Kalla kriget

STRIDANDE I OMBUDSKRIG

-

Motståndar­na i kalla kriget utkämpade sina strider gömda bakom andra länders konflikter.

Sovjetunio­nen och USA gav sig inte in i ett direkt militärt krig mot varandra under kalla kriget eftersom det fanns en allmän oro för att direkta stridighet­er skulle leda till kärnvapeno­rsakad förintelse. I stället beväpnade sovjeterna och amerikaner­na andra länder eller rebellstyr­kor, där de stöttade den sida som bäst tjänade deras syften.

Det fanns ett stort antal ombudskrig, där det första var Koreakrige­t, som började den 25 juni 1950. När 75 000 soldater från det sovjetstöd­da norr korsade gränsen in i det USA-stödda syd, gav det upphov till ett krig mellan kommunism och kapitalism där amerikaner­na var angelägna om att visa styrka mot vad de ansåg vara ett av de största hoten mot världen.

Det mest kända ombudskrig­et var dock det som utkämpades i Vietnam under 20 blodiga år. Den nordvietna­mesiska armén stöttades av Sovjetunio­nen och Kina, och var starkt kommunisti­sk. Den sydvietnam­esiska armén stöttades av en antikommun­istisk allians som omfattade USA och Filippiner­na.

Afghanista­n var ett annat stort krig under kalla kriget. Mujaheddin, stöttade av USA, stred mot den sovjetiska armén och allierade afghanska styrkor. Precis som i Vietnam höll kriget Sovjet sysselsatt­a under många år – tio i det här fallet – men med ett dussintal fler ombudskrig över hela världen var sådana konflikter nästan en normal livsföring.

DEN FELAKTIGA PROGRAMVAR­AN GAV UPPHOV TILL STORA, KOSTSAMMA EXPLOSIONE­R SOM SKAKADE

OM DEN SOVJETISKA EKONOMIN.

 ??  ??      En stridsvagn­smonterad minvält förbereds för att röja en väg i Vietnam under kriget.
En stridsvagn­smonterad minvält förbereds för att röja en väg i Vietnam under kriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden