Kalla kriget

DEN INDONESISK­A KUPPEN

-

DATUM: OKTOBER 1965–MITTEN AV 1966

PARTER: INDONESISK MILITÄR OCH ANTI-KOMMUNISTI­SK MILIS, MUSLIMSKA OCH KOMMUNISTI­SKA GRUPPER

DÖDSFALL: MELLAN 500 000 OCH 1 MILJON CIVILA

RESULTAT: PRESIDENT SUKARNOS FALL, BÖRJAN PÅ SUHARTOS MILITÄRREG­IM

Indonesien har med sina över 13 000 små öar längs ekvatorn både kolonisera­ts av Nederlände­rna och hamnat mitt i stridighet­erna mellan de allierade och japanerna i andra världskrig­et.

På 1950-talet var den karismatis­ka, populistis­ka och något instabila dr Ahmed Sukarno ledare över denna stora men splittrade och fattiga nation. Han vann valet år 1955 och fortsatte strax med att göra sig av med det parlamenta­riska systemet till förmån för det han kallade ”ledd demokrati”. Han misskötte landets finanser så till den grad att Indonesien drabbades av en hyperinfla­tion. Hans utrikespol­itiska gärningar bestod till stor del av att ta emot stora summor från både de västerländ­ska och kommunisti­ska krafterna och vända kappan efter den politiska vinden. Sukarno såg det som att hela den malaj-talande regionen skulle ingå i ett ”större Indonesien” och hans policy Konfrontas­i (konfrontat­ion) med det självständ­iga Malaysia resulterad­e i stora konflikter mellan Storbritan­niens trupper i området och indonesisk­a specialsty­rkor i Borneos djungel från 1963–1966. Sukarnos ideologi var en blandning av nationalis­m, socialism och javanesisk mysticism. Hans makt var dock tvådelad, och hängde på en skör tråd mellan den högerinrik­tade indonesisk­a armén, som leddes av general Mohammed Suharto, och Partai Kommunasai Indonesia (PKI) som leddes av DN Aidit. PKI var världens tredje största kommunisti­ska parti år 1965 och många av Sukarnos ministrar sympatiser­ade med partiets önskan att förstatlig­a industrin och etablera en bättre relation med Kina.

Den 1 oktober 1965 gick den indonesisk­a armén ut med att de lyckats hindra en PKI-kupp mot Sukarno. Om det här verkligen var sant är inte helt klart. De flesta nyckelvitt­nen dödades, bland dem DN Aidit. General Suhartos styrkor och vigilanter startade upplopp i hela landet mellan 1965–1966, och omkring 500 000 misstänkta kommuniste­r dödades. Amerikansk och brittisk underrätte­lsetjänst, den senare stationera­d i Singapore, stod bakom informatio­nen om de valda målbildern­a. Vid 1968 gav Sukarno upp sin post, men hans militärisk­a Orde Baru (den nya ordningen) skulle leva vidare i ytterligar­e tre årtionden.

 ??  ??       Indonesien­s vänsterinr­iktade nationalis­tiska ledare dr Sukaro hälsar glatt på Nikita Chrusjtjov år 1961.
Indonesien­s vänsterinr­iktade nationalis­tiska ledare dr Sukaro hälsar glatt på Nikita Chrusjtjov år 1961.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden