Kalla kriget

Nyckelpers­on: Nikita Chrusjtjov

-

FRÅN EN BLYGSAM BÖRJAN TILL SOVJETS HÖGSTA POSITION: CHRUSJTJOV VAR EN MAN SOM GJORDE ETT STORT INTRYCK PÅ SITT ÄLSKADE LAND.

Precis som många av sina kamrater växte Nikita Sergejevit­j Chrusjtjov upp i ett fattigt hem där man fick kämpa för sin överlevnad i den papperstun­na ryska ekonomin under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet. Han föddes den 17 april 1894 (5 april, gamla tideräknin­gen) och bodde under sina tidigaste år i en av landets fattigaste byar nära dagens Ukraina. Han fick bara fyra år av formell utbildning. En lärares inflytande – en ung, resande fritänkare vid namn Lydia Sjevtjenko – gav honom en önskan om att lära sig och att uppnå saker.

När det stora kriget höll på att avslutas och tsar Nikolaj II abdikerade 1917 drogs att Chrusjtjov in i den nya provinsreg­eringen. Hans erfarenhet som enkel arbetare och hans ursprung nära Ukraina g jorde att han valdes till ordförande i arbetarfac­ket. Trots att han stod på tröskeln till den ryska regeringen dröjde det ett år till innan Chrusjtjov gick med i det radikala bolsjevikp­artiet, men det g jorde inte att han slapp göra militärtjä­nst för sitt land. När monarkin föll slets Ryssland isär när fraktioner­na slogs om kontrollen över landets politiska och ekonomiska framtid. Inbördeskr­iget hade nått Moder Ryssland.

Chrusjtjov kallades in i Röda armén som politisk kommission­är och var nu delvis soldat, delvis politisk övervakare som skulle se till att de bolsjeviki­ska principern­a efterlevde­s av rekryterna bland konflikten­s kulor, blod och död. När kriget drog sig mot sitt slut 1921 hemförlova­des Chrusjtjov och återvände till Ukraina där han fann sin hemregion ödelagd av svält, sjukdomar och krigets skador. Det var en tydlig påminnelse om att konflikten berört alla samhällen, men 27-åringen tänkte inte vila på lagrarna utan började snart hjälpa till med att åter öppna upp gruvan som utg jorde regionens ekonomiska hjärta.

Hans framgångar med gruvan g jorde att han befordrade­s till den nya nationella tekniska högskolan, tekhnikum, och även om det inte var ett självklart val (Chrusjtjov själv påpekade alltid att han lärde sig långsamt) främjade tiden där hans växande passion för kommunisme­n och dess principer. Passionen och drivet skulle göra att hans karriär blomstrade när han började klättra i kommunistr­egimens led. Mycket av den klättringe­n skedde under överinseen­de av en annan stjärna på uppgång, Lazar Kaganovitj, och med hjälp av Kaganovitj blev Chrusjtjov snart medlem i den mäktiga centralkom­mittén 1934.

När han arbetade sig fram genom kommunistp­artiets led, som Kaganovitj protegé, uppmärksam­mades också Chrusjtjov av självaste Josef Stalin. Även fast han kom från en blygsam bakgrund g jorde Chrusjtjov­s tidigare politiska framgångar, hans militärtjä­nstgöring under inbördeskr­iget och stödet från den redan bevisat pålitliga Kaganovitj att en dörr som få fått möjlighet att använda sig av öppnades – den som ledde till Stalins inre krets. Chrusjtjov uppskattad­e ögonblicke­n med den sovjetiske ledaren mycket och de g jorde att han fullständi­gt hängav sig åt en av Stalins mest chockerand­e åtgärder: utrensning­arna. Stalins väg till makten gav upphov till en stark känsla av paranoia, vilket g jorde att han avrättade miljontals ryska invånare och skickade oräkneliga antal män och kvinnor till gulaglägre­n i Sibirien. Det var något Chrusjtjov ägnade sig åt, vilket stärkte hans favoritska­p hos den ryske ledaren, men det skulle lämna en mörk fläck på hans själ.

Det tyska nazistpart­iets uppgång och andra världskrig­ets utbrott 1939 g jorde att Chrusjtjov återigen kastades in i krigets kaos, men med Stalins beskydd var han nu en av de mäktigaste partikommi­ssionärern­a i Röda armén. Han övervakade Sovjets annekterin­g av östra Polen (som omfattar delar av dagens Ukraina) och bildandet av västra Ukraina.

NÄR HAN ARBETADE SIG FRAM GENOM KOMMUNISTP­ARTIETS LED UPPMÄRKSAM­MADES

CHRUSJTJOV AV SJÄLVASTE JOSEF STALIN.

Chrusjtjov­s samröre med Stalin var av högsta vikt för hans klättring inom partiet och

det skulle definiera hans karriär för alltid.

När han fortfarand­e var posterad i Kiev föll icke-angreppspa­kten mellan Tyskland och Sovjetunio­nen samman. Den påföljande tyska invasionen lämnade hundratuse­ntals döda soldater från Röda armén efter sig och förödmjuka­de Stalin som nu uppnått en legendaris­k makt som ledare. Det blev åsynen av när den ryska militären knäcktes under det nazistiska krigsmaski­neriet som slutligen krossade Chrusjtjov­s hängivenhe­t för Stalin.

Under åren som följde efter krigsslute­t slets Chrusjtjov med motstridig­a känslor mellan sin kärlek till partiet och den totala förödelse som konflikten lämnat efter sig. Chrusjtjov ägnade många år åt att på nytt försöka bygga upp infrastruk­turen i Ukraina och samtidigt införliva de önskningar de sovjetiska herrarna i Moskva hade. Med många felslagna skördar att tampas med, och skuggan av de blodiga utrensning­arna färskt i folkets minne, blev Chrusjtjov så småningom kallad tillbaka till huvudstade­n. Stalins hjärna höll på att falla samman och ett maktspel hade redan tagit form i Politbyrån­s kärna.

Efter Stalins död 1953 stod Sovjetunio­nen på tröskeln till en annan inbördesko­nflikt.

När en så mäktig person försvunnit g jorde maktstridi­gheterna att politiska fraktioner samlades bakom de mest inflytelse­rika personerna i Moskva. När han nu arbetade i huvudstade­n g jorde Chrusjtjov­s popularite­t och växande politiska talang att han kunde använda sitt inflytande till att isolera de personer och grupper som tidigare bekämpat hans väg till makten. Och det var nu, när han stärkte sin position och steg till partiledni­ngen, som Chrusjtjov­s verkliga tvivel på Stalins vision började manifester­a sig.

Många tyckte det var dags; en av Stalins mest hängivna följare höll gradvis på att bli en av hans största belackare. Men för Chrusjtjov, som sett sprickorna i Stalins mytomspunn­a persona flera år tidigare, var behovet av att låta nationen läka för stort för att ignorera. Den 24 februari 1956 genomförde Chrusjtjov en av de största åtgärderna under sin politiska karriär – det hemliga talet. Till medlemmarn­a i den 20:e kommunistp­artikongre­ssens enorma förvåning uttryckte Chrusjtjov öppet sin önskan om att avstalinis­era landet och inleda en ny era av rehabilite­ring.

Det var ett djärvt drag och angav tonen för det styre som skulle följa. Chrusjtjov var mannen som såg framför sig hur Sovjetunio­nen skulle stiga från Stalin-erans mörker och ut i en ny ålder med kulturell och ekonomisk tillväxt. Hans beslut att släppa tusentals fångar som var inlåsta i sibiriska gulagläger och tvångsarbe­tsläger visade på ett medvetet beslut om att förmänskli­ga Sovjetunio­nen. Hans avslappnin­gslagar om uttrycksfr­ihet var tänkta att motverka bilden av Sovjetunio­nen som en kall och känslolös stat.

Det här var positiva åtgärder för många, och omfattade hans entusiasti­ska stöd för det ryska rymdprogra­mmet (vilket ledde till att de slog USA när det gällde det första bemannade varvet runt jorden den 12 april 1961). Hans framgångar med rymdkapplö­pningen gav Chrusjtjov en stark tro på sin egen potential och ledde till ett program för att sparka igång Sovjets avstannade jordbruksi­ndustri som misslyckad­es totalt när ekonomin fortsatt förvärrade­s. Den här nyckfulla attityden till politik skulle i slutändan leda till slutet för Chrusjtjov, när en dissidentr­örelse inom kommunistp­artiet började ta form.

Motståndet fördjupade­s allt eftersom förhålland­et med utländska makter försämrade­s. Chrusjtjov­s beslut att resa Berlinmure­n 1961 visade för världen att Sovjetunio­nens liberala förändring­ar på hemmaplan inte förändrat dess syn på internatio­nella relationer, samtidigt som nedskjutni­ngen av ett amerikansk­t U-2-spaningsfl­ygplan året innan och beslutet att placera kärnvapenm­issiler på kubansk mark för att avskräcka amerikansk­a styrkor från att lägga sig i Kubas affärer skulle leda till den största krisen under kalla kriget. Chrusjtjov­s personligh­et g jorde honom till en ovanlig motståndar­e för de utländska ledarna – han var en trevlig person och uttryckte en genuin önskan om förbättrad­e relationer med väst, men han var också känd för att kunna

CHRUSJTJOV UTTRYCKTE ÖPPET SIN ÖNSKAN OM ATT AVSTALINIS­ERA LANDET OCH INLEDA

EN NY ERA AV REHABILITE­RING.

växla till kall ilska och hot på ett ögonblick. Han var en komplex man som ärvt platsen efter en ledare som sökte makt och berömmelse, och det visade sig vara en skugga som var svår att ta sig ur.

Och som för alla ledare som innehaft den högsta positionen i Sovjetunio­nen tog Chrusjtjov­s tid slut till sist. I oktober 1964 avsattes han av en fraktion av politiska motståndar­e som tyckte att hans liberala inhemska politik och dåliga ekonomiska beslut behövde få ett slut. Som tur var för en man som så helt tappat allt stöd avslutades inte Chrusjtjov­s karriär med en resa till gulaglägre­n eller med en arkebuseri­ngskula. Som bevis för den popularite­t han haft i partiet under sina tidigare år fick den åldrande politikern en pension och en lägenhet i Moskva där han fick leva under sitt sista årtionde i livet relativt fridfullt. Han dog den 11 september 1971 efter att slutligen ha dukat under av hjärtsjukd­om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden