Kalla kriget

SÅ BLEV HAN REVOLUTION­ÄR

-

Guevaras resor genom Latinameri­kas fattigaste områden tände den revolution­ära elden.

1950–1952 Motorcykel-odyssén

Den unge Guevara lämnade en lovande karriär som läkare bakom sig och reste under två års tid runt på en cykel med fastmonter­ad motor. Målet var att hitta sig själv och lära sig mer om sitt land. Den första resan år 1950 var en 4 500 kilometer lång resa genom norra Argentinas landsbygd. Han var volontär på leprakolon­in San Pablo i Peru på sin andra stora resa.

1953–1959

Kubanska revolution­en

På sin resa mötte den politiskt intressera­de Guevara bröderna Raúl och Fidel Castro i Mexico City. De kom överens om att arbeta för att kullkasta den USA-stödda diktatorn Fulgencio Batista i Kuba och återuppbyg­ga landet som en socialisti­sk stat. Revolution­en som följde var blodig, men hjälpte till att cementera Guevaras status som en karismatis­k revolution­är ledare.

1966–1967

Revolution­ärt arbete i Bolivia

Revolution­en i Kuba var en succé och statsskick­et byggdes upp på nytt med Castro som ledare. Guevara ville dock fortfarand­e sprida sin passion för marxismen över världen. Han lämnade

Kuba strax senare och försökte först att sprida revolution­en i Kongo, sedan i Bolivia. Han samlade ihop en gerillasty­rka, men förlorade kampen mot militären och avrättades senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden