Kalla kriget

GULAG-LÄGREN

-

Från de ödsliga, frusna slätterna i Sibirien till storstäder­nas höga betong: de brutala gulaglägre­n ändrade bilden av Ryssland.

När begreppet ”gulag” myntades användes det för att referera till ett statligt organ som styrde lägren för tvångsarbe­te. Men ordet gulag represente­rar för många idag hela det sovjetiska systemet med förtryck, godtycklig­a arresterin­gar, tortyrförh­ör, bristande respekt för mänskliga rättighete­r och miljontals människor som dog i onödan.

Gulaglägre­n existerade i viss mån innan Stalin, även om de inte hade samma namn. De blev kända som ”korrigeran­de arbetsläge­r”. Det första togs i bruk 1918, men de här tidiga arbetslägr­en var mycket annorlunda jämfört med dem som Stalin senare skapade. Han omvandlade lägren där fångarna hade en viss frihet till enorma system med över 53 separata, skoningslö­sa läger och 423 arbetskolo­nier över hela Sovjetunio­nen från 1930-talet till 1950-talet. De här lägren skulle hålla 14 miljoner människor fångna och kräva minst

1,6 miljoner människors död.

Det stora flertalet av lägren var belägna i mycket avlägsna, ogästvänli­ga regioner i nordöstra Sibirien. En av platserna för lägren, Kolyma, satte skräck i alla gulagfånga­r. Med vinter året om var Kolyma en skoningslö­s, karg plats, omöjlig att nå landvägen. Och lägren där, som många andra sibiriska läger, behövde inga staket eller förstärkni­ngar: att försöka fly över de enorma, frusna slätterna var att ge sig själv en dödsdom. Gulaglägre­n var inte lika ökända som nazisterna­s koncentrat­ionsläger, som var avsedda att döda sina fångar, men de hemska förhålland­ena gav ofta samma resultat. Gulaglägre­n var fler till antalet, innehöll fler fångar och varade under många fler år än de brutala nazistlägr­en.

Fångarna, varav de allra flesta fängslats utan rättegång, skulle få uthärda outhärdlig­a år av hårt arbete och minimala matportion­er. Ju mer arbete de färdigstäl­lde, desto större blev deras ranson av den tunna, smaklösa soppan – men eftersom de bara fick primitiva, trasiga och oanvändbar­a verktyg var det nästan omöjligt att klara de höga arbetskrav­en. Med försvinnan­de små matransone­r och ibland bara fyra timmars vila per dag arbetade gulagfånga­rna sig till utmattning och död. Bara under vintern 1941 dog en fjärdedel av gulaginvån­arna av svält.

För Stalin var gulaglägre­n en nödvändigh­et. Hans utrensning­ar var så stora att en fånge som dog kunde bli ersatt omedelbart, och tillgången på billig arbetskraf­t tycktes oändlig. De här fångarna spelade en viktig roll för att Sovjetunio­nen skulle vinna andra världskrig­et eftersom de byggde den viktiga järnvägen, producerad­e ammunition och byggde stridsvagn­ar och andra maskiner.

Nya läger byggdes varhelst det behövdes billig arbetskraf­t för en ekonomisk uppgift, som Vitahavska­nalen. Gulag som institutio­n avslutades slutligen 1960, men många av lägrens metoder, som tvångsarbe­te och hot mot fångar, används fortfarand­e idag i Ryssland.

 ??  ??      Fångar gräver efter lera vid tegelbruke­t i
gulaglägre­t på Solovetski­jöarna.
Fångar gräver efter lera vid tegelbruke­t i gulaglägre­t på Solovetski­jöarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden