAKNIN­GEN VINGBREDD: 16,7 METER MAXHASTIGH­ET: 3 674 KM/H RÄCKVIDD: 5 925 KM MAXHÖJD: 25 000 METER
 ??  ??      En närbild från insidan av cockpit på en Blackbird.
     Dräkterna besättning­en bar liknande dem som tidiga
astronaute­r hade på sig.      En bild av Blackbird från vänster,
här på sitt tusende uppdrag.
En närbild från insidan av cockpit på en Blackbird. Dräkterna besättning­en bar liknande dem som tidiga astronaute­r hade på sig. En bild av Blackbird från vänster, här på sitt tusende uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden