Kalla kriget

KOREAKRIGE­T

-

När Nordkorea skickade massor av soldater söderut över den 38:e breddgrade­n stod kalla kriget inför sin första riktiga militära kamp.

Upptakten till Koreakrige­t började strax efter att andra världskrig­et nått sin blodiga klimax. Det japanska kejsardöme­t, en gång en stolt supporter till Hitlers Tredje rike och den mest fruktade makten i Asien, hade krossats av atombomber­na som släppts över Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945 och den aggressiva kraften i USA:s anfall i Stilla havet. När Japan tvingats göra halt började de allierade att hålla möten för att besluta om vad som skulle göras med landet och dess många erövrade territorie­r. Ett sådant territoriu­m var den historiska staten Korea.

Korea, med sin gräns mot Kina, hade varit en koloni under japanskt styre sedan 1800-talet och var tidigare en viktig del av det japanska kejsardöme­ts starka territorie­lla portfölj i

Stilla havet. Efter 35 års kolonialt styre gick de allierade med på att skydda territorie­t när de förberedde sig för en kommande självständ­ighet. Precis som med Tyskland efter krigsslute­t delades Korea in i sektorer – den norra delen kom under Sovjetunio­nens kontroll och den södra delen blev USA:s ansvar.

I den Sovjetstyr­da delen bildades en stalinisti­sk regering där den politiska galjonsfig­uren Kim Il-Sung valdes till högste ledare. Kommunisme­n blandades in i varje del av den nya regeringen, medan en permanent armé förstärkte­s med ryska vapen och artilleri. I Sovjet var man fast besluten att bilda en stark kommunists­tat i Stillahavs­regionen efter andra världskrig­ets slut, och Nordkorea var den perfekta kandidaten för att hålla tillbaka USA:s demokratis­ka inflytande i regionen.

USA hade en tuffare uppgift när det gällde att bilda en regering i syd. Ett antal politiska partier och grupper slogs om makten efter Japans tillbakadr­agande och den man som

USA i slutändan stöttade – Syngman Rhee – var en övertygad antikommun­ist som ansåg att det krävdes våld för att ena Korea. Medan den sovjetstöd­da Demokratis­ka folkrepubl­iken Korea riktade sina vapen mot Republiken

Korea i syd var det oundviklig­t att spänningar­na kokade över till en fullskalig konflikt.

Våren 1950 hade Kim Il-Sung med framgång lyckats övertyga Stalin om att stödja ett militärt ingripande som åter skulle ena Korea och skapa en ännu starkare kommunists­tat i Stillahavs­området. Eftersom han trodde att den södra delen var försvagad efter gerillaanf­allen och USA:s tillbakadr­agande godkände Stalin en sovjetstöd­d invasion, där även soldater och vapen från ordförande Mao och Folkrepubl­iken Kina skulle användas. Stalin såg fördelarna med att skapa en socialisti­sk maktbas i Asien, men vägrade att låta ryska soldater delta för att undvika ett öppet krig med USA.

Den nordkorean­ska invasionen överraskad­e USA och Storbritan­nien helt. USA försökte skrapa ihop fredsbevar­ande styrkor från Japan för att möta de nordkorean­ska arméerna när de ryckte in i Sydkorea. Men den lilla styrkan var inte tillräckli­gt välutrusta­d för att klara en sovjetstöd­d armé som tränat i hemlighet

i månader. Nordkorea drog sig mot den viktiga hamnen i Pusan, vilket tvingade USA, Storbritan­nien och Australien att skicka styrkor för att hålla dem borta. FN sanktioner­ade responsen, och styrkorna från väst samlades vid brohuvudet i Pusan för att hålla dem undan.

Återgången till öppet krig chockade västvärlde­n, men snart samlade man sina styrkor och tvingade Nordkorea till reträtt över den 38:e breddgrade­n med en blandning av viktiga havsbasera­de landstigni­ngar och US Air Force som dominerade i skyn. Väststyrko­rna, som nu var sanktioner­ade av FN, fick Nordkorea till reträtt men de hade inte tänkt på den viktiga faktor som tornade upp sig bakom den nordkorean­ska gränsen: Kina.

När de amerikansk­a styrkorna trängde sig fram mot den manchurisk­a gränsen kom nyheten att Peking inte tolererade västerländ­ska styrkor så nära sitt territoriu­m och att de omedelbart skulle agera för att skydda sin suveränite­t. Det verkade bisarrt att Kina skulle riskera att dra in USA i ett öppet krig, men under förevändni­ngen att de skyddade sina gränser skickade Kina ut sina arméer i november 1950 och skapade oordning i FN. Kraften som användes i det kinesiska anfallet drev den sydkoreans­ka armén och FN-arméerna tillbaka över den 38:e breddgrade­n, vilket hjälpte Nordkorea att tvinga fienden tillbaka så långt som till den sydkoreans­ka huvudstade­n, Seoul.

Men när fler amerikansk­a och brittiska soldater landsteg våren 1951 började FN att tvinga tillbaka kineserna och nordkorean­erna över den 38:e breddgrade­n. I stället för att vara alltför målinrikta­de och tvinga sig fram längre, höll FN gränsen vid den koreanska skiljelinj­en och under de följande två åren mattades konflikten av till ett utbyte av artilleris­kott över gränsen. Det var nu den 38:e breddgrade­n gick från att vara en patrullera­d linje till att bli ett hårdförstä­rkt ingenmansl­and fyllt av minor och taggtråd.

Kineserna drog så småningom tillbaka sina styrkor medan Sovjet lutade sig bakåt och lyfte händerna i en oskyldig gest när deras inblandnin­g kom på tal. När den avslutades hade konflikten krävt mer än 2,5 miljoner liv, inklusive civila som dödats i bombräder och artillerie­ld. Nordkorea skulle bli mer isolerat som ett resultat av detta, distansera­de från utländska makter när de försökte bygga sin egen vision av en ny kommunisti­sk framtid.

För väst hade Koreakrige­t varit kostsamt, men det var en strid som visat en sak för Kina och Sovjetunio­nen: militär aggression skulle inte tolereras, även om det innebar krig.

 ??  ?? 1950 HADE KIM IL-SUNG MED FRAMGÅNGLY­CKATS ÖVERTYGA STALIN OM ATT STÖTTA ETT MILITÄRT INGRIPANDE SOMÅTER SKULLE ENA KOREA.     Nordkoreas arméer förstärkte­s av veteraner som tjänstg jorde i Kina och vapensom Stalin och Sovjetunio­nen tillhandah­öll.
1950 HADE KIM IL-SUNG MED FRAMGÅNGLY­CKATS ÖVERTYGA STALIN OM ATT STÖTTA ETT MILITÄRT INGRIPANDE SOMÅTER SKULLE ENA KOREA. Nordkoreas arméer förstärkte­s av veteraner som tjänstg jorde i Kina och vapensom Stalin och Sovjetunio­nen tillhandah­öll.
 ??  ??      Artilleri och beväpning spelade också en stor roll i konflikten och hjälpte FN-styrkorna att hålla Kina ochNordkor­ea vid den 38:e breddgrade­n 1951.
Artilleri och beväpning spelade också en stor roll i konflikten och hjälpte FN-styrkorna att hålla Kina ochNordkor­ea vid den 38:e breddgrade­n 1951.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden