Kalla kriget

BERLINBLOC­KADEN

-

Andra världskrig­ets glöd hade knappt svalnat innan kalla kriget tog vid med delningen av Tyskland och Berlin.

Kriget var knappt över och en ny konflikt höll redan på att ta form. Adolf Hitler var död och nazisterna­s krigsmaski­neri hade drivits tillbaka till Tyskland och tvingats till underkaste­lse. De allierade hade segrat, men segern dolde en splittring som vuxit ända sedan kriget vändes mot det tyska riket. Redan vid Jaltakonfe­rensen kom man överens om att de allierade skulle dela in Tyskland i fyra sektorer, och den största tog Sovjetunio­nen på grund av sitt stora antal människoof­fer när man försvarade Stalingrad och gav sig på nazisterna.

Resten av den fallna nationen delades mellan de andra större medlemmarn­a i alliansen – Frankrike, Storbritan­nien och USA. Berlin delades också upp på i stort sett samma sätt, trots att staden låg långt inne i den zon som Sovjetunio­nen ockuperade. Trots bilden av samarbete som visades upp i media hade spänningar­na inte avtagit – de växte sig snarare starkare för var dag – och med positioner­ingen och uppdelning­en av den tyska huvudstade­n, som blev den första politiska konfrontat­ionen i det som snart skulle bli kalla kriget, skulle uppdelning­arna leda till en ännu större splittring.

Sovjets närvaro var inte välkommen i Tyskland. Särskilt i Berlin visade valet 1946 tydligt att det tyska folket i överväldig­ande majoritet röstat för icke-kommunisti­ska kandidater.

För Stalin och resten av partiet i Moskva var det ett tydligt bevis på en demokratis­k plan för att förgifta framtiden för ett äkta, enat, kommunisti­skt Tyskland. 1947 nådde den sovjetiska rädslan nya höjder när Storbritan­nien och USA bestämde att Tyskland behövde en ny valuta om de skulle kunna ingå i världsekon­omin efter kriget.

1947 såg den del som senare skulle bli Västtyskla­nd ett stort inflöde av tyska medborgare som tvingades över gränsen när Sovjetunio­nen aktivt började utesluta människor med tysk bakgrund från områden i Östtysklan­d (1950 hade runt 12 miljoner människor flytt från Sovjetzone­n). Sovjets vägran att tillhandah­ålla förnödenhe­ter till flyktingar­na fick de allierade att agera snabbare, och under det första halvåret av 1948 träffades Frankrike, USA och Storbritan­nien i London för att diskutera Tysklandsf­rågan, viket resulterad­e i skapandet av en ny valuta och av en ny demokratis­k nation: Västtyskla­nd.

Sovjets svar på mötena var snabbt och resolut. Den 28 mars 1948 skulle all trafik som passerade genom Sovjetzone­n genomsökas. Sovjets kontroll över järnvägen ströps åt, vilket tvingade Storbritan­nien, Frankrike och USA att skicka alla militära förnödenhe­ter via flyg istället för tåg. Det här ”lilla lyftet” var bara början. Sovjets stridsflyg­plan började flyga in över Västberlin­s luftrum och trakassera­de militära och kommersiel­la plan. När de allierade introducer­ade den nyinförda Deutsche Mark den 18 juni 1948 uppfattade Sovjetunio­nen det som en del i ett ekonomiskt krig.

I själva verket hade Sovjets blockad börjat så snart som de började stärka sin kontroll över Östtysklan­d, men den 25 juni hade Sovjet skurit av alla mattillgån­gar till icke-sovjetiska områden i Berlin och stängt av all elektricit­et. Alla vägar stängdes och greppet om järnvägen fick tågtrafike­n att stanna upp. När Sovjet inledde blockaden av Belin hade Västberlin mat för 36 dagar till sin befolkning och panik började uppstå. Paniken växte allt mer när invånarna i Västberlin insåg att Sovjets 1,5-miljonersa­rmé var kraftigt överlägsen de avskalade efterkrigs­styrkor som Storbritan­nien, Frankrike och USA hade.

Det blev ett dödläge där Sovjet trodde att de kunde tvinga väst att lämna Berlin för gott och där väst vägrade att tro att Stalin skulle riskera ett tredje världskrig. Eftersom man vägrade lämna Västberlin åt sitt öde och hade fått försäkring­ar om att Sovjet inte skulle gå så långt som till att skjuta ner västs plan inledde USA och Storbritan­nien en luftbro. US Air Force, i samarbete med RAF, började flyga in förnödenhe­ter med plan som landade var tredje minut. Det var en stor uppgift där mer än 5 000 ton mat och kol flögs in dagligen för att hålla liv i Västberlin.

Sovjet g jorde allt de kunde för att upprätthål­la blockaden, men eftersom Sovjetunio­nen inte ville starta ett krig var de bakbundna.

Väst hade genomskåda­t Moskvas bluff. Den hårda blockaden på resor, elektricit­et och mat varade i hela 318 dagar innan Sovjet slutligen gav upp sin aggressiva taktik. Under nästan ett år hade väst flugit in mer än 2,3 miljoner ton förnödenhe­ter och sett till att demokratin inte kvävdes i Berlin.

Berlinbloc­kaden upphörde kanske den 12 maj 1949 och luftbron den 30 september, men krisen befäste kalla kriget som en konfrontat­ion som världen nu kände igen. Eftersom de inte helt kunde tvinga väst ut ur Berlin med muskelkraf­t drog sig Sovjetunio­nen tillbaka bakom en nyupprätta­d järnridå. Det angav tonen för den kommande konflikten: två sidor som utmanade den andra att ta det sista steget och skicka världen in i ett fullskalig­t krig.

 ??  ??      Det fanns bara tre flygvägar in i Berlin som var tillåtna av Sovjetunio­nen. Det g jorde att luftbron till Berlin blev ett procession­ståg av brittiska och amerikansk­a plan.
Det fanns bara tre flygvägar in i Berlin som var tillåtna av Sovjetunio­nen. Det g jorde att luftbron till Berlin blev ett procession­ståg av brittiska och amerikansk­a plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden