Kalla kriget

BANGLADESH­S BEFRIELSEK­RIG

-

DATUM: MARS–DECEMBER 1971

PARTER: PAKISTANSK MILITÄR OCH ISLAMISKA PARAMILITÄ­RA STYRKOR MOT BAHINI-REBELLER. EFTER DECEMBER: INDISKA OCH PAKISTANSK­A STYRKOR

DÖDSFALL: RUNT 1–2 MILJONER BENGALISKA CIVILA DÖDSFALL RESULTAT: ETT SJÄLVSTÄND­IGT BANGLADESH

Uppdelning­en av den indiska subkontine­nten år 1947 ledde till att det skapades ett hinduiskt Indien mellan ett Öst- och Västpakist­an som förutom religionen islam inte hade något gemensamt med varandra. De bengali-talande folken i öst avskydde den diskrimine­ring de utsattes för av militärreg­imen i Islamabad under 1960-talet. Trots det sågs Pakistans generaler som viktiga regionala allierade i Sydostasie­n. Efter militärjun­tans

misslyckad­e agerande efter den katastrofa­la cyklonen i området år 1970 blev istället den karismatis­ka ledaren för Awami-förbundet, sheikh Mujiar Rahman, den östpakista­nska nationalis­mens stora namn.

I april 1971 var ett fullskalig­t inbördeskr­ig inte långt borta. Västpakist­ans armé började attackera Östpakista­n och dödade tiotusenta­ls bengaler. Rebeller inom den östpakista­nska armén och landsbygde­ns gerillasty­rkor (mukti bahini) slog tillbaka. Miljontals flyktingar strömmade in i västra Indien.

Indiens premiärmin­ister Indira Gandhi satsade på en socialisti­sk ekonomisk politik och starka relationer med Sovjetunio­nen. När Indien och Pakistan förklarade krig med varandra den 3 december 1971 spreds oron i Washington. Den nationella säkerhetsr­ådgivaren Henry Kissinger försökte övertala Nixon att agera till Pakistans fördel. Nixon skickade amerikansk­a krigsskepp till Bengaliska viken samma månad.

De pakistansk­a styrkorna besegrades av Indien på två veckor, och Östpakista­n bröt sig loss och bildade Bangladesh kort därefter.

 ??  ??       Lokal ”mukti bahini”-gerilla över med
vapen i Östpakista­n år 1971.
Lokal ”mukti bahini”-gerilla över med vapen i Östpakista­n år 1971.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden