Kalla kriget

Så här utkämpades kalla kriget

-

GLÖM ÖPPEN KRIGFÖRING OCH TRADITIONE­LLA STRIDER, KALLA KRIGET VAR HEMLIGT, MANIPULATI­VT OCH TÄVLINGSIN­RIKTAT

– OCH ÄNDÅ PRECIS LIKA FARLIGT SOM ALLA STÖRRE KONFLIKTER.

När man tänker sig ett krig brukar de flesta få bilder av stridsvagn­ar som rullar över fälten och skott som avlossas mellan fiender i krig. Det går ofta att identifier­a tydliga sidor, se truppförfl­yttningar och följa de territorie­lla framsteg de gör. Det här var mycket tydligt under andra världskrig­et när de allierade, inklusive Storbritan­nien, USA och Sovjetunio­nen, slogs på samma sida mot axelmakter­na.

Men det som följde var något mycket annorlunda. En djup och långvarig misstro mellan USA och Sovjetunio­nen gav upphov till en ny, modern typ av konflikt. Men den här gången var striderna indirekta och försiggick på fler fronter och var mer taktiska än bara beväpnade strider, när de olika ledarna i de inblandade länderna hittade nya sätt att spänna musklerna på.

Precis som två käbblande barn som bråkar om vems saker som är bäst skulle båda sidor stöta bort varandra, även om det gjordes via spionage, propaganda, ekonomisk hjälp, kapprustni­ng och bildandet av militära koalitione­r. Ingen sida missade chansen att visa upp sin påstådda överlägsen­het på alla möjliga sätt och de var orubbliga i sin tro på att den ideologisk­a väg de valt var den rätta.

Resultatet blev ett globalt dödläge mellan supermakte­r som på flera punkter förde världen till randen av utplåning. Att det inte blev så berodde på att båda sidor primärt var fokuserade på försvar, styrka och hot: försvar av sin egen livsföring, styrka i förhoppnin­g om att de skulle vinna kriget om det inträffade och hot för att visa att alla försök till uppror skulle vara lönlösa och nästan helt säkert slå slint.

På så sätt var det en farlig men ändå lite förvånande rivalitet som så småningom delade öst från väst och frös positioner­na under årtionden. Det spred sig över världen och symboliser­ades av byggandet av Berlinmure­n – en tydlig avgränsnin­g mellan dem och oss för båda sidor. Här tittar vi närmare på hur konflikten manifester­ade sig.

RESULTATET BLEV ETT GLOBALT DÖDLAGE MELLAN SUPERMAKTE­R SOM PÅ FLERA PUNKTER FÖRDE VÄRLDEN

TILL RANDEN AV UTPLÅNING.

 ??  ??      Förstamajp­araden på Röda torget i Moskva var bara ett av många tillfällen då Sovjetunio­nen visade upp sin militära makt.
Förstamajp­araden på Röda torget i Moskva var bara ett av många tillfällen då Sovjetunio­nen visade upp sin militära makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden