Kalla kriget

SOVJETS MIG-17 USA:S F-4 PHANTOM II MOT

-

Trots att det amerikansk­a luftvapnet­s piloter varit i strid nästan oavbrutet sedan slutet av andra världskrig­et lyckades de bara åstadkomma en så kallad ”kill ratio” om ungefär 2:1 mot Vietnams folkarmés flotta av MIG-17 och MIG-21.

MIG-17 var det mest flexibla jetplanet på den här tiden. Trots de tunna deltavinga­rna klarade planet av en g-kraft på 8. USA började utveckla jaktrobota­r för sina plan, men MIG-PLANETS dubbelkano­ner gjorde den till ett bättre val i nära luftstride­r. Den lyckades skjuta ner 26 amerikansk­a flyg mellan 1965–1972.

Vid den här tiden var F-4 Phantom II västs mest framståend­e plan. Jetflyget användes både i marinen och luftvapnet, och satte rekord i både hastighet och höjd under kriget. Det här var ett allsidigt plan som också kunde användas på spaningsup­pdrag.

F-4G ”Wild Weasel” utvecklade­s av det amerikansk­a flygvapnet för att hitta och förstöra fiendens radar, detta med hjälp av jaktrobota­r. Planet visade sig vara mycket effektivt mot Vietnams folkarmés baser.

Sovjetisk och amerikansk flygteknik var i konflikt i kampen om Vietnams luftrum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden