Kalla kriget

KENNEDY

-

Demokraten JFK blev president i USA år 1960. Hans mål var att motverka rassegrega­tionen i skolor och andra offentliga sammanhang. Han arbetade även för friare invandring­slagar och bättre bidragssys­tem. Han uppmanade världens länder att handla mot global fattigdom, svält och sjukdomar. Han uppmanade också amerikaner­na att engagera sig i samhället: ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga dig vad du kan göra för ditt land.”

Kennedy var president mitt under kalla kriget och han var en uttalad motståndar­e till kommunisme­n, till exempel i utveckling­sländerna. Rymdkapplö­pningen var för honom lika mycket ett sätt att slå Sovjet som en vetenskapl­ig revolution. Kennedy var inte bara inblandad i Kubakrisen, utan grep också in i kampen mot kommunisme­n i Vietnam. Efter Kubakrisen förhandlad­e USA fram ett avtal mot kärnvapent­estning tillsamman­s med Storbritan­nien och Sovjetunio­nen.

Kennedy tjänstgjor­de i den amerikansk­a marinkåren från 1941 till 1945. Han arbetade på marinminis­terns kontor när den japanska attacken på Pearl Harbor ägde rum, men var senare inblandad i strider i Panama och Stilla havet. Han var befälhavar­e på torpedbåta­r och steg i graderna till löjtnant. Han fick senare purpurhjär­tat och segermedal­jen efter andra världskrig­et, samt en rad andra utmärkelse­r. Han fick lämna tjänstgöri­ngen efter en ryggskada. Några av presidente­ns viktigaste rådgivare var vicepresid­ent Lyndon B. Johnson, utrikesmin­ister Dean Rusk, majoritets­ledaren i senaten Mike Mansfield, försvarsmi­nister Robert S. McNamara och justitiemi­nister Robert F. Kennedy, Johns bror. Under Kubakrisen startade Kennedy kommittén EXCOMM där personerna ovan var viktiga nyckelpers­oner. Ambassadör­en för Sovjetunio­nen, Llewellyn Thompson, samt medlemmar av CIA och försvarsde­partemente­t deltog också.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden