Kalla kriget

VIKTIGA ÖGONBLICK

-

1925

Träffar Kaganovitj

När Chrusjtjov träffade Lazar Moisejevit­j Kaganovitj 1925 förändrade det den unge ryssens liv. Kaganovitj var en av Stalins närmaste medarbetar­e och genom att ta Chrusjtjov under sina vingar välkomnade Kaganovitj honom in i partiet. Det var en mäktig allierad att ha i Sovjets politiska sfär. Den bekantskap­en skulle bana väg för den kommande relationen till Stalin.

25 FEBRUARI 1956 Hemliga talet

Efter att ha blivit utsedd till förstesekr­eterare i centralkom­mittén inledde Chrusjtjov ett politiskt skifte som inte många förväntat sig. Hans liberalare åsikter kom till uttryck i det hemliga talet, där han förkastade många av Stalins åtgärder, inklusive utrensning­arna och den personligh­etskult den tidigare Sovjetleda­ren använt sig av för att föra Ryssland in i några av landets mörkaste år.

14 OKTOBER 1964 Fallet från makten

Med tanke på hans samröre med Stalin, och den efterfölja­nde distanseri­ngen i det hemliga talet, gjorde Chrusjtjov­s glidning mot leninismen och en mer liberal politisk hållning honom både till en nyckfull ledare och en måltavla för en ny rörelse mot honom. Hans avsättning från makten slutade dock inte i ett blodbad, vilket vittnade om hans popularite­t inom partiet.

Tre viktiga händelser som påverkade Chrusjtjov­s karriär:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden