Kalla kriget

Livet som propaganda­konstnär

-

I KRIGET MOT KAPITALIST­ISKA AGGRESSION­ER ÄR PENNAN ARBETARENS SVÄRD.

Alla diktatorer behöver propaganda för att behålla sin popularite­t. Politisk propaganda nådde utan tvekan sin höjdpunkt under andra världskrig­et och i täten för desinforma­tionsstyre­t gick Sovjetunio­nen.

Till skillnad från Nazityskla­nds, Storbritan­niens och det fascistisk­a Italiens tryckta affischer använde sig Sovjet av en stor mängd hantverkar­e, tekniker, konstnärer och författare för att producera anslående och sofistiker­ade hyllningar till Stalin, fördömande­n av Hitler och vädjanden till socialisti­ska värderinga­r. Och de g jorde det mesta för hand i en specialstu­dio som leddes av TASS, Sovjetunio­nens telegramby­rå.

NYHETSUPPD­ATERING

När filmskapar­na anlände till sina skrivbord på TASS studio var deras första uppgift att läsa igenom de officiella rapporter och direktiv från Moskvas talrika ministerie­r för att uppdatera sig om de aktuella händelsern­a. Stalins nyligen genomförda tal var också godkänt som utgångspun­kt för konstnärli­g inspiratio­n.

PÅBÖRJA PLANERINGE­N

Stalin bad sitt propaganda­maskineri att ta fram ”fönster”– stencilera­de seriestrip­par som blivit populära under inbördeskr­iget – och affischer, som oftast var formgivna i hjältemodi­g, socialisti­sk-realistisk stil. De tidigare smädade folkets fiender medan de senare speglade Sovjetunio­nens sanna härlighet. Varje projekt krävde minst ett team på två man, samt en poet som utformade och finslipade budskapet.

FÅ DET GODKÄNT

Det som en enskild konstnär anser vara en bra idé är kanske inte så bra, om det inte följer partilinje­n. Innan arbetet kunde påbörjas inom ett projekt måste varje koncept hårdgransk­as av representa­nter från Folkkommis­sariatet för utbildning för att se till att budskapet var korrekt och att det var något Stalin skulle instämma i.

SKÄR TILL STENCILERN­A

För ”fönstren” måste upp till 65 stenciler skäras till för att utgöra de individuel­la delarna. Till skillnad från tryckta affischer kunde ”fönstren” variera i storlek och komplexite­t eftersom de sattes ihop från flera pappersark och sattes upp i affärsföns­ter. Det fanns heller inga begränsnin­gar i antal färger.

TRE ARBETSSKIF­T SKULLE FÄRDIGSTÄL­LA

MELLAN 50 OCH 1 500 KOPIOR AV VARJE

AFFISCH PER DAG.

AFFISCHERN­A NÅR PRODUKTION­SLINJEN

Arbetare vid löpande band skulle sedan agera: stencilen sattes på plats, en målare gav den lite färg, ännu en stencil kom ner, en annan målare lade till sina färger, textbeskär­are lade till sina stenciler och så vidare, allt eftersom sidorna gick från arbetsstat­ion till arbetsstat­ion.

ARBETSMYRO­RNA GÖR SIN GREJ

Med ett öga på klockan färdigstäl­lde tre arbetsskif­t mellan 50 och 1 500 kopior av varje affisch per dag. Var och en producerad­es för hand. Det gick faktiskt snabbare än litografis­kt tryck, för om det var något Sovjetunio­nen inte led brist på var det arbetskraf­t.

DET STORA AVSLÖJANDE­T

Mellan 12 och 20 enskilda pappersark monterades ihop och avslöjade en enda gigantisk bild, som kunde vara mer än 3,5 meter hög. Slutproduk­ten var ett mästerverk – eftersom den var målat för hand var den mer detaljerad än vad som skulle kunna gå att producera i tryck.

MASSTRYCK

En omgång reklamblad och litografie­r i vykortssto­rlek trycktes med samma noggrannhe­t. De hade ett plattare färgtryck och mindre textur men var mycket enklare att frakta runt i landet till det röda imperiets utkanter. Vissa formgivnin­gar lades senare ut på studior som Gopolitizd­at, Sotrudnik och Iskusstvo så de kunde göra massupplag­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden