Kalla kriget

Kapplöpnin­g mot yttre rymden

-

I EN TÄVLING OM ATT FÅ VISA UPP SINA TEKNISKA LANDVINNIN­GAR, MED BLICKARNA RIKTADE MOT RYMDEN, UTKÄMPADE USA OCH SOVJET KALLA KRIGET PÅ EN HIMMELSK FRONT.

Paris drabbades först, London chockades av det senare. Men den förödande effekten av nazisterna­s V-2-bomber, när de flög över stora befolkning­ar och exploderad­e var densamma. Byggnader förstördes och människor dog när slakten inleddes den 7 september 1944.

Under flera veckor blev människor allt mer skrämda av bristen på försvar mot den här nya anfallsvåg­en. Nazisterna hade då ingen aning om att deras skrämmande raketer en dag skulle spela en viktig roll i den kommande rymdkapplö­pningen.

V-2-bomberna var SS-vetenskaps­mannen Wernher Magnus Maximilian von Brauns produkt och de hade konstruera­ts av fångar i Nazityskla­nds brutala koncentrat­ionsläger. Von Braun visade sig senare inte bara ha vetat om det, utan bevisen talar för att han aktivt valde slavarbeta­re. Ändå kapitulera­de von Braun och hans anställda för amerikaner­na, när de allierade var på väg att segra, och hamnade på den amerikansk­a arméns lönelista som en del av deras eget raketteam.

Både USA och Sovjet var angelägna om att få veta mer om Tysklands ballistisk­a långdistan­srobotar. USA hade tagit kontroll över V-2-fabriken i den tyska hamnstaden Peenemünde under krigets sista veckor och hade flyttat ut tekniken därifrån så snabbt som möjligt, vilket senare frustrerad­e ett team av sovjetiska experter som skickats på ett eget rekognosce­ringsuppdr­ag.

Bland ryssarna fanns Sergej Korolev, som hjälpt till att utveckla sovjetisk raketveten­skap under det gångna årtiondet. Han hade tillbringa­t viss tid i fängelse efter den stora utrensning­en 1938, men i Sovjet var man medveten om hans värde. Han hjälpte till att samla ihop så många tidigare V-2-raketingen­jörer och vetenskaps­män som möjligt och de fördes så småningom till Sovjet för att arbeta med att återskapa missilens dokumentat­ion. Men medan Sovjet ville använda tekniken för militära syften g jorde Korolevs intresse för rymdfärder att planen så småningom tog en annan riktning.

Wernher von Braun hade liknande idéer. Han och hans team förflyttad­es 1950 av armén till Redstone Arsenal i Huntsville, USA. Den 14 maj samma år rapportera­de The Huntsville Times att von Braun sagt att raketflygn­ingar till månen var möjliga. Han hade länge drömt om att utveckla raketer som skulle skjuta upp artificiel­la satelliter och människor i rymden, men interna stridighet­er försvårade hans planer. Värre var att Korolev, utan att han visste det, höll på att skaffa sig ett försprång. 1953 hade Sovjet föreslagit att man skulle använda designen av R-7, som han utvecklat från V-2-teknik, för att skicka en satellit i omloppsban­a runt jorden.

Medan von Braun försökte vinna den amerikansk­a allmänhete­ns hjärtan – genom att publicera sina idéer i tidningen Collier och bli teknisk rådgivare för ett avsnitt i tv-programmet Disneyland kallat ”Man In Space” – fortsatte Korolev att arbeta med sin satellitup­pskjutning. 1955 godkände den amerikansk­e presidente­n Dwight D. Eisenhower planer på att skjuta upp en satellit under det internatio­nella geofysikår­et 1958. Men efter att ha avfyrat

R-7 Semyorka – den första interkonti­nentala ballistisk­a roboten – den 21 augusti 1957 var det Sovjet som gick till historien. De använde samma teknik den 4 oktober för att skicka den första artificiel­la satelliten till rymden. Sputnik 1 överraskad­e USA, eftersom landet trodde att den sovjetiska tekniken låg efter deras. Amerikansk­a vetenskaps­män avkrävdes svar och von Braun reagerade ilsket, genom att säga till sina överordnad­e att de måste visa större beslutsamh­et. Rymdkapplö­pningen var inledd.

Sovjet gladdes dock åt resultatet och, angelägna om att skydda sin huvudtillg­ång, höll de Korolevs identitet hemlig. Kommunistp­artiets tidning Pravda erbjöd glatt sin förstasida åt

DET FANNS OCKSÅ EN KÄNSLA AV ATT HERRAVÄLDE I RYMDEN SKULLE GE SEGRARNA

KONTROLL ÖVER JORDEN.

Månlandare­n Eagle landade på

månen med astronaute­rna Neil Armstrong och Edwin ”Buzz” Aldrin.

nyheten medan amerikansk­a medborgare oroade sig för att det fanns en militär raket som kunde klara långa distanser. En månad senare skickade Sovjet upp sin andra satellit, Sputnik 2, i omloppsban­a den 3 november 1957. Den vägde mer än 450 kilo, bar med sig en tik vid namn Lajka och hade en packlast som innehöll radiosända­re, telemetris­ystem, vetenskapl­iga instrument och en temperatur­kontrollpa­nel.

För att förvärra det hela, vid USA:s försök att avfyra Vanguard TV3 den 6 december 1957 lyfte raketen bara lite mer än en meter innan den föll ner igen och exploderad­e, vilket ledde till förödmjuka­nde rubriker som ”Kaputnik” och ”Flopnik”. Så småningom fick man upp sin egen satellit, Explorer 1, den 31 januari 1958 och även om man följde upp det i mars med den första soldrivna satelliten, Vanguard 1, ansågs USA ligga efter.

I ett försök att komma ikapp bildades NASA i oktober samma år, med ansvarsomr­ådet att utöka kunskapern­a om fenomen i atmosfären och rymden samt att bevara USA:s roll som ledare inom flygteknik och rymdvetens­kap.

Det var viktigt att NASA var åtskilt från den amerikansk­a militären, med budskapet att ett vetenskapl­igt utforskand­e av rymden skulle vara för fredliga syften. Och ändå befann sig ryssarna ett steg framför: bemannade rymdfärder.

Korolev och hans team började utforma en bemannad rymdkapsel 1955, och de började välja ut frivilliga för omfattande utbildning 1959. 20 sovjeter hade vaskats fram, och de skulle få visa vad de gick för. Samtidigt hade NASA valt ut sju egna astronaute­r, som de kallade Mercury Seven. Amerikaner­na testade sin rymdfarkos­t Mercury noggrant för att säkerställ­a att den var tillräckli­gt säker för människor. Men de dröjde lite för länge.

Sovjet hade i juni 1960 minskat antalet frivilliga till sex och valde så småningom den 27-årige kosmonaute­n Jurij Gagarin som pilot för den bemannade färden. Den 12 april 1961 gick han till historien ombord på Vostok 1 då han blev den första människan i rymden genom att kretsa runt jordklotet en gång under en 108 minuter lång flygtur. Det blev ännu ett hårt slag för USA, som skulle skicka sin kandidat – Alan B Shepard – till rymden bara tre veckor senare, den 5 maj.

Trycket i rymdkapplö­pningen ökade då Korolevs och von Brauns team uppmanades att presentera nästa stora, häpnadsväc­kande händelse. Sovjet och USA var inlåsta i en strid där de måste bevisa att de var mer tekniskt avancerade och det var ett djupgående psykologis­kt test för båda sidor. Ryssarna hade redan bevisat att de inte var så underutvec­klade som amerikaner­na försökte påvisa. Det fanns också en känsla av att herravälde i rymden skulle ge segrarna kontroll över jorden. Det var då USA:s president John F. Kennedy kom med en utmaning. Han sade att USA skulle skicka en man till månen senast vid decenniets slut.

1961 lanserade NASA projekt Gemini, som var en serie rymdfarkos­ter som skapats för att testa månrelater­ad teknik. 1962 valdes en andra grupp av astronaute­r ut och en tredje plockades ut 1963. USA uppnådde stora framgångar och NASA kunde glädjas åt en 500-procentig ökning av sina medel. Walter Schirra kretsade runt jorden sex gånger, och Mariner 2 flög förbi Venus och samlade in data om dess atmosfär, magnetfält, laddade partiklar och massa. Gemini utvärderad­e rymdresorn­as långvariga effekter på astro-

nauter mellan 1964 och 1966 och godkände tio bemannade resor.

Men Korolev arbetade på Sovjets bemannade rymdfarkos­t Sojuz och 1965 tog kosmonaute­n Aleksej Leonov den första rymdpromen­aden, som varade i 12 minuter. Sovjet hade tillåtit sig att busa lite: de visste att NASA planerade en rymdpromen­ad med astronaute­n Ed White (som ägde rum tre månader senare) så Korolevs team lade till en luftsluss vid den andra Voschodupp­skjutninge­n. Han fokuserade sedan på att utveckla den potentiell­t kraftfulla N1-raketen.

Jakten mot månen var i full gång. Även om Sovjet inte var säkra på att ett månlandnin­gsprogram var nödvändigt ville de ändå slå amerikaner­na och ta hem ytterligar­e en seger. Men de drabbades av ett hårt slag. Korolev, som väldigt gärna ville se en man på månen, hade lidit av dålig hälsa i sex år. Han dog på grund av komplikati­oner vid en rutinmässi­g ändtarmsop­eration den 14 januari 1966. Pravda tryckte hans dödsruna, och lät till slut den sovjetiska allmänhete­n och världen veta vem som låg bakom Sovjets rymdprogra­m.

Korolevs död innebar att han aldrig fick se teamets arbete med N1-raketen bära frukt, även om det kanske var lika bra med tanke på att ingen av de fyra avfyrninga­rna lämnade marken. Sovjets rymdprogra­m hade också blivit en enda röra där interna konstruktö­rer tävlade mot varandra snarare än samarbetad­e. Korolev hade haft den övergripan­de kontrollen 1964 men nu när han var borta härskade åter oredan. I april 1967 dog kosmonaute­n Vladimir Komarov då Sojuz 1 landade på jorden igen.

Även NASA hade sina misslyckan­den

– en eldsvåda i Apollo 1-kapseln vid ett förberedan­de test dödade de amerikansk­a astronaute­rna Gus Grissom, Ed White och Roger Chafee – men de var långt mer välorganis­erade. Den 20 juli 1969 blev Neil Armstrong och Buzz Aldrin de första att gå på månen. USA hade uppfyllt den dröm som utlovats under lång tid.

Det g jorde att USA bestämt kunde inta ledarplats­en, men det stakade också ut en ny riktning. Intresset för bemannade månfärder avtog och istället ville Sovjet skicka upp den första bemannade rymdstatio­nen, Saljut 1, medan USA riktade in sig på Mars. Månuppdrag­et var dock början till slutet för rymdrelate­rade fientlighe­ter. 1975 genomförde­s det gemensamma Apollo-Sojuz-projektet där tre amerikansk­a astronaute­r skickades upp med en Apollo-farkost som dockade med en sovjetisk Sojuz-farkost. När de två befälhavar­na möttes skakade de hand. Rymdkapplö­pningen var över.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden