Kalla kriget

GRISBUKTSI­NVASIONEN

-

Den misslyckad­e invasionen som ledde till krisen.

VARFÖR HÄNDE DET?

• Ökad oro i USA över den nya vänsterinr­iktade politiken i

Kuba efter att den tidigare diktatorn avsatts av Fidel Castros revolution­ärer.

• USA:s oro för rättegånga­r och avrättning­ar av tidigare anhängare till Batista.

• Castro var öppen med sin kritik

mot USA.

VAD GICK FEL?

I november 1961 kom det ut en CIA-rapport med informatio­n om varför invasionen var dömd redan från början. Författare­n, generalins­pektör Lyman B. Kirkpatric­k, kom fram till att det inte fanns någon policy eller plan för tiden efter en eventuell invasion. Otillräckl­ig och oerfaren personal höll i projektet och få av dem kunde spanska. Den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­ns informatio­n från Kuba hade inte analyserat­s på rätt sätt. Amerikaner­na hade inte heller lyckats organisera en motrörelse i Kuba eller klarat av att engagera exilkubane­r eller motrevolut­ionärer. Hela projektet hade blivit för stort. Det som började som en hemlig gerillaope­ration hade plötsligt utvecklat sig till en större militär invasion. Det skulle inte gå att förneka planerna längre.

FÖRE INVASIONEN 16 april 1961

USA började med avledande operatione­r på andra kubanska platser för att rikta uppmärksam­heten ditåt. Ett exempel på detta är ”Phony war” (falska kriget) den 16 april nära Baracoa och Guantánamo. Kubanska revolution­ärer organisera­r sig för att möta de amerikansk­a motståndar­na, och bjuder på mer motstånd än USA hade förväntat sig.

DAG ETT 17 april

1 400 amerikansk­a soldater, fyra lastfartyg och en flotta av mindre fiberglasb­åtar tar sig in i Grisbukten. Kuba svarar med stridsflyg och bombplan. Amerikansk­a fallskärms­trupper släpps på ön, men landar i ett träsk och förlorar all utrustning. Osvaldo Ramirez som leder den kubanska motståndsr­örelsen mot Castro tillfångat­as och avrättas av Castros anhängare.

DAG TVÅ 18 april

Kubanska trupper och stridsvagn­ar bekämpar och tvingar bort invadörern­a och motståndsr­örelsen på flera platser. CIA skickar in B-26-bombplan som använder bomber, raketer och napalm mot de kubanska målen. Många civila skadas.

DAG TRE 19 april

Fyra amerikansk­a piloter dödas när Kuba slår tillbaka hårt mot ytterligar­e en CIA-attack. Anti-Castro-styrkorna på marken tvingas retirera utan luftstöd och tillräckli­gt med ammunition. USA avslutar invasionen.

FÖLJDER

20 april och framåt

Amerikansk­a jagare letar efter överlevare längs den kubanska kusten samtidigt som spaningspl­anen fortsätter sina uppdrag. Hundratals avrättning­ar sker som hämnd. Castro erbjuder krigsfånga­r mot traktorer, men får medicin istället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden