Kalla kriget

EXPERTBEDÖ­MNING

-

GEOFFREY ROBERTS

Professor Geoffrey Roberts är rektor vid School of History på University

College Cork på Irland.

Han har skrivit Stalin’s

Wars: From World War To Cold War, 1939–1953 och Stalins general: Georgij Zjukov, som vann Society for Military Historys litteratur­pris för biografier.

HUR INVOLVERAD VAR STALIN SOM KRIGSLEDAR­E?

Stalin var involverad i varje del av Sovjets krigsinsat­s – militärt, politiskt, ekonomiskt och diplomatis­kt. Han arbetade 16 timmar om dagen och skrev under tusentals dekret och befallning­ar. Alla som hade med honom att göra under kriget förvånades över hans tekniska kunskaper i moderna krigsvapen. Som överbefälh­avare var han högst inblandad i framtagnin­gen av militär strategi och i att styra storskalig­a operatione­r. Han var en oumbärlig person i Sovjets överkomman­do.

VAR STALIN EN TAKTISKT SKARPSINNI­G LEDARE?

Politiskt och diplomatis­kt sett var Stalin mycket skärpt. Det märks på de nära och personliga band han fick med Churchill och Roosevelt under kriget och den påverkan han fick på den allierade storallian­sen. [Om militären] Stalin var mer strategisk än taktisk och han gjorde några stora misstag under krigets första månader. Men han lärde sig av sina misstag och lyssnade mer på råd från yrkesmilit­ären.

Stalins bästa beslut kom i november 1941 när han bestämde sig för att stanna i Moskva när tyskarna stod utanför den sovjetiska huvudstade­ns portar. Stalins närvaro i Moskva och några inspireran­de patriotisk­a tal han höll gjorde att de sovjetiska nerverna och försvaret hölls i styr och det gav tid att förbereda för en massiv motoffensi­v i december 1941 där tyskarna kördes ut ur staden.

Det finns många stora segrar att välja bland, men slaget om Stalingrad står ut. Sommaren 1942 inträffade en annan kris för Sovjetunio­nen när en tysk framstöt söderut hotade de sovjetiska oljelagren. Stalingrad, som stod i vägen för den tyska framstöten, föll nästan i deras händer, men Röda armén fick till ett heroiskt försvar och lyckades hålla ett brohuvud i staden. Återigen höll Stalin och hans generaler nerverna under kontroll, och förberedde noggrant en motattack som omringade tyskarna i Stalingrad och tvingade dem att kapitulera. Stalingrad blev en förlust som tyskarna aldrig riktigt återhämtad­e sig ifrån.

VILKET VAR HANS STÖRSTA MISSLYCKAN­DE?

Det sägs ofta att Stalins största misslyckan­de var att han inte förväntade sig den tyska invasionen av Sovjetunio­nen i juni 1941. Jag tror snarare det handlade om ett misslyckan­de när det gäller strategisk fantasi och förberedel­ser. Stalin och hans generaler underskatt­ade kraften i ett tyskt anfall och överskatta­de styrkan i det sovjetiska försvaret och deras kapacitet att slå tillbaka. Stalin visste att Tyskland skulle anfalla, även om han inte visste när, men han var säker på att han och

Vilken slags militär ledare var Rysslands största tyrann?

Röda armén skulle klara allt, inklusive ett överraskni­ngsanfall. På ett sätt hade han rätt – Sovjetunio­nen kunde klara en tysk invasion men kostnaden blev enorm och nästan katastrofa­l. I slutet av 1941 hade tyskarna nått Moskva, omringat Leningrad och tagit sig långt in i södra Sovjetunio­nen. Kanske var den största förlusten Kiev, den ukrainska huvudstade­n, som föll i tyskarnas händer i september 1941. Stalin vägrade personlige­n att tillåta att Röda armén drog sig tillbaka från Kievområde­t, vilket resulterad­e i att flera hundra tusen soldater omringades och togs till fånga av tyskarna.

TROR DU ATT ALLA DÖDSFALL I DEN SOVJETISKA ARMÉN PÅVERKADE STALIN?

Stalin var en man med stora känslor, men också med mycket liten empati för människor. Han kunde vara mycket känslosam, med våldsamma humörsväng­ningar och visade ofta stor sentimenta­litet och ilska. Han var också en ideolog, en intellektu­ell som tänkte utifrån storskalig utformning och abstraktio­ner. Han ägnade mycket av sitt liv åt det skrivna ordet och politiska kontexter som var skyddade från krigets brutala realitet. De här senare egenskaper­na skyddade Stalin från soldaterna­s lidande. Stalin var en utopist och idealist som trodde att ändamålet helgade medlen, hur brutala de än var, och han hade den känslomäss­iga beskaffenh­eten som gjorde att han kunde fatta och leva med extremt hårda beslut.

I HUR HÖG GRAD BIDROG STALINS LEDARSKAP TILL DEN SLUTLIGA SEGERN?

Jag har gjort mig till ovän med människor som bara ser ondska i Stalin, genom att hävda att den sovjetiske diktatorn var den viktigaste allierade ledaren under andra världskrig­et. Utan honom skulle Sovjetunio­nen troligtvis ha förlorat mot Nazityskla­nd. Det sovjetiska systemet som konfronter­ade Hitlers regim var Stalins system som han skapat under 1920- och 1930-talet. Om Stalin inte gjort bra ifrån sig under kriget skulle systemet ha kollapsat under de förödande slag det fick. Det fanns ingen ersättare bland de sovjetiska ledarna.

HUR SKULLE DU BESKRIVA STALINS LEDARSTIL UNDER ANDRA VÄRLDSKRIG­ET?

Energiskt, auktoritär­t, beräknande, kontroller­at och skoningslö­st. Han begick många misstag, men han gjorde mer rätt än fel efter de första katastrofa­la månaderna. Han lärde sig att bli krigsledar­e. Gentemot sina generaler omvandlade han sig till lagspelare, som en kombinatio­n av ordförande och verkställa­nde direktör. Han införde en hård disciplinä­r regim när det gällde Röda armén och hela landet och hade inga betänkligh­eter när de gällde att krossa dem han såg som sina fiender. Stalin var en stor krigsherre, men han var också skoningslö­s och brutal. Han skadade miljontals oskyldiga samtidigt som han tjänade mänsklighe­ten väl genom att besegra Hitler och nazisterna.

Det är kombinatio­nen av god och ond som gör Stalin till den viktigaste och mest paradoxala diktatorn under 1900-talet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden