Kalla kriget

De inledande händelsern­a

-

NÄR SPRICKAN MELLAN SOVJET OCH VÄST ÖKADE TOG EN SERIE HÄNDELSER RUNT OM I VÄRLDEN KONFLIKTEN TILL NYA, SKRÄMMANDE NIVÅER.

Samtidigt som Tredje rikets flaggor slets ner och andra världskrig­ets glöd började svalna höll den ömtåliga tilliten mellan de allierade på att krackelera. En skugga hade körts bort från Europa, men en annan höll på att bildas i västs ögon – en röd fara, en fara som svalde territorie­r och länder bakom en järnridå som sträckte sig högt, långt och djupt.

För Sovjet var väst ett dekadent, girigt kollektiv som trodde sig stå över människor som ryssarna och deras stora offer under det sex år långa andra världskrig­et. Ingen part ville dra in den andre i ett fullskalig­t krig – ärren från andra världskrig­et smärtade fortfarand­e trots allt – men viljan att göra det, styrkan i det outtalade hotet, skulle driva fram det som blev kalla kriget.

Som en flera årtionden lång strid med politisk rivalitet, militära spänningar och spionage skilde sig kalla kriget helt från alla de andra konflikter världen sett. Det drevs av rädsla och propaganda och gav upphov till en terror som uppfyllde varje man, kvinna och barn: kärnvapenk­rig. Ändå, även om det var ett av de mest okonventio­nella krigen i historien, övergick det nästan till ett blodbad vid många tillfällen.

Det fanns stunder under 1900-talet – politiska, ekonomiska och militära vändpunkte­r – då världens öde bestämdes. Från Koreakrige­t till Suezkrisen: det här var händelser då kalla kriget var som kyligast, ett tredje världskrig var bara en politisk katastrof eller ett militärt misstag bort. Allt eftersom spänningar­na mellan Sovjetunio­nens växande makt och det kommunistr­ädda kollektive­t i väst steg till nya höjder höll världen andan och såg på hur de mäktigaste männen på planeten drabbade samman …

ALLT EFTERSOM SPÄNNINGAR­NA MELLAN SOVJETUNIO­NENS VÄXANDE MAKT OCH DET KOMMUNISTR­ÄDDA KOLLEKTIVE­T I

VÄST STEG TILL NYA HÖJDER HÖLL VÄRLDEN ANDAN.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden